ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στο Ιράν

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Τεχεράνης, της Ουάσιγκτον και των διαδηλωτών; Ποιο στρατόπεδο επιλέγει η Άγκυρα;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με χιλιάδες οπαδούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας να έχουν κατεβεί στους δρόμους και να διαδηλώνουν υπέρ της κυβέρνησης, η μεγάλη αντιπαράθεση στο Ιράν, η οποία ήρθε στο προσκήνιο στην σκιά της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης, εισέρχεται σε μια νέα φάση. Στην νέα περίοδο, Τεχεράνη, Ουάσιγκτον και διαδηλωτές δρομολογούν νέες πρωτοβουλίες. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το βράδυ το κουρδικό ενημερωτικό κανάλι Medya Haber, το κουρδικό κίνημα έχει στην κατοχή του την πληροφορία ότι το ιρανικό καθεστώς κάλεσε από το εξωτερικό σιιτικές δυνάμεις για να συνδράμουν στην καταπολέμηση των διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η πληροφορία ότι η Τεχεράνη κάλεσε στην χώρα σιιτικές, ένοπλες δυνάμεις από το Ιράκ για να υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας. Λίγο πριν από αυτήν την πληροφορία, στο διαδίκτυο είχε κυκλοφορήσει ότι η Τεχεράνη ζήτησε την υποστήριξη του Αυτόνομου Κουρδιστάν για την αντιμετώπιση της ανταρσίας στο Ιρανικό Κουρδιστάν.

Την ίδια ώρα, τις δικές της πρωτοβουλίες δρομολόγησε και η Ουάσιγκτον. Χθες το βράδυ οι ΗΠΑ κάλεσαν σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις αναταραχές στο Ιράν. Στον απόηχο αυτής της κίνησης, η αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ έφερε στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία.

Το αραβικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος μελέτησε μια σειρά επιλογών για παροχή υποστήριξης στους διαδηλωτές. Η λίστα πρωτοβουλιών των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνει μέτρα όπως η επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν. Οι κυρώσεις ενδέχεται να αφορούν Ιρανούς πολίτες και ιρανικές εταιρίες καθώς επίσης και ξένες κυβερνήσεις που συνεργάζονται με το Ιράν.

Οι νέες εξελίξεις έρχονται στο προσκήνιο την στιγμή που στις ιρανικές πόλεις, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν υπέρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σήμερα το βράδυ αναμένεται η συνέχεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πλέον έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες πόλεις του Ιράν. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων διαδηλωτών είναι κάτω των 25 ετών.

Η Τουρκία επέλεξε το στρατόπεδο της

Πριν από λίγη ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογο του. Τα τουρκικά μέσα δεν έκαναν αναφορά στο περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας. Νωρίτερα είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικώς οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών.
Η Τουρκία με τις τελευταίες επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις της ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στο πλευρό της ιρανικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει την ανατροπή του καθεστώτος με την χρήση της βίας. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος, στην πλειοψηφία του υποστηρίζει το ιρανικό καθεστώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση