ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο ΠΙΣ κατά της ΕΠΑ

Στον ΠΙΣ θεωρούν την έρευνα της ΕΠΑ ως προσπάθεια εκφοβισμού

ΚΥΠΕ

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη, αφού, όπως αναφέρει, ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος του ΠΙΣ Χάρης Αρμεύτης είπε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τους νομικούς τους συμβούλους. «Έχουμε θέσει το όλο θέμα στους νομικούς μας συμβούλους κι αυτοί θα το χειριστούν ανάλογα».

«Εμάς μας εκπλήσσει το γεγονός, πραγματικά μας εκπλήττει ο τρόπος που έγινε δηλαδή, να γίνεται μια έφοδος, να σφραγίζονται ερμάρια, συρτάρια λες και έχουμε να κάνουμε με μια οργάνωση που κάνει κάποιο αδίκημα», σημείωσε.

Εμείς είμαστε, συνέχισε, ένας θεσμός εκλελεγμένος, που εκπροσωπούμε τους γιατρούς δημοκρατικά - έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, ανοικτή αλληλογραφία με όλους τους γιατρούς, με όλες τις επιστημονικές εταιρείες, δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Είπε ότι η θέση του ΠΙΣ σχετικά με το ΓεΣΥ ήταν γνωστή και προέρχεται από ψήφισμα γενικής συνέλευσης. «Τον Ιανουάριο του 2019 έγινε επίσημη τοποθέτηση του ΠΙΣ με ανοικτή επιστολή προς τα μέλη μας που τους καλούσαμε να μην συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σύστημα και απορώ ποιο είναι το μεμπτό της όλης κατάστασης, να μην μπορεί ένας εκλελεγμένος θεσμός να εκφέρει μια άποψη δημόσια που αυτό είναι ενάντια στην δημοκρατία», πρόσθεσε.

Για εμάς, σημείωσε, είναι ακόμα μια προσπάθεια εκφοβισμού και δεν ξέρουμε πώς να την δικαιολογήσουμε γιατί γίνεται την δεδομένη στιγμή που έχει ξεκινήσει το ΓεΣΥ, με τα προβλήματα που υπάρχουν κι αυτό δεν βοηθά ούτε καν το σύστημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Εμείς ως ΠΙΣ πρεσβεύουμε τις ίδιες απόψεις που έχει η ΕΠΑ. Οι θέσεις μας είναι υπέρ της διαφάνειας, του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ αν ήθελε να κάνει πραγματικό έλεγχο και να δει πού υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός έπρεπε να κοιτάξει στο ΓεΣΥ που είναι ένα κρατικό μονοπωλιακό σύστημα. Αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει όταν κάποιοι γιατροί που είναι στο ΓεΣΥ παρανομούν και κάνουν και ιδιωτική ιατρική. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όταν για παράδειγμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα παίρνουν επιπρόσθετη κρατική χορηγία για πέντε χρόνια ενώ τα ιδιωτικά δεν θα παίρνουν και τους καλούν να συμμετάσχουν σε ένα σύστημα. Για όλα αυτά είναι η ΕΠΑ που πρέπει να μας απαντήσει», συμπλήρωσε.

Εκφράζουμε την απογοήτευση μας, συνέχισε, γιατί εμείς επενδύσαμε ότι για όποια προβλήματα ειδικά στο θέμα του ανταγωνισμού θα είχαμε την πρόθεση να απευθυνθούμε στην ΕΠΑ.

Από την άλλη, σημείωσε, η απογοήτευση μας είναι ότι ως επαγγελματική ομάδα που έχουμε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες, πουθενά δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες συμπεριφορές, μόνο και μόνο γιατί διαφωνούμε. «Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα να έχουμε την άποψη μας γιατί αφορά την ζωή μας, το επάγγελμα μας και την τεράστια ευθύνη που επωμιζόμαστε καθημερινά για τους ασθενείς μας κι αυτό δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανένας», είπε.

Είναι καιρός, ανέφερε, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όταν μια επαγγελματική ομάδα διαφωνεί μαζί της να σταματήσει να χρησιμοποιεί μέσα για να ασκήσει πίεση.

Σε ερώτηση αν ο ΠΙΣ άσκησε πίεση σε γιατρούς να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, είπε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι υποτιμητικό για τους γιατρούς ότι κάποιοι τους παρέσυραν.

«Η απόφαση του καθενός στηρίχθηκε στα στοιχεία που είχε για το θέμα των οικονομικών παραμέτρων του συστήματος, της βιωσιμότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών και κάθε απόφαση του γιατρού να συμμετέχει ή όχι, ήταν μια συνειδητή απόφαση. Οι ηγεσίες έχουν καθήκον και υποχρέωση να κατευθύνουν και να εκπροσωπούν, δεν επιβάλουν τις αποφάσεις σε κανένα», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση