ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μητσοτάκης: Δημοκρατία της πειθούς

Η φράση-κλειδί του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του για την επόμενη φάση αυστηροποίησης των μέτρων

ΚΥΠΕ

Η φράση-κλειδί του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του για την επόμενη φάση αυστηροποίησης των μέτρων είναι εκείνη που μιλάει για μια «δημοκρατία της πειθούς». Η πρωθυπουργική αποστροφή δεν είναι τυχαία και αποτυπώνει την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη τα επιπλέον μέτρα να μην έχουν τον χαρακτήρα επιβολής στην κοινή γνώμη, αλλά να προτάσσουν την ατομική ευθύνη του πολίτη. Το εν λόγω ζήτημα δεν είναι δευτερεύον για τον πρωθυπουργό. Τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν ανοίξει ήδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επισημανθούν δύο κινήσεις του πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες: πρώτον, η επιστολή μαζί με άλλους 11 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητεί την αποβολή του κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας από το ΕΛΚ μετά την απόφαση του Ορμπαν να κυβερνά μέχρι νεωτέρας με… διατάγματα. Την ίδια ώρα, η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί στο Κοινοβούλιο και να μιλήσει ήταν και σημειολογική, καθώς κρίθηκε απαραίτητο, έπειτα από μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων μέσω διαγγελμάτων, να εκπεμφθεί εικόνα κανονικότητας, με τον πρωθυπουργό να μιλάει από το βήμα της Βουλής.

Προβληματισμός

Με δεδομένα τα παραπάνω, τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν δεν αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρά, αλλά χαρακτηρίζονται «διορθωτικά» των όσων έχουν εξαγγελθεί. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται, όπως είναι γνωστό, να υπάρξει συγκεκριμένος χρόνος που θα μπορεί κάποιος να είναι εκτός σπιτιού, αλλά και πλαφόν στη συχνότητα των μετακινήσεων. Προβληματισμός υπάρχει για τη μετακίνηση του Πάσχα. Με δεδομένο, όπως έχει ξαναγράψει η «Κ», πως ήδη απαγορεύεται η υπεραστική μετακίνηση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει μόνο με την επίδειξη φορολογικής δήλωσης που δείχνει τη μόνιμη κατοικία. Με δεδομένο πως τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια μαζική προσπάθεια αλλαγής μέσω του Τaxis της μόνιμης κατοικίας, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα που θα συμμορφώσουν τη μειοψηφία που προσπαθεί να αποφύγει τις κεντρικές οδηγίες. Πάντως, το καθολικό κλείσιμο των διοδίων δεν είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις προτεραιότητες, καθώς απαιτεί και μεγάλες αποζημιώσεις στους εργολάβους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα της και στο οικονομικό πεδίο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τη διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας, έστειλε κοινή επιστολή προς τους επιτρόπους Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, και Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να ανακόψει ει δυνατόν τις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κοινωνικοοικονομικό εφιάλτη» σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αυτό που συμβαίνει, ζητεί την παρέμβαση της Κομισιόν, ώστε να απελευθερωθούν άμεσα πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμο» να υπάρξει γοργή αποδέσμευση οικονομικών πόρων από το ΕΤΕΠ, ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Την ενεργοποίηση του προγράμματος δανεισμού από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν εξοπλιστικές ανάγκες συζητεί η Αθήνα
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΕΛΛΑΔΑ