ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρέστη: Λυπηρό για τον SSM να παίζουμε κρυφτούλι με τα έγγραφα

Ολοκληρώνεται σήμερα η κατάθεση Γιωρκάτζη για ΣΚΤ, ακολουθεί ο ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την κατάθεση εγγράφων που είχε ζητήσει η Ερευνητική Επιτροπή, ολοκληρώθηκε η παρουσία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο «Φιλοξενία». Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου παρέδωσε έγγραφα στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων και για τα όσα κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη για αλληλογραφία αλλά και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2015-2016 με αντικείμενο τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η Επιτροπή ζήτησε από την κ. Γιωρκάτζη να προσκομίσει τις επιστολές ή άλλα στοιχεία που αφορούν τις συναντήσεις της με το Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να τα μελετήσει και να αποφασίσει αν προκύπτει ανάγκη κλήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή.

Στην σημερινή ακροαματική διαδικασία, ενώπιον της Ερευνητικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, βρέθηκε και ο Julian Navarro, CEO Altamira Asset Management

Τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η παρουσία στην Επιτροπή του Υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο Χάρης Γεωργιάδης έχει κληθεί να παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου.

Συνεχής ενημέρωση 

12.30 Τέλος ακροαματικής διαδικασίας

12.15 Ο μάρτυρας συμφωνεί στην παρατήρηση του προέδρου της Επιτροπής ότι καθυστέρησε η λειτουργία διαχείρισης των ΜΕΔ για δυο χρόνια.

12.10 Η Altamira έχει πρόθεση να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και σε άλλες νομικές οντότητες (τράπεζες), αναφέρει ο CEO της ισπανικής εταιρείας.

12.00 Ο μάρτυρας απορρίπτει πως η διαπραγματεύσεις γινόντουσαν από θέση ισχύος της Altamira. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο, αναφέρει. «Πώς η Altamira αμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει;», ερωτά ο κ. Αρέστη. «Η αμοιβή βασίζεται στο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας αλλά και το πλαίσιο της ΕΚΤ. Η αμοιβή είναι στη βάση της απόδοσή της και με τον τρόπο αυτό λειτουργεί και η Altamira Cyprus», απαντά ο μάρτυρας.

11.40 Η κατάθεση του κ. Nanarro περιστρέφεται στη στελέχωση της εταιρείας στην Κύπρο. Για τον επικεφαλής Βαρνάβα Κουρουνά, ο μάρτυρας απαντά πως η επιλογή του έγινε από την Altamira, για το δε προσωπικό το οποίο προήλθε από τη ΣΚΤ, απάντησε πως είναι μια συνηθισμένη τακτική που ακολουθείται.

11.30 Ήταν ετεροβαρής η συμφωνία για την ΣΚΤ; ρωτά ο πρόεδρος. Ήταν μια σωστή συμφωνία, απαντά ο μάρτυρας. Ήταν μια δίκαιη συμφωνία και πετύχαμε ανακτήσεις ΜΕΔ, συμπληρώνει ο μάρτυρας. Η αξία που πρόσφερε η Altamira ήταν η διαχείριση των ΜΕΔ καθώς και των καθυστερημένων δανείων, απαντά ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής.

11.05 Ο μάρτυρας απαντά σε ερωτήσεις για τις διαδικασίες και επαφές που οδήγησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη ΣΚΤ

10.55 Η Axia, σύμφωνα με τον μάρτυρα, έδωσε στην Altamira την πλήρη εικόνα της αγοράς της Κύπρου. Αυτή ήταν που έκανε της έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας

10.50 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά το μάρτυρα εάν η Altamira στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Νικόλα Χατζηγιάννη με τον οποίο έγιναν οι βασικές συνεννοήσεις. Στην Κύπρο η παρουσία της Altamira έγινε από την Axia. Ο μάρτυρας αναφέρει πως εκτός των άλλων προσώπων που συνάντησαν ήταν και ο κ. Χατζηγιάννης. Επίσης το 2016, συμπληρώνει, πως η Επιτροπεία μας είχε καλέσει να παρουσιάσουμε την πρόταση συνεργασίας της Altamira.

10.45 Στις πρώτες επαφές που έγιναν στην Κύπρο η Altamira συναντήθηκε με όλες τις τράπεζες, αναφέρει ο μάρτυρας. Με τη ΣΚΤ συναντηθήκαμε την ίδια περίοδο δηλαδή το 2016. Η πρώτη επαφή έγινε στα κεντρικά της ΣΚΤ, αναφέρει ο κ. Navarro. Κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Altamira είχε συναντηθεί και με τον ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνει.

10.35 Από τις αρχές του 2014 ο κ. Navarro κατέχει τη θέση CEO της Altamira. Στην Κύπρο η Altamira ήλθε το 2016, αναφέρει ο μάρτυρας. Η Altamira είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία και αποφάσισε να επεκτείνει την εμπειρογνωμοσύνης της, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στην Πορτογαλία Ιταλία και Ελλάδα, απαντά ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά από τον πρόεδρο της Επιτροπής.

10.30 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Julian Navarro CEO Altamira Asset Management

10.00 Μισή ώρα διάλειμμα

09.50 Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Χρυστάλλας Γιωρκάτζη

09.40 «Η ΣΚΤ δεν είχε σωτηρία από πολλά χρόνια πριν. Δίνανε δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκες κάτι παλιοχώραφα. Αρχικά ο Συνεργατισμός βοήθησε τον απλό κόσμο. Μετά άρχισαν οι σπιταρόνες, τα δάνεια στη βιομηχανία», παρατηρεί η κ. Γιωρκάτζη.

09.35 Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει στην Επιτροπή πως από αρχές του 2018 ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και στη Βουλή πως ο Συνεργατισμός θα πουληθεί. Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίοδο που υπήρχαν εκροές από τον Συνεργατισμό και στη στήριξη της ρευστότητας από πλευράς κράτους με 2,5 δισ. τον περασμένο Απρίλιο, συμβατή με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ξεκάθαρο πως ο Συνεργατισμός θα πωληθεί.

09.20 Η αλληλογραφία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, είναι από το 2017 και μετά. Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη, αλληλογραφία υπήρχε από το 2014 και μετά. Είναι λυπηρό γιατί ο SSM θέλει να παίζουμε κρυφτούλι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Αναφορά του προέδρου της Επιτροπής που έχει να κάνει με τους περιορισμούς που έχει θέσει ο SSM στην παράδοση διαβαθμισμένων εγγράφων του στην Επιτροπή.

09.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Διοικήτρια Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚτΚ). Η Επιτροπή όπως αναφέρει ο πρόεδρος της έχει εντοπίσει αλληλογραφία μεταξύ της κ. Γιωρκάτζη και του ΥΠΟΙΚ. Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει στην Επιτροπή πως μπορεί να την παρουσιάσει, αλλά δεν μπορεί να την παραδώσει λόγω του εμπάργκο του SSM. Παρατήρησε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα διαβαθμισμένα έγγραφα κάτι που όπως είπε αναμένεται να γίνει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X