ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παίρνει διαστάσεις η υπόθεση Δρουσιώτη

Ερευνά το θέμα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ενώ διερεύνηση των καταγγελιών ζητεί από την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Διαστάσεις και διεθνώς φαίνεται πως θα λάβουν οι καταγγελίες του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη για παρακολούθηση του κινητού του, του ηλεκτρονικού του υπολογιστή και των μηνυμάτων του τα τελευταία τρία χρόνια. Μετά το σχετικό δημοσίευμα της πλατφόρμας Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), το International Press Institute εκφράζει την ανησυχία του για τις καταγγελίες Δρουσιώτη, σημειώνοντας πως θα διερευνήσουν και θα παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.

Η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο κ. Δρουσιώτης σε ανάρτησή του κατήγγειλε παρακολούθηση των ηλεκτρονικών του συσκευών και παραβίαση της προσωπικής του ζωής επί τρία χρόνια. Όπως σημείωσε έχει στοιχεία γύρω από την παρακολούθησή του τα οποία θα έδιδε στην αστυνομία. Σημείωσε πως απέστειλε ήδη δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου στην τελευταία υπογράμμιζε στον Πρόεδρο πως έχει προσωπική ευθύνη για την ασφάλειά του. Στην πρώτη επιστολή όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» ο Πρόεδρος απάντησε διαψεύδοντας κάτι τέτοιο. Στη δεύτερη επιστολή ωστόσο δεν του απάντησε.

Το θέμα παρακολούθησε και η πλατφόρμα OCCRP μετά την ανάρτηση Δρουσιώτη, σημειώνοντας πως εξαφανίστηκε από τον υπολογιστή του δημοσιογράφου, μέρος της έρευνας που διεξάγει. Μάλιστα όπως σημειώθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο εξοχικό του και οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο.

Μετά το δημοσίευμα του OCCRP, η εφημερίδα «Πολίτης» κατέγραψε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στην επιστολή του Μακάριου Δρουσιώτη εκφράζοντάς του την αποφασιστικότητά του να σταθεί στο πλευρό του, δίνοντας αυστηρές οδηγίες στις ανακριτικές αρχές αλλά και διεκπεραίωση του ανακριτικού έργου «τάχιστα».

Και Τρίτη επιστολή στον Πρόεδρο

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας πως το Σάββατο διαγράφηκε από τον υπολογιστή του ολόκληρος φάκελος με τα στοιχεία που ετοιμάζει για την αστυνομία. «Έχω αντίγραφα και θα ολοκληρώσω την έκθεσή μου» αναφέρει, ενημερώνοντας πως απέστειλε και Τρίτη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τις καταγγελίες του κ. Δρουσιώτη ότι τα τελευταία τρία χρόνια τελεί υπό παρακολούθηση μέσω του κινητού του τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δεν άφησε ασχολίαστες το ΑΚΕΛ. Χαρακτηρίζοντας τέτοια θέματα εξαιρετικά σοβαρά κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει έτσι ώστε αυτές οι καταγγελίες να διερευνηθούν.

«Η κυβέρνηση και οι αρχές του τόπου έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν κάθε δημοσιογράφο και κάθε πολίτη του τόπου από τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές. Το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί συνεχώς το θέμα αναμένοντας πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως ο Μακάριος Δρουσιώτης ήταν συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Προεδρικό το 2013. Αποχώρησε στη συνέχεια ακολουθώντας τον Χρήστο Στυλιανίδη στις Βρυξέλλες ως πολιτικός του σύμβουλος στην Κομισιόν, μέχρι πρόσφατα. Οι σχέσεις του Μακάριου Δρουσιώτη με την Προεδρία, είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα πολλές φορές. Το 2014, μέρος της Προεδρίας του είχε καταλογίσει τον χειρισμό του συμβολαίου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τη θέση του στην επιτροπή Θεσμών. Ακολούθησε τότε η παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Παναγιώτη Αντωνίου. Το προεδρικό τον είχε φωτογραφήσει και ως το πρόσωπο πίσω από τις διαρροές δημοσιευμάτων του OCCRP που ενέπλεκε το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο ίδιος είχε απορρίψει τις κατηγορίες και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία εναντίον του να τα καταθέσει. Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, έγραψε αρκετά άρθρα που επέκριναν τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο κυπριακό συμπεριλαμβανομένου του ρεπορτάζ ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από κορυφαίο διπλωμάτη να του ετοιμάσει μελέτη για την διχοτόμηση της ΑΟΖ. Ρεπορτάζ που το Προεδρικό έσπευσε να διαψεύσει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση