ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος για Τουρκία: Δεν θα δεχτώ τα όποια προαπαιτούμενα

Τόνισε ότι κοινό έδαφος υπάρχει και δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα των ΗΕ

ΚΥΠΕ

Δεν θα κάνω αποδεκτό το όποιο προαπαιτούμενο προβάλλει η Τουρκία, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τόνισε ότι «κοινό έδαφος υπάρχει, το είπα και στον ΓΓ των ΗΕ" και "δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, γενικότερα το διεθνές δίκαιο που δεν είναι εύρημα δικό μας, αλλά δημιούργημα της ανθρωπότητας ύστερα από την καταστροφή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μιλώντας την Παρασκευή στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα του 1974, Σπύρου Πετούση, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που επιδιώκει η πλευρά μας είναι επιτέλους να κατανοήσουν οι κατακτητές πως το δίκαιο δεν επιβάλλεται με στρατιωτικά μέσα, αλλά από τον Χάρτη των ΗΕ, από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, της οποίας μέλος είναι η Κύπρος.

«Από τις αρχές και αξίες που υπαγορεύουν αλληλοσεβασμό, από τις αρχές και αξίες που υπαγορεύουν πως οι μειοψηφίες δεν κυβερνούν τις πλειοψηφίες και αυτό δεν το λέω για την πολιτική ισότητα που είναι κανόνας σε κάθε ομοσπονδία. Το λέω γιατί κάποιοι θέλησαν χρησιμοποιώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο. Και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό γιατί δεν το επιτρέπουν ούτε οι αρχές του δικαίου ούτε ο σεβασμός στους ήρωες,» ανέφερε.

Όπως είπε, «αυτό που έχω δηλώσει και στον ΓΓ των ΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε όλους τους θεσμούς, είναι την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα μας να συμμετάσχουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο που θα τον διακρίνει ο σεβασμός, ο αλληλοσεβασμός, που πρέπει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό κάθε κράτους που λειτουργεί σωστά, που μπορεί να βιώσει και να επικρατήσει στον χρόνο, που μπορεί να διασφαλίσει τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες πραγματικά ειρηνικής συνύπαρξης και όχι επιβολής συνύπαρξης, που θα αποδίδει το δίκαιο σε όλους τους πρόσφυγες που ζουν εδώ και 47 χρόνια το δράμα της εισβολής και κατοχής. Που θα επιτρέψει, επιτέλους, οι νέοι μας να έχουν προοπτική και μέλλον».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ομιλία στη θυσία του Σπύρου Πετούση κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σημείωσε πως "η προτομή του που αποκαλύπτουμε σήμερα θα αποτελεί στο εξής υπόμνηση της ηρωικής του θυσίας η οποία, όπως ο ίδιος δήλωσε πριν πεθάνει, είχε ως στόχο τη διαφύλαξη της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Μια θυσία την οποία έχουμε χρέος να τιμήσουμε μέσα από το δικό μας αγώνα όσον αφορά την οφειλόμενη αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη μαρτυρική μας πατρίδα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση