ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σειρά αλλαγών στο περιβάλλον των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών

Οι αλλαγές θα θεσπιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2021 κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας

ΚΥΠΕ

Σειρά αλλαγών στο περιβάλλον των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) θα επέλθουν λόγω της μεταφοράς της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/2034 στο εθνικό δίκαιο, αλλαγές οι οποίες πρέπει να θεσπιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της συγκεκριμένης οδηγίας που αφορά την προληπτική εποπτεία των ΕΠΕΥ, έχουν κατατεθεί από τον Φεβρουάριο συνολικά επτά νομοσχέδια.

Στη σημερινή συνεδρία, συζητήθηκε εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί ότι ΕΠΕΥ με ενεργητικό από €30 δισεκατομμύρια και άνω θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα, καθώς εταιρείες με ενεργητικό αυτού του μεγέθους πρέπει να υπόκειται στην ίδια προληπτική εποπτεία και στις ίδιες κεφαλαιακές απαιτήσεις όπως τα τραπεζικά ιδρύματα.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύσεων με €30 δις στοιχεία ενεργητικού και άνω θεωρούνται ότι έχουν συστημικότητα και πρέπει να έχουν κεφαλαιακές απαιτήσεις ως πιστωτικά ιδρύματα. Γι ‘ αυτό και με το νέο πλαίσιο οι επιχειρήσεις αυτές αδειοδοτούνται από τις Κεντρικές Τράπεζες», ανέφερε.

Η διάταξη προνοεί ότι εταιρείες αυτού του μεγέθους θα έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου του 2020. Η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχουν στην Κύπρο ΕΠΕΥ με ενεργητικό αυτού του μεγέθους, αλλά η οδηγία επιβάλλεται να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει δεύτερη κατηγορία για ΕΠΕΥ με ενεργητικό μέχρι €15 δις για τη οποία θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο και άλλη μια για ΕΠΕΥ με ενεργητικό κάτω των €15 δις, οι οποίες για σκοπούς προληπτικής εποπτείας θα υπόκεινται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Εξάλλου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η οδηγία αν και εκπρόθεσμη πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο ανεξαρτήτως διοικητής εφαρμογής, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΚ είπε πως το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και για σκοπούς μελλοντικής εφαρμογής.

Η οδηγία 2019/2034 θεσπίζει κανόνες σχετικά με το αρχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων επενδύσεων, τις εποπτικές εξουσίες και τα εργαλεία για την προληπτική εποπτεία των επιχειρήσεων επενδύσεων από τις αρμόδιες αρχές, την προληπτική εποπτεία των επιχειρήσεων επενδύσεων από τις αρμόδιες αρχές κατά τρόπο συμβατό προς τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2033 και τις απαιτήσεις δημοσίευσης για τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά την προληπτική ρύθμιση και εποπτεία των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της ΕΚΚ Δήμητρα Καλογήρου, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2021 και λόγω της εφαρμογής της οδηγίας για την προληπτική εποπτεία των ΕΠΕΥ (IFR/IFD).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση