ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα 1,29 δισ. αναμένεται να ανέλθουν οι δαπάνες του ΓεΣΥ το 2021

Πού οφείλεται η αύξηση των δαπανών το 2021 σε σχέση με πέρσι

ΚΥΠΕ

Στα €794,7 εκατομμύρια ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2021 οι πραγματικές δαπάνες του ΓεΣΥ, οι οποίες αναμένεται για ολόκληρο το έτος να ανέλθουν στο 1,29 δισεκατομμύρια, σε σχέση με €780 εκ. το 2020, με τον Ανώτερο Λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελο Τρόπη να δηλώνει στο ΚΥΠΕ, πως παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι δαπάνες παραμένουν στο πλαίσιο των αρχικών εκτιμήσεων και να τονίζει πως όποια ελλείμματα θα καλυφθούν από τα συσσωρευμένα αποθεματικά του ταμείου ύψους €300 εκατομμυρίων.

Τα έσοδα για μόνο το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος 2021), ανήλθαν στα €593 εκ. με την εκτίμηση για ολόκληρο το τρέχον έτος να ανέρχεται στο €1,25 δισ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τρόπης εκτιμά ότι για την τριετία 2021 – 2023 «θα έχουμε κάποια μικρά ελλείμματα τα οποία θα οφείλονται, κυρίως, στην αύξηση των δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες ο οργανισμός θέλει να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα παρά την πανδημία», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως αυτή η αύξηση των δαπανών του ΓεΣΥ είναι αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά, πάρα τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.

«Τα ελλείμματα που πιθανόν να προκύψουν την τριετία 2021 – 2023 μπορούν να καλυφθούν από τα συσσωρευμένα αποθεματικά του ταμείου ύψους €300 εκατομμυρίων», ανέφερε ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού.

Ωστόσο, σημείωσε πως «αν θα προκύψουν τελικά κάποια μικρά ελλείμματα ή όχι, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, η οποία επηρεάζει άμεσα τα έσοδα του οργανισμού κυρίως αυτά από τις εισφορές».

Είπε ακόμη ότι «στο τέλος της ημέρας τα μικρά αυτά ελλείμματα μπορεί να καλυφθούν από μια πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας».

«Αν η οικονομία πάει ακόμη καλύτερα από τις σημερινές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως να έχουμε και στην συγκεκριμένη τριετία κάποια πλεονάσματα», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τρόπης

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «αναμένουμε ότι από το 2024 η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως και οι προϋπολογισμοί μας θα είναι πλεονασματικοί».

Ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε ότι «αν και εφόσον προκύψουν αυτά τα ελλείμματα στην τριετία μπορούν εύκολα να καλυφθούν από τα συσσωρευμένα αποθεματικά του ταμείου του ΓεΣΥ που προέκυψαν από τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σχεδίου και ανέρχονται συνολικά στα €300 εκατομμύρια».

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, οι πραγματικές δαπάνες του ΓεΣΥ για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2021 ανήλθαν στα €794,7 εκατομμύρια, ενώ οι συνολικές δαπάνες για ολόκληρο το 2021, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις διοικητικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκτιμάται από τον Οργανισμό πως θα ανέλθουν στο €1,29 δισεκατομμύρια, σε σχέση με €780 εκ. το 2020.

Σημειώνεται πως η σημαντική αύξηση των δαπανών το 2021 σε σχέση με πέρσι οφείλεται στην εφαρμογή το τρέχον έτος όλων των υπηρεσιών υγείας του συστήματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ, τα πραγματικά έσοδα από εισφορές, συμπληρωμές και εκπτώσεις φαρμάκων που αφορούν, ωστόσο, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ανήλθαν στα €593 εκ. ενώ εκτιμάται από τον ΟΑΥ πως αυτά θα ανέλθουν για ολόκληρο το τρέχον έτος στο €1,25 δισ. Τα έσοδα αφορούν μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της καθυστέρησης δύο μηνών, σε σχέση με τις δαπάνες, για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των εισφορών από τους μισθούς των υπαλλήλων.

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις δαπάνες του ΓεΣΥ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ύψους €794,7 εκ., για τις εξονοσοκομειακές δραστηριότητες των ειδικών γιατρών ανήλθαν στα €149,3 εκ., για τους προσωπικούς γιατρούς στα €57,7 εκ., για αμοιβές των εργαστηρίων στα €34,9 εκ., για αμοιβές των φαρμακοποιών €21,1 εκ. και για αμοιβές άλλων επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, οδοντίατροι και άλλοι) €21,9 εκ., ενώ το κόστος για εξονοσοκομειακά φάρμακα/αναλώσιμα ανήλθε (μετά τις εκπτώσεις) στα €116,3 εκ.

Όσον αφορά στις δαπάνες για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, αυτές ανήλθαν την ίδια περίοδο στα €371,9 εκ., ενώ οι δαπάνες για Πρώτες Βοήθειες και ασθενοφόρα ανήλθαν στα €21,6 εκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση