ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Οδυσσέα - Λοϊζίδου

Νέα ανακοίνωση από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Newsroom K

Απάντηση στην ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει πως η ανακοίνωση της κ. Λοϊζίδου καταβαραθρώνει την προσπάθεια της πολιτείας για πάταξη της διαφθοράς. Ακολούθως η Ελεγκτική Υπηρεσία, καλεί τους πολίτες να κωφεύσουν στους εκφοβισμούς της και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία "δεν συνέδραμε ως όφειλε" να εφοδιάσει το γραφείο της με πληροφορίες για να κατευθύνω τις έρευνες της που θα τις επέτρεπαν τη διερεύνηση καταγγελίας γι' αυτό και παρέπεμψε την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα».

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σημειώνονται τα ακόλουθα:

Η νέα ανακοίνωση της Επιτρόπου καταβαραθρώνει την προσπάθεια της πολιτείας για πάταξη της διαφθοράς. Καλούμε τους πολίτες να κωφεύσουν στους εκφοβισμούς της και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο αρμόδιος ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός European Data Protection Supervisor (“EDPS”), που είναι υπεράνω της Κύπριας Επιτρόπου την οποία και εποπτεύει, έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). Το σχετικό εγχειρίδιο με τίτλο «Guidelines on processing personal information within a whistleblowing procedure” είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του EDPS στη διεύθυνση.

Από το εγχειρίδιο, οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι το κλίμα εκφοβισμού που προσπαθεί να διασπείρει η Επίτροπος σε όσους θα ήθελαν να καταγγείλουν τέτοιες αξιόποινες πράξεις είναι παντελώς αντίθετο με αυτά που προωθούν οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί.

Μεταξύ άλλων, στο εγχειρίδιο αναφέρονται τα ακόλουθα:

«The most effective way to encourage staff to report concerns are to ensure them that their identity will be protected. Therefore, clearly defined channels for internal and external reporting and the protection of the information received should be in place. The identity of the whistleblower who report serious wrongdoings or irregularities in good faith should be treated with the utmost confidentiality as they should be protected against any retaliation. Their identity should never be revealed except in certain exceptional circumstances if the whistleblower authorises such a disclosure, if this is required by any subsequent criminal law proceedings, or if the whistleblower maliciously makes a false statement. In the latter case, these personal data can only be disclosed to judicial authorities.3 A statement is maliciously made if the whistleblower report activities that he/she knows are not true. If an EU institution becomes aware of the fact that a whistleblower knew that the allegation made by him/her was unsubstantiated, the responsibility lies on the institution to prove the maliciousness of the allegations.»

Η αναφορά της Επιτρόπου πως επειδή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί η νομοθεσία που θα προστατεύει τους whistleblowers από δυσμενή μεταχείριση εκ μέρους των εργοδοτών τους, σημαίνει πως σήμερα θα πρέπει να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες θα καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, είναι παντελώς άστοχη και επικίνδυνη.

Θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό, ιδίως επειδή οι παρεμβάσεις της Επιτρόπου, είναι κατά την άποψή μας αντίθετες με τον νόμο που η ίδια έχει υποχρέωση να διασφαλίζει. Η δε επιμονή της, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, να πληροφορηθεί το όνομα ενός πολίτης που είχε δώσει στην Υπηρεσία μας πληροφορίες σχετικά με υπό διερεύνηση ποινικά αδικήματα, την αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Σχετικά με αυτά θα ενημερώσουμε τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η δικαστική απόφαση που έχουμε επικαλεστεί ημερ. 24.4.2018 ήταν μεν πρωτόδικη, αλλά επικυρώθηκε κατ’ έφεση.

Ο προκάτοχος της σημερινής Επιτρόπου κ. Γιάννος Δανιηλίδης έλεγε πολύ ορθά ότι «η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να είναι το καταφύγιο ή κάλυψη αυτών που παρανομούν». Φαίνεται η σημερινή Επίτροπος αγνοεί αυτή τη βασική αρχή. Την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ