ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επανέρχεται η Λοϊζίδου στη διένεξή της με τον Γ. Ελεγκτή

«Ωστε ο κάθε πολίτης να αποκτήσει ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα επί της υπόθεσης» σημειώνει στην ανακοίνωσή της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, για την κόντρα της με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία «δεν συνέδραμε ως όφειλε» να εφοδιάσει το γραφείο της με πληροφορίες για να κατευθύνω τις έρευνες της που θα τις επέτρεπαν τη διερεύνηση καταγγελίας γι' αυτό και παρέπεμψε την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα.

Στην ανακοίνωση της η κ. Λοϊζίδου αναφέρεται στα tweets και τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή που αφορούν σε Πρωτοβάθμια Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο όπως σημειώνει δεν αφορούν ούτε αγγίζουν τις αρμοδιότητες και/ή εξουσίες της.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «σε ένα ευνομούμενο κράτος όλες οι Αρχές και Θεσμοί θα πρέπει να προβάλλουν υποδειγματικά στον πολίτη το σεβασμό στους Νόμους, τις αρχές του κράτους δικαίου και τους άλλους Θεσμούς στη Δημοκρατία, ανεξάρτητα από κινήσεις άσκοπου εντυπωσιασμού, λαϊκισμούς και λαϊκές παρακινήσεις των πολιτών να δρουν ανεξάρτητα και εναντίον νομοθεσιών και δη ευρωπαϊκών νομοθεσιών που αφορούν σε Θεσμούς της Δημοκρατίας»

Αυτούσια η ανακοίνωση

Μετά λύπης μου και μετά από απορίες και ερωτήματα πολιτών, αναγκάζομαι να επανέλθω και να τονίσω τα κατωτέρω, ώστε ο κάθε πολίτης να αποκτήσει ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα επί της υπόθεσης.

Επαναλαμβάνω ότι αποτελεί καθήκον και ταυτόχρονα έννομη υποχρέωσή μου να διερευνώ κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στο Γραφείο μου από φυσικά πρόσωπα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν προσβληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσωπικά τους δεδομένα.

Για τον σκοπό αυτό έχω δικαιοδοσία να ζητώ από οποιοδήποτε πρόσωπο ή Αρχή στη Δημοκρατία πληροφορίες, οι οποίες θα συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σε αυτή την περίπτωση ζήτησα πληροφορίες τόσο από ιδιωτικούς όσο και δημόσιους Οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν συνέδραμε ως όφειλε και είχε έννομη υποχρέωση στον εφοδιασμό του Γραφείου μου με τις απαραίτητες πληροφορίες ή τουλάχιστον πληροφορίες, με βάση τις οποίες να είμαι σε θέση να κατευθύνω την πορεία των ερευνών μου.

Ενημέρωσα σχετικά τον Γενικό Ελεγκτή ότι παράλειψη της Υπηρεσίας του να συμμορφωθεί με τις έννομες υποχρεώσεις της δυνάμει του Κανονισμού δεν θα επέτρεπε τη διερεύνηση της καταγγελίας από το Γραφείο μου και ότι με τον τρόπο αυτό θα παρεμποδίζετο η άσκηση των καθηκόντων και εξουσιών μου.

Καθηκόντως, και με βάση τον Νόμο παρέπεμψα την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα.

Διευκρινίζεται ότι τα tweets (τουΐτς) και οι αναφορές του Γενικού Ελεγκτή που αφορούν σε Πρωτοβάθμια Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν ούτε αγγίζουν τις αρμοδιότητες και/ή εξουσίες μου. Τα ζητήματα αυτά έχουν κριθεί σε νεότερη Δευτεροβάθμια Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερ. 17/12/2018, στην οποία παραλείπει να αναφερθεί.

Είναι τουλάχιστον άτοπο να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι ενέργειες κατά την εκτέλεση των νομίμων καθηκόντων του μόνου θεσμοθετημένου και αρμόδιου, στη Δημοκρατία, Θεσμού, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προβάλλοντας μια αναληθή εικόνα «εκφοβισμού των πληροφοριοδοτών από την Επίτροπο» και αποπροσανατολίζοντας με τον τρόπο αυτό την κοινή γνώμη.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι η λήψη πληροφοριών σε περιπτώσεις διερεύνησης καταγγελιών τυγχάνουν εμπιστευτικού χειρισμού και εχεμύθειας από το Γραφείο μου σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Νόμο, καθήκον αυτονόητο για το Θεσμό που εκπροσωπώ.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι ο Θεσμός των αναφορών/καταγγελιών στις Δημόσιες Αρχές (whistleblowing) για θέματα διαφθοράς στην Κύπρο δεν υφίσταται και δεν ρυθμίζεται νομοθετικά. Ως εκ τούτου, η τήρηση των προνοιών του Κανονισμού και του Νόμου για την προστασία των δεδομένων, αμφότερων του καταγγέλλοντα και του καταγγελλόμενου είναι δεδομένη. Επιπλέον, η μελλοντική και ενδεχόμενη ρύθμισή τους θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις και διασφαλίσεις.

Όσον αφορά σε tweets (τουΐτς) του Γενικού Ελεγκτή που καλούν τον κόσμο να συνεχίσει να παρέχει άφοβα πληροφορίες «για πιθανά αδικήματα διαφθοράς και να μην ανησυχούν από τη δράση της Επιτρόπου» αφήνονται στην κρίση του κάθε πολίτη. Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παροτρύνονται να υποκλέπτουν και/ή να παρεμβαίνουν με παράνομα μέσα σε αρχεία για την εξασφάλιση πληροφοριών με σκοπό την κοινοποίησή τους στον Γενικό Ελεγκτή ή σε άλλη Αρχή. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και όλοι ανεξαρτήτως θέσης /αξιώματος/ιδιότητας έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται και να τηρούν την έννομη τάξη και τους νόμους της Δημοκρατίας.

Τέτοιες ενέργειες εξωθούν στην αναρχία και στην αταξία.

Πολύ απλά και για να αντιληφθούν οι πολίτες την ουσία του θέματος: για παράδειγμα, αν ο Α δώσει πληροφορίες στον Β για κάποιον τρίτο, ναι, θα πρέπει να ελέγχεται η νομιμότητα της συλλογής τους πριν από τη χρήση τους.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος όλες οι Αρχές και Θεσμοί θα πρέπει να προβάλλουν υποδειγματικά στον πολίτη το σεβασμό στους Νόμους, τις αρχές του κράτους δικαίου και τους άλλους Θεσμούς στη Δημοκρατία, ανεξάρτητα από κινήσεις άσκοπου εντυπωσιασμού, λαϊκισμούς και λαϊκές παρακινήσεις των πολιτών να δρουν ανεξάρτητα και εναντίον νομοθεσιών και δη ευρωπαϊκών νομοθεσιών που αφορούν σε Θεσμούς της Δημοκρατίας.

Επ’ ευκαιρίας, εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές με υγεία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση