ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδιο απόσυρσης οχημάτων: Πότε θα δοθούν οι χορηγίες

Πέραν των 2 χιλιάδων μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για απόσυρση παλαιού οχήματος, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων, ενώ σύμφωνα τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων, έχουν υποβληθεί 2211 αιτήσεις.

Συγκεκριμένα,
2100 αιτήσεις για ιδιωτικά αυτοκίνητα
6 αιτήσεις για ταξί
18 για αναπηρικά οχήματα
45 για πολύτεκνες οικογένειες
31 για ποδήλατα
11 για την αντικατάσταση οχημάτων με εισιτήρια λεωφορείου.


Αναλυτικά ο οδηγός του σχεδίου είναι αναρτημένος στην σελίδα www.ev.gov.cy

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που τρέχει αυτή την περίοδο είναι το σχέδιο απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου και αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου με ρύπους κάτω από 50 Gr/km- το 90% τέτοιων οχημάτων είναι τα plug in hybrid, σημειώνει ο Υπουργός Μεταφορών. Η επιδότηση που δίνεται είναι:

7,5 χιλιάδες ευρώ για ιδιωτικό αυτοκίνητο
12 χιλιάδες ευρώ η επιδότηση για καινούργιο ταξί
10 χιλιάδες ευρώ για αναπηρικό όχημα-
10 χιλιάδες ευρώ για πολύτεκνη οικογένεια
1000 ευρώ για ηλεκτρικό ποδήλατο μέχρι 750 ευρώ έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι χορηγίες θα δοθούν με την εγγραφή του αυτοκινήτου.


Πρώτα τα παλιά
Η προτεραιότητα δίνεται στην βάση των παλαιότερων οχημάτων, την ηλικία του οχήματος εξηγεί ο κ. Καρούσος. Δηλαδή, όσο παλαιότερο είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο ψηλά είναι στην προτεραιότητα. Επομένως, εξηγεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για να μπορεί να γίνει η αξιολόγηση και να εγκριθούν οι δικαιούχοι. Όπως προνοεί το σχέδιο, θα δοθούν 360 χορηγίες για την αγορά ιδιωτικού οχήματος, 33 ταξί, 20 για αναπηρικά οχήματα, 20 για οχήματα πολύτεκνων οικογενειών, 533 για ποδήλατα και 100 για λεωφορεία.

Επιπλέον, αν για κάποιες κατηγορίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τότε τα αντίστοιχα ποσά θα μεταφερθούν και θα δοθούν σε επιλαχόντες άλλων κατηγοριών επισημαίνει ο αρμόδιος Υπουργός.


Στις 20 Δεκεμβρίου ξεκινούν τα ηλεκτρικά
Υπενθυμίζεται ότι η πύλη αιτήσεων για το τρέχον σχέδιο θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί και μία ώρα αργότερα (11:00) θα ανοίξει το επόμενο πρόγραμμα για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Καρούσος τόνισε ότι πρόκειται για το πιο ελκυστικό σχέδιο σε επίπεδο ΕΕ, ως προς το ύψος της χορηγίας αλλά και όσον αφορά την δυνατότητα που δίνεται στον δικαιούχο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο σπίτι του με έξυπνο μετρητή και φορτιστή.

Όπως αναφέρει πρόκειται για σχέδιο ισοζυγισμένο και δίκαιο και καλύπτει όλα τα εισοδηματικά στρώματα των πολιτών καθώς περιλαμβάνει και τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Θέλαμε να κάνουμε προσιτό το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλους. Ξέρουμε ότι τα καινούργια ξεκινούν από 25 χιλιάδες ευρώ, επομένως με την χορηγία συν την απόσυρση, θα μπορεί με 15 χιλιάδες ευρώ κάποιος να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο».

Υπενθυμίζεται ότι με απόσυρση αυτοκινήτου και αγορά ηλεκτρικού ο δικαιούχος λαμβάνει επιπλέον χίλια ευρώ, με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο είναι 12 χρονών και πάνω, είναι εγγεγραμμένο και έχει άδεια κυκλοφορίας τα τελευταία 7 χρόνια. Σε περίπτωση που είναι ακινητοποιημένο, η περίοδος η οποία είναι αποδεκτή για το σχέδιο, είναι οι τελευταίοι 18 μήνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση