ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμμετοχή της Κύπρου σε σεμινάριο του ΟΑΣΕ για τα Στρατιωτικά Δόγματα

Την Δημοκρατία εκπροσώπησε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

O Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συμμετείχε στο 7ο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου (High Level Seminar) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα τα Στρατιωτικά Δόγματα (Military Doctrine), το οποίο πραγματοποιήθηκε την 09 και 10 Φεβρουαρίου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης. Το εν λόγω σεμινάριο, πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή και των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη και η αξιολόγηση των τάσεων, σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την αναθεώρηση των εθνικών στρατιωτικών δογμάτων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για αποφυγή των ένοπλων συγκρούσεων.

Ο Αρχηγός στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι το σύνθετο και ασταθές περιβάλλον ασφαλείας όπως διαμορφώνεται σήμερα, επιβάλει την ανάγκη για τροποποίηση των εθνικών στρατιωτικών δογμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε τρόπους για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών οι οποίες συνάδουν με το πνεύμα των βασικών αρχών του ΟΑΣΕ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων για την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια καθώς και τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς, με σκοπό την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα του ΟΑΣΕ να προσφέρει χρήσιμα εργαλεία και καθοδήγηση, σε όλα τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους και διατιθέμενων πόρων, έτσι ώστε το καθένα να μπορεί να διαδραματίσει το δικό του ρόλο. Στο πλαίσιο των σε 360ο απειλών, κατέγραψε τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω των συνεργασιών που έχει αναπτύξει με όλες τις χώρες της περιοχής, για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός τόνισε ότι ενισχύοντας τη δυνατότητα για υπεράσπιση των κοινών μας αξιών και συμφερόντων μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, θα επιτευχθεί ο στόχος για ένα αποτελεσματικό, ικανό και αξιόπιστο ΟΑΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων είναι η υιοθέτηση μιας συλλογικής προσέγγισης για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη, στην περιφέρεια του ΟΑΣΕ και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειo.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση