ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Συναντήσεις Τ.Χ. Λουτ με Αναστασιάδη - Ακιντζί

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ θα βρεθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 11.30 και με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 16.00

Newsroom K

Από τη Λευκωσία, αρχίζει σήμερα Τετάρτη τον νέο κύκλο διερευνητικών επαφών της για το Κυπριακό, η Τζέιν Χολ Λουτ. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.Το απόγευμα θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου στις 16.00 θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η νέα αποστολή της κυρίας Λουτ αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, στη βάση της τελευταίας έκθεσης και οδηγιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προθέσεις των εμπλεκομένων πλευρών, για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα επισκέψεων της κυρίας Λουτ σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε θετικό κλίμα διεξήχθησαν χθες οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια των οποίων τα μέλη ενημερώθηκαν από τη βοηθό γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ροζμαρί ΝτιΚάρλο για την έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και την αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ από διπλωματικές πηγές τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία και εκφράστηκε η υποστήριξη στις προσπάθειες τις κυρίας Λουτ.
Χαιρετίστηκε παράλληλα το άνοιγμα των διόδων και επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησης του καλού κλίματος και της περαιτέρω προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το θέμα των υδρογονανθράκων εγέρθηκε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι σύμφωνα με διπλωμάτη μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημέρωσαν για τις επικείμενες έρευνες της ΕΧΧΟΝ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημείωσαν ότι πρόκειται για ερευνητικές διεργασίες και όχι για εκμετάλλευση και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχίες ή έναυσμα για εντάσεις. Επισήμαναν ακόμα την αμερικανική θέση ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της λύσης.

Οι αναφορές στη δήλωση του προεδρεύοντα του Σώματος για τη βάση της λύσης και τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ήταν ένα από τα ζητήματα στα οποία επέμεινε η κυπριακή αντιπροσωπεία, στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης.

Το αίτημα έγινε δεκτό και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες αναγνώρισαν ότι αν και δεν υπήρχε σχετική αναφορά του Γενικού Γραμματέα στην έκθεσή του, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θέτουν το πλαίσιο.

Το ζήτημα του «επείγοντος» που έθεσε στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες συζητήθηκαν επίσης τις ημέρες πριν από σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Τουρκία να ζητεί επίμονα διατύπωση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως χρονοδιάγραμμα. Στο αρχικό κείμενο, εκφραζόταν η συμφωνία των μελών του Σώματος με την επισήμανση της έκθεσης του Γενικού Γραμμετέα ότι «το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό κι ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να ετοιμαστεί με αίσθηση επείγοντος».

Ωστόσο η Ρωσία διαφώνησε και τελικά χρησιμοποιήθηκε ο όρος «χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X