ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινάμε την πραγματική διαπραγμάτευση με χαρτιά και έγγραφα (LIVE)

Κρανς Μοντάνα, μέρα 4η: Η «Κ» μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις γύρω από την Διάσκεψη για την Κύπρο

Συνεχίζονται για τέταρτη μέρα οι διεργασίες στο Κρανς Μοντάνα για το Κυπριακό, όπου η συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις βρίσκονται σε θετική πορεία, χωρίς όμως  να πραγματοποιηθεί κάποια ουσιαστική διαπραγμάτευση από την χθεσινή συνάντηση του Γ.Γ του ΟΗΕ  με τους δυο ηγέτες. 

Όπως αναμενόταν, η παρουσία Γκουτιέρες λειτούργησε θετικά για τη διαπραγμάτευση στο Κρανς Μοντάνα αν κι ακόμη δεν έχει φέρει τα επιθυμητά ως προς το σύνολο αποτελέσματα, που όμως δεν θα έρχονταν από τη μια μέρα στην άλλη. Μπήκαν όμως οι βάσεις για την περαιτέρω εργασία, τόσο στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις όσο και στα άλλα κεφάλαια.

Στο Κρανς Μοντάνα θα παραμείνουν οι ΥΠΕΞ, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πλην Κυριακής και την ερχόμενη εβδομάδα. Στα κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού και της διακυβέρνησης, προκύπτει και από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ σαν συμπέρασμα πως οι δυο πλευρές σε ορισμένα εκ των ζητημάτων που εμπεριέχονται, είναι κοντά.

Συνεχής ενημέρωση

16:40 O Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ, Εσπεν Παρθ Είντε συζητά τις εξελίξεις στο Κρανς Μοντάνα με το UN 

 

15:15 Ο ΠτΔ ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις ενόψει της Δευτέρας

14:50 Τη Δευτέρα κάποιοι προφορικώς και κάποιοι γραπτώς θα καταθέσουν διαφωνίες στο τραπέζι δυο της διαπραγμάτευσης, ήτοι στο εδαφικό, στο περιουσιακό, στην διακυβέρνηση για το πως αντιλαμβάνονται οι πλευρές τα θέματα διαφωνίας. Κι αυτό γιατί ήδη συζητούν πάνω σε αυτά τα κεφάλαια επί συγκεκριμένων εγγράφων, με άξονα τα μπλε και τα κόκκινα σημεία. Ένα από τα σημεία διαφωνίας αποτελεί η αποτελεσματική συμμετοχή στη διακυβέρνηση για παράδειγμα

14:28 «Δεν υπάρχουν ακόμη συγκλίσεις αλλά ούτε και κρίση», δηλώνει ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία.

13:59 Κοτζιάς: Έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά μέχρι την Δευτέρα

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από τον χώρο πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε πως ο ίδιος ένιωσε τυχερός που μπόρεσαν χθες να συνεργαστούν για μια πάρα πολύ καλή κατάληξη για το κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως η διαδικασία θα προχωρήσει τη Δευτέρα.

Έχουμε πει ότι πρέπει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ συμπλήρωσε πως τόσο η ελληνική αντιπροσωπεία, όσο και η ελληνοκυπριακή έχουν πάρα πολλή και σκληρή δουλειά για το Σαββατοκύριακο.

13:30 Με ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο κ. Γκουτιέρες διαδραμάτισε σωστά το ρόλο του, και αυτό πρέπει να το αξιποιήσουμε

13:26 Δεν έχουμε γεφυρωτικες προτάσεις, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τη διαδικασία είπε ο Γκουτιέρες. Κανείς από την τουρκική πλευρά δεν αντέδρασε στα συμπεράσματα του ΓΓ.

Καταγράφεται την ίδια ώρα μια βάση από το χαμηλότερο επίπεδο των ΗΕ για πρόοδο αλλα όχι απο το ΓΓ

13:25 Σε κάποια ζητήματα μπήκε σε βάθος ο ΓΓ των ΗΕ. Όχι τόσο στα εσωτερικής διαπραγμάτευσης. Η Ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την εκ επιτροπής προεδρία, η τ/κ πλευρά τη θέλει, ήταν η τοποθέτηση ΓΓ για το ζήτημα. Απλή αναφορά δηλαδή ενώ χθες μεταδόθηκε πως έγινε εκτενής αναφορά, πράγμα που διαψεύδεται

13:24 Δευτέρα πρωί θα πρέπει να υποβληθούν γραπτώς οι θέσεις των πλευρών σε ασφάλεια εγγυήσεις

13:23 Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται πρόταση για μια ημέρα αργία στην διάσκεψη για την Κυριακή

13:20 Ελληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επί τάπητος το ότι οι πλευρές πρέπει να έρθουν στη συνάντηση της Δευτέρας με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι να συζητήσουν για να συζητήσουν. Σε αντίθεση με τα ΗΕ οι ίδιες πηγές λένε πως δεν έγινε ακόμη διαπραγμάτευση και πως παράλληλα έγινε αισθητή η απουσία Γκουτιέρες.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες λένε Ε/κ πηγές.

12:57 Πηγές ΗΕ: Βασιζόμενοι στα όσα έγιναν χθες εργαζόμαστε σε συγκεκριμένα θέματα. Είναι μια συστηματική διαδικασία διαπραγμάτευσης και αυτο συμβαίνει τώρα. Συζητήθηκαν τα θέματα και στα δύο τραπέζια. Οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί συζητούνται τώρα. Σε ερώτηση αν μένουμε και την επόμενη εβδομάδα οι ίδιες πηγές απάντησαν πως ναι. Ξεκινάμε τώρα την πραγματική διαπραγμάτευση με χαρτιά και έγγραφα αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

12:45 Για συμφωνία πακέτου κάνουν λόγο τουρκικές και τ/κ πηγές. Τα πέντε ανοιχτά κεφάλαια θα συζητηθούν με τρόπο που θα συνδέονται μεταξύ τους ύστερα από διαμεσολάβηση του ΓΓ ΟΗΕ αναφέρουν οι ίδιες πηγές.         

12: 44 Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βγήκε από την αίθουσα της Διάσκεψης ενώ σε ερώτηση απάντησε πως απλώς παει μια βόλτα. Μαζί του ήταν όλη η φρουρά του, ενώ σταμάτησαν σε κάποιο σημείο κοντά στο ξενοδοχείο εμφανέστατα για να μιλήσουν χωρίς να ακούει κανείς.

12:10 Η παρουσία Γκουτιέρες απέτρεψε το ναυάγιο αλλά δεν έσπασε το αδιέξοδο αναφέρει σε ανακοίνωση Τύπου το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για παιχνίδι τακτικισμών και εισηγείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπερασπιστεί τις θέσεις της ε/κ πλευράς, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που θα λειτουργούσε βοηθητικά κατά την περίοδο των συνομιλιών. Τονίζει την ανάγκη απομάκρυνσης ξένων εγγυήσεων και στρατευμάτων. «Αυτό δεν είναι όνειρο για τους Κύπριους, είναι η ελάχιστη γραμμή για να έχουμε μέλλον στην Κύπρο», καταλήγει στην ανακοίνωση.

12:00 Στις 12:30 μετά το μεσημέρι προγραμματίζεται η συζήτηση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού  στο τραπέζι δύο. 

11:50 Έκθεση Κογκρέσου για τα σενάρια στο Κρανς Μοντάνα

Καμία σημαντική κίνηση από τις δυο πλευρές στη Γενεύη ΙΙ, επισημαίνεται στην έκθεση η οποία αναφέρεται σε εκτιμήσεις και σενάρια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τη σύγκληση της Διάσκεψης στην Ελβετία.

Πρόκειται για την τακτική έκθεση για την Κύπρο της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Αμερικανικού Κογκρέσου (CRS), μιάς ανεξάρτητης υπηρεσίας που χρησιμοποιείται από τα δύο ομοσπονδιακά νομοθετικά σώματα. Η νέα έκθεση με συντάκτη τον Βίνσεντ Μορέλι, διατηρεί τον ίδιο τίτλο για αρκετά χρόνια, «Κύπρος: H επανένωση αποδεικνύεται άπιαστη» και κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου. Διαβάστε ΕΔΩ το περιεχόμενο της έκθεσης.

11:25 Ξεκίνησε η συζήτηση για τις εγγυήσεις. Σε αυτή συμμετέχουν ένας συν δυο από κάθε αντιπροσωπεία. Από ε/κ πλευράς συμμετέχουν ο Μαυρογιάννης και ο Χριστοδουλίδης.

11:25 Επιστολή Κογκρέσσο προς Τίλλερσον για κυπριακή ΑΟΖ

Σε μια άλλη εξέλιξη, επιστολή, η οποία σχετίζεται με τις τουρκικές προκλήσεις για εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων απέστειλαν 36 μέλη του Κογκρέσσο στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Με αυτή τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει «την ενεργή εμπλοκή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά.

11:12 Ικανοποίηση Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις διαπραγματεύσεις

«Συνιστά πρόοδο μόνο και μόνο που πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις οποίες για πολύ καιρό επικρατούσε αβεβαιότητα». Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέστησε να μετριάσουν τις αξιώσεις τους. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ.

11:05 «Χθες είχαμε μια καλή συζήτηση. Ο γενικός γραμματέα διατύπωσε απόψεις σε γενικά ζητήματα κι αυτές κινούνται σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε προσερχόμενος στη διάσκεψη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. 

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, ο κ. Κοτζιάς απάντησε «είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Απαντώντας σε ερώτηση αν δηλαδή συνεχίζουμε, είπε «Ναι, μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα».

11:01 Στις επτά το απόγευμα συνέρχεται εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε πάντως να μην πραγματοποιηθούν συζητήσεις το απόγευμα του Σαββάτου και αύριο Κυριακή.

11:00 Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς τον Έσπεν Μπαρθ ΄Ειντε κατα την άφιξη του στη διάσκεψη, για το αν υπάρχει κάτι καινούργιο, ο ίδιος απάντησε «ναι πολλά».

10:53 Έφτασε ο πρόεδρος της δημοκρατίας στη διάσκεψη.

10:38 Πληροφορίες θέλουν τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να επιστρέφει στο Κρανς Μοντανα αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

10:34 11.30 με 1:00 τοπική ώρα από την άλλη πλευρά, θα έχει διαπραγμάτευση στο δεύτερο τραπέζι, στα θέματα εδαφικού, περιουσιακού, διακυβέρνησης.

10:33  Συνάντηση στις 9:45 τοπική ώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υφυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Όλο το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στη δουλειά που θα κάνει η ομάδα εργασίας που συστάθηκε χθες γύρω από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η σύνθεση της συγκεκριμένης ομάδας δεν έχει γίνει γνωστή, για τη δημιουργία της έπαιξε ρόλο η παρουσία του ΓΓ των ΗΕ.

 9:47 Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε το βράδυ της Παρασκευής μετά το δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι δύο διπλωματικές ομάδες αξιολόγησαν το αποτέλεσμα της τρίτης ημέρας της Διάσκεψης για την Κύπρ

9:30 Με πρωινή συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη και τoν ΥΠΕΞ της Ελλάδα Νίκο Κοτζιά ξεκίνησε η σημερινή μέρα στο Κρανς Μοντανα. Η διάρκεια αυτής απο πλευράς εργασιών θα ολοκληρωθεί με απογευματινή ενημέρωση του εθνικού. Απο την Ελβετία θα λείψει σήμερα ο ΓΓ των ΗΕ Αντονιο Γκουτιέρες εφόσον έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένο να μείνει μια μέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X