ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι αλλάζει στο sms που θα στέλνουμε στο 8998 - Ο αριθμός 9

Τι ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την νέα επιλογή στα sms για την διακίνηση ανακοίνωσε στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου ο υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον υπουργό «δεν διαφοροποιείται κάτι άλλο πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν» και δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των SMS.

Ωστόσο θα προστεθεί και 9η κατηγορία στο Έντυπο Β, που θα αφορά τις μετακινήσεις προς κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. 

Σε ό,τι δε αφορά στις επισκέψεις σε οικίες μέχρι 2 ατόμων 1ου και 2ου βαθμού συγγένειας, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι θα προστεθεί η ρύθμιση στο SMS αρ. 5.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, διευκρινίζεται ότι αύριο, Πέμπτη (28/1) θα γίνουν οι σχετικές αλλαγές ενώ στην 9η κατηγορία πιθανόν να προστεθούν και κάποιες άλλες κατηγορίες όπως υπηρεσίες που αφορούν στο λιανικό εμπόριο που θ' ανοίξει τις πύλες του στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οι σκοποί μετακίνησης όπως ίσχυαν μέχρι τώρα:

Σκοποί μετακίνησης:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19 ή για εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού.

2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου και του take away.

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

6. Μετακίνηση για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση, εφόσον περιορίζεται σε χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση.

7. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων ή για ατομική προσευχή

8. Δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας (με την προσκόμιση του απαραίτητου αποδεικτικού στοιχείου που ισχύει για κάθε περίπτωση).

Στην κατηγορία 8 θεωρείται ότι εμπίπτουν, μεταξύ άλλων,οι ακόλουθοι σκοποί:

-Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων

-Μετακίνηση για εξειδικευμένες θεραπείες για άτομα με αναπηρίες ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις, μαζί με τον συνοδό τους

-Μετακίνηση για μεταφορά οπλίτη από και προς το στρατόπεδο.

-Μετάβαση από και προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για μεταφορά προσώπων, με την παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου (εισιτήριο) με το οποίο να αποδεικνύεται η ημέρα και η ώρα άφιξης/αναχώρησης.

-Μετάβαση γεωργών και κτηνοτρόφων, νοουμένου ότι προσκομίζουν το έντυπο εκταρικής και κεφαλικής επιδότησης από τον ΚΟΑΠ ή, σε περίπτωση που αυτό δεν υπάρχει, σχετική βεβαίωση από το Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας.

-Μετάβαση προσώπων σε καταφύγια ζώων για φροντίδα των ζώων ή για σίτιση αδέσποτων ζώων, νοουμένου ότι προσκομίζουν βεβαίωση από επικυρωμένη από αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση, καθώς και σχετική απόδειξη γνωστοποίησης της κάθε μετακίνησης τους στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση