ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:19
 

Ξεπερνούν τις 750 χιλ. τα πρόστιμα σε παραβάτες κυνηγούς

Ένα ποσοστό 15% εκκρεμεί για να πληρωθεί, ενώ το 25% δεν πληρώθηκε

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον Ιουλίου του 2017, ημέρα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για το κυνήγι, ξεπερνούν τις €750.000, σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, η οποία αρχίζει την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018, η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει ότι από τις €750.000 ένα ποσοστό της τάξης του 60% έχει πληρωθεί μέσα στην καθορισμένη από το Νόμο προθεσμία, ένα ποσοστό 15% εκκρεμεί για να πληρωθεί, ενώ το 25% δεν πληρώθηκε και παρουσιάστηκε ή θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου.

Από τις περιπτώσεις εξωδίκων που έχουν εκδικασθεί, στις πλείστες των περιπτώσεων τα δικαστήρια έχουν επιβάλει ποινές ίδιες ή μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε το εξώδικο.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2017, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου δηλαδή κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, τιμωρούνται με εξώδικα που αρχίζουν από τα €2.000 και αυξάνονται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος, καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα.

Παράλληλα το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25.000.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καλεί όλους τους κυνηγούς να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες, που θα τους φιλοξενήσουν.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Θήρας ενημερώνει ότι η κατάσταση των πληθυσμών του λαγού και της πέρδικας είναι ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.

Σημειώνει ότι ανασταλτικός παράγοντας στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης των θηραμάτων διαδραμάτισε η παράλληλη αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς.

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη κυνηγετική συνείδηση και σεβασμό, να μην δημιουργούν μεγάλες κυνηγετικές παρέες με μεγάλο αριθμό κυνηγών και κυνηγετικών σκύλων έτσι ώστε το θήραμα να έχει αυξημένες πιθανότητες διαφυγής και να μην ανέχονται τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας καθώς και όσους δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο που διαδραματίζουν οι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου και το ΚΟΤΑ.

Ακόμα στους κυνηγούς επισημαίνεται ότι το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 4/11/2018 μέχρι τις 30/12/2018 δηλ. για 17 εξορμήσεις.

Επίσης, αναφέρει πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους, να έχουν εκδώσει την άδεια χρήσης κυνηγετικών σκύλων όσοι θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλων και να έχουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής του όπλου τους.

Η ανανέωση των αδειών κυνηγίου συνεχίζεται και γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της JCCsmart (www.jccsmart.com), είτε μέσω εμπορικών τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, ενημερώνει ότι το ΚΟΤΑ για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα, ενώ το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται.

Τέλος, αναφέρει ότι η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι, ενώ προτρέπει τους κυνηγούς να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X