ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Νέα έκκληση για επικράτηση «αισθήματος ευθύνης» και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021

Ο προϋπολογισμός του 2021 το κύριο όπλο για αντιμετώπιση της πανδημίας και ανάκαμψη της οικονομίας, λέει ο ΥΠΟΙΚ

ΚΥΠΕ

Νέα έκκληση για την επικράτηση «αισθήματος ευθύνης» και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας πως ο επόμενος προϋπολογισμός είναι το εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας και της ανάκαμψης της οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η νόσος Covid-19.

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε σήμερα με τους τρεις βουλευτές της Πλατφόρμας Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, η οποία διά στόματος Άγγελου Βότση, ανέφερε ότι η πλατφόρμα θα μελετήσει τον προϋπολογισμό «με δημιουργικό τρόπο» και θα τοποθετηθεί αφού αναλύσει το κάθε τμήμα του ξεχωριστά.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η χρονική περίοδος, νομίζω το αντιλαμβανόμαστε».

Όπως είπε, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του προϋπολογισμού, θέματα που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας και έχουμε δει συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα που κατέθεσε η πλατφόρμα.

«Νομίζω» τόνισε, ότι «είναι κοινή η αντίληψη για τις πολύ κρίσιμες στιγμές που περνά η κυπριακή οικονομία, για το πόσο καθοριστική θα είναι επόμενη μέρα, αλλά και οι προϋπολογισμοί του κράτους ως το κύριο όπλο διαχείρισης αυτής της πανδημίας και ως το κύριο όπλο της διαχείρισης της ανάκαμψης και για να επιφέρουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

Εκ μέρους της Πλατφόρμας, ο κ. Βότσης είπε πως από την ίδρυση της η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θέλει δημιουργικά να προσφέρει με εισηγήσεις στα διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν τον τόπο μας.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε ότι με την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση των αρκετών χιλιάδων συμπολιτών μας οι οποίοι αιτήθηκαν να βρεθούν οι τρόπο να περισωθούν πρώτες κατοικίες και να μην έχουμε κόσμο που να βρεθεί στους δρόμους. Λέγοντας πως το Εστία προχωρά, ο κ. Βότσης είπε πως αναμένουμε την πρόταση της Κυβέρνησης για τους μη βιώσιμους, όπως υποσχέθηκε το ΥΠΟΙΚ από την ημέρα που ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του σχεδίου.

Αναφορικά με τις εκποιήσεις, ο κ. Βότσης είπε πως η Πλατφόρμα παρουσίασε στον ΥΠΟΙΚ πρόταση για ένα επιπλέον μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να παρεμβληθεί στην όλη διαδικασία και να δώσει σε όλους δικαιώματα να μπορέσουν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους.

«Είναι μια πρόταση νόμου, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, και θα έχει σαν στόχο να παρεμβάλουμε στην όλη διαδικασία την νομοθεσία της διαιτησίας ώστε να βρεθεί ακόμη ένα εργαλείο και στους δανειολήπτες, αλλά και στις τράπεζες να μπορέσουν να βρουν μια χρυσή τομή στα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους ώστε να αποφευχθούν είτε οι εκποιήσεις είτε οι ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες», είπε.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Βότσης είπε πως θα μελετηθεί ο προϋπολογισμός του κάθε Υπουργείου με την παρουσίαση που θα γίνεται στη Βουλή και θα μπορέσουμε να προβούμε σε εισηγήσεις όπου επιτρέπεται και όπου μπορούμε να συμβάλουμε στο να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος που λέγεται προϋπολογισμός του 2021.

Ζήτησε επίσης την υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού με τον μεγαλύτερο και ταχύτερο τρόπο, προσθέτοντας ότι η Πλατφορμα ζήτησε επίσης την αύξηση του ποσού για το Ταμείο Αλληλεγγύης, που αφορά όσους υπέστησαν ζημιές από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, όπως κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και μετόχους τραπεζών.

Ερωτηθείς ποια είναι η επί της αρχής θέση της Συνεργασίας για τον προϋπολογισμό, ο κ. Βότσης απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως «θα τον μελετήσουμε με δημιουργικό τρόπο και θα αποφασίσουμε επί του προϋπολογισμού, όταν θα έχουμε την ευκαιρία σε όλες τις επιτροπές της Βουλής που συμμετέχουμε να ενημερωθούμε για το κάθε κομμάτι του προϋπολογισμού αναλυτικά».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για έγκριση του προϋπολογισμού, ο κ. Πετρίδης απάντησε λέγοντας πως «νομίζω αν να επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, τότε θα υπερψηφιστεί το κύριο όπλο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία».

Επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός του 2021 είναι «έκτακτης ανάγκης γιατί ξέρουμε ότι είναι υπό έκτακτες συνθήκες».

«Και κάνω έκκληση για αίσθημα ευθύνης όσον αφορά την επόμενη μέρα και το 2021. Ο προϋπολογισμός, είναι το κύριο όπλο», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση