ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: 7% στο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας από Σχέδιο Ανάκαμψης

Πολύ σημαντική είναι η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, λέει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

ΚΥΠΕ

Πολύ σημαντική είναι η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), συνολικού ποσού €1,24 δισεκατομμύρια, τόσο για τα δημόσια οικονομικά όσο και για την προοπτική της ανάπτυξης που σύμφωνα με μελέτες αλλά και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσθέσει ακόμη 7% στο κυπριακό ΑΕΠ και κάποιες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Επικαλέστηκε παράλληλα αναφορά του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος σε αξιολόγηση του την περασμένη Παρασκευή της κυπριακής οικονομίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τον Υπουργό, «για υποβάθμιση εάν χειροτερεύσουν τα δημόσια οικονομικά», αλλά «και για περαιτέρω αναβάθμιση αν καταφέρουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών».

«Ο κύριος λόγος που έγινε το Σχέδιο είναι για να βοηθήσει και τα δημόσια οικονομικά, είναι για να μπορέσουν να γίνουν εκείνες οι επενδύσεις οι οποίες δεν θα γίνονταν γιατί λόγω της κρίσης δεν θα είχαν ευχέρεια τα κράτη μέλη να διεκπεραιώσουν και να προσθέσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία τους μέχρι το 2030, αλλά και για να μην οδηγηθούν σε δυσμενή μονοπάτια όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το ΣΑΑ.

Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι «ο εν δυνάμει κίνδυνος της οικονομίας είναι τα δημόσια οικονομικά» και «ότι πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 90% (του ΑΕΠ) μέχρι το 2024»

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η συμφωνία χρηματοδότησης η οποία επιτρέπει την άμεση και εντός Σεπτεμβρίου (τις επόμενες έξι μέρες) εκταμίευση του 13%, η οποία ανέρχεται στα 156,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λεφτά τα οποία βρέθηκαν από κάπου, προσθέτοντας ότι αυτά τα λεφτά, μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού των κρατικών συνεισφορών στην ΕΕ, θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου (σε μια περίοδο 30 χρόνων) και ήδη από φέτος η συνεισφορά μας στην ΕΕ είναι αυξημένη» ενώ στην ΕΕ συζητείται η περαιτέρω αύξηση, όπως είπε, των φορολογιών της ίδιας της ΕΕ από τα κράτη μέλη.

«Είτε απορροφήσουμε είτε δεν απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια η κρατική συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (της ΕΕ) θα είναι η ίδια», τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό αυξάνει την υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε όχι την μέγιστη, αλλά την απόλυτη απορρόφηση (των κονδυλίων)».

Ανέφερε επίσης ότι «η εκταμίευση του συνόλου των πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έγκαιρη επίτευξη όλων των στόχων και οροσήμων που είναι 271 και τα οποία έχουν τεθεί για κάθε μια από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου».

Τεχνοκρατική όσο και πολιτική πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Τεράστια τεχνοκρατική, όσο και πολιτική πρόκληση χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης που παρουσίασε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_το αύριο», υπογράμμισε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην πρώτη της συνεδρία, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ασχολήθηκε με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κατά τον Υπουργό, είναι και ουσιαστικό και σημαδιακό γιατί καταδεικνύει το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα του κοινοβουλίου, ούτως ώστε να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι, πρέπει να βρούμε εκείνες τις συγκλίσεις και συναινέσεις που θα καταστήσουν δυνατό να απορροφήσουμε όλους τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, κάτι που θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας.

"Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ένα πολύ καλό πνεύμα συναίνεσης και πρόθεσης για συνεργασία. Ευελπιστώ ότι αυτό το πνεύμα θα συνεχιστεί και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτως ώστε για ακόμα μια φορά να καταφέρουμε να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την άντληση κονδυλίων. Επίσης, πιστεύω ότι αποτελεί και πρόκληση για όλο το πολιτικό σύστημα, εκτελεστική εξουσία και πολιτικά κόμματα, να κάνουμε μια νέα αρχή, με την υλοποίηση αυτού του Σχεδίου, για να αρχίσουμε να επανακτούμε και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας", τόνισε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την προκαταβολή που θα λάβει η Κύπρος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας , ο Υπουργός ανέφερε: «Έχω υπογράψει πριν λίγες μέρες τη συμβαση. Τις επόμενες μέρες πιστεύω θα έχει υπογραφεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντός έξι ημερών μετά από αυτή την υπογραφή κατατίθεται η πρώτη δόση η οποία είναι 13% του συνολικού ταμείου, το οποίο ανέρχεται στα 156,8 εκ. Ευρώ. Περίπου σε μια βδομάδα ενδεχομένως θα μεταβιβαστεί η πρώτη δόση.

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «δεν είναι λεφτά τα οποία βρέθηκαν από κάπου. Αυτά τα λεφτά, μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού των κρατικών συνεισφορών στην ΕΕ θα πληρωθούν σε βάθος χρόνου, σε μια περίοδο 30 περίπου χρόνων. Ήδη από φέτος η συνεισφορά μας στην ΕΕ είναι αυξημένη. Στην ΕΕ συζητείται και η περαιτέρω αύξηση των φορολογιών της ίδιας της ΕΕ από τα κράτη μέλη, άρα είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι, είτε απορροφήσουμε είτε όχι αυτά τα κονδύλια, η κρατική συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η ίδια και αυτό νομίζω ότι αυξάνει την υποχρέωση όλων μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε, όχι τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση αλλά την απόλυτη απορρόφηση», κατέληξε ο Υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση