ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση: Τα χρώματα της κερκίδας

Το κομματικό και σωματειακό προφίλ των φιλάθλων, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Symmetron Market Research για την «Κ».

Του Μικαέλο Παπαδάκη

Το ΔΗΚΟ αντλεί ψηφοφόρους απ’ όλες τις ομάδες, ενώ 41% των φίλων της ΑΕΛ δεν τοποθετείται ιδεολογικά

Η πολιτική είναι για την κερκίδα στην Κύπρο ό,τι και η Σαρακοστή για τον Μάρτη! Δηλαδή παρούσα και κατά κανόνα με χρώμα και κομματική ταυτότητα, πράγμα που φαίνεται, όπως είναι φυσικό, και στις έρευνες της κοινής γνώμης. Εναρκτήριο λάκτισμα, λοιπόν, κι αρχίζει το ματς!

Κατοικεί παντού, όμως σπανίζει στην επαρχία Αμμοχώστου, κατατάσσει τον εαυτό του στην ευρύτερη Αριστερά και ψηφίζει ΑΚΕΛ, είναι απόφοιτος ή σπουδαστής κολλεγίου, ηλικίας 18-24 ή 45+. Αυτό είναι το προφίλ του μέσου οπαδού της Ομόνοιας, όπως προκύπτει από την έρευνα της Symmetron Market Research για την «Καθημερινή», σχετικά με τη βία στα γήπεδα. Τον φίλο του ΑΠΟΕΛ τον συναντάμε στην κυρίως Λευκωσία, είναι δεξιός και ψηφίζει ΔΗΣΥ, πάει συχνά στο γήπεδο, ηλικίας 25-44, ενώ έχει πανεπιστημιακή μόρφωση. Με εξαίρεση τη ροπή προς την ΕΔΕΚ, πανομοιότυπο εμφανίζεται το προφίλ του φίλου της Ανόρθωσης, που προέρχεται από την Αμμόχωστο. Νεαρότεροι και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου οι οπαδοί του Απόλλωνα, ενώ οπαδούς της ΑΕΛ συναντάμε από την άκρα Αριστερά μέχρι και τη Δεξιά, από τον ΔΗΣΥ έως το ΑΚΕΛ.

Σχεδόν ισόποσοι είναι οι οπαδοί Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία, Απόλλωνα και ΑΕΛ στη Λεμεσό. Οι υπόλοιπες επαρχίες δίνουν στους πράσινους τον τίτλο της «ομάδας του λαού», αφού η Ομόνοια έρχεται πρώτη σε προτιμήσεις σε Λάρνακα και Πάφο, ενώ οι υποστηρικτές της στη Λεμεσό είναι σχεδόν όσοι και αυτοί των μεγάλων ομάδων της πόλης. Απόλυτη πλειοψηφία είναι οι φίλοι της Ανόρθωσης στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου δεν βρέθηκε ούτε ένας οπαδός του ΑΠΟΕΛ, ενώ εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό των φιλάθλων του ΑΠΟΠ/Κινύρα στην Πάφο, οι οποίοι είναι όσοι και οι οπαδοί της ομώνυμης ομάδας. Στη Λάρνακα οι ομάδες της επαρχίας (ΑΕΚ, Αλκή) έρχονται στις προτιμήσεις πίσω από Ομόνοια και Ανόρθωση.

Ιδεολογικά, στην πλειοψηφία τους αριστεροί είναι οι οπαδοί της Ομόνοιας (60%), ενώ το ποσοστό των φίλων του ΑΠΟΕΛ που δηλώνουν δεξιοί ή ακροδεξιοί είναι 48%. Κοντά στο ποσοστό της Ομόνοιας αλλά αντίστροφα είναι το νούμερο για Ανόρθωση και Απόλλωνα, ενώ το 41% των φίλων της ΑΕΛ αρνήθηκε να τοποθετηθεί ιδεολογικά. Τρεις στους τέσσερεις οπαδούς της Ομόνοιας και της Νέα Σαλαμίνας ψηφίζουν ΑΚΕΛ, όπως και ένας στους δύο φίλους της ΑΕΛ, ενώ γύρω στο 70% των οπαδών Ανόρθωσης και Απόλλωνα είναι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ. Σημαντικό ποσοστό των φίλων του ΑΠΟΕΛ ψήφισε ΕΥΡΩΚΟ/ΑΔΗΚ στις τελευταίες βουλευτικές. Το ΔΗΚΟ αντλεί ψηφοφόρους από όλες τις ομάδες, ενώ ο ΔΗΣΥ στηρίζεται στα δεξιά προσκείμενα σωματεία και το ΑΚΕΛ στην Ομόνοια, με τη βάση της ΕΔΕΚ να αποτελείται από φίλους της «ομάδας του λαού» αλλά και της Ανόρθωσης.

Το μοναδικό ηλικιακό γκρουπ όπου δεν κυριαρχεί η Ομόνοια είναι το 35-44, ενώ μικρές είναι οι διαφορές στο 65+. Επειδή η έρευνα έγινε μεταξύ ενηλίκων (18+) δεν υπολογίζονται οι μαθητές φίλαθλοι, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της κερκίδας. Ενώ ο ΑΠΟΕΛ έχει το 21% επί του συνόλου των φιλάθλων, εκπροσωπεί το 26% μεταξύ όσων πάνε στο γήπεδο, τη στιγμή που το ποσοστό της Ομόνοιας είναι σταθερό. Τέλος, Ομόνοια στηρίζει η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μόρφωση δημοτικού ή κολεγίου, με τον ΑΠΟΕΛ να έχει την πρωτιά μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου.

www.kathimerini.com.cy/sport

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση