ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαλάς: Πρέπει να βλέπουμε μπροστά

ΚΥΠΕ

Το να βλέπουμε μπροστά σημαίνει προτείνουμε συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις στο Κυπριακό, δήλωσε την Τρίτη ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς, επικρίνοντας τις θέσεις των ανθυποψηφίων του Γιώργου Λιλλήκα και Νίκου Αναστασιάδη για τις θέσεις που εξέφρασαν κατά τη  τηλεμαχία της Δευτέρας.

Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση αναλώθηκε μεγάλος χρόνος σε παρελθοντολογία, ο κ. Μαλάς είπε πως «πρέπει να βλέπουμε μπροστά, αλλά το να βλέπουμε μπροστά σημαίνει να προτείνουμε πολύ συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές λύσεις έτσι ώστε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε - που είναι η επίλυση του Κυπριακού - όντως να καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως η άποψη που ακούγεται από τον κ. Λιλλήκα για εξ υπαρχής διαπραγμάτευση είναι σεβαστή, αλλά θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση διχοτόμησης. Από την άλλη, συνέχισε, ο κ. Αναστασιάδης δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος και απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας.

«Είναι κορυφαίας σημασίας να γνωρίζουμε εάν το μοντέλο λύσης που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης είναι η χαλαρή ομοσπονδία και εμείς έχουμε πει ότι χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει αποκεντρωμένες εξουσίες, σημαίνει κίνδυνοι διχοτόμησης στο μέλλον, σημαίνει επίσης κίνδυνος διεκδίκησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περίπτωση μιας βελούδινης διχοτόμησης», είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως γι’ αυτό η έννοια της ισχυρής ομοσπονδίας αποκτά πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς διασφαλίζει τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δική του πρόταση, λέγοντας πως δεν υποστηρίζει την αριθμητική ενότητα, αλλά τη συλλογική και απόλυτη ενότητα σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού. «Δεν αντέχει ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα η ε/κ κοινότητα να παρουσιάζεται διχασμένη ενώπιον της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας», είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας πως το παρελθόν έχει αποδείξει ότι παρόλο που η τουρκική αδιαλλαξία είναι ο κυριότερος λόγος για τη μη επίλυση του Κυπριακού, λόγω προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων η ε/κ πλευρά έδωσε την ευκαιρία στην τ/κ να αλλάξει τη βάση και το πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού και να υπάρξει διολίσθηση. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος», κατέληξε.

Δέσμευση για αύξηση κονδυλίων για την έρευνα κατά 40 εκ. από το 2014
Η πολιτική των περικοπών των κονδυλιών για την έρευνα δεν έχει βοηθήσει την Κύπρο και πρέπει να αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, δεσμευόμενος ότι αν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα του κράτους από την 1η Ιανουαρίου του 2014, τα κονδύλια για την καινοτομία και την έρευνα θα είναι αυξημένα κατά 40 εκ. ευρώ περίπου.

Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και νωρίτερα στο Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας, είπε πως «μια σύγχρονη κοινωνία, την οποία ευελπιστώ να δημιουργήσω στην Κύπρο, θα πρέπει να εδράζεται και στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας», προσθέτοντας ότι η ίδια η ΕΕ υποστηρίζει ότι για να μπορέσει να μετατραπεί σε μια ανταγωνιστική οικονομία πρέπει να ενισχύσει την καινοτομία και την έρευνα.

«Δεν πιστεύω ότι το οικονομικό μοντέλο της λιτότητας και των περικοπών είναι εκείνο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μια σύγχρονης κοινωνίας, για αυτό και δεσμεύτηκα ότι στη δική μου διακυβέρνηση από 1/1/2014 θα διατεθούν περίπου 40 και πλέον εκ. ευρώ περισσότερα για την έρευνα, τα οποία θα κατανεμηθούν σε προγράμματα αριστείας, προγράμματα μεγάλης διάρκειας έτσι ώστε αυτοί οι οργανισμοί να μπορούν να προγραμματίζουν, να μπορούν να σχεδιάζουν, να μπορούν να δίνουν τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να δραστηριοποιηθούν στην καινοτομία πάνω σε επαγγελματική και μακροχρόνια βάση», είπε.

Ο κ. Μαλάς, καταλήγοντας ανέφερε πως «η λογική της ψιλής βροχούλας, η λογική των περικοπών, η λογική του πολυτεμαχισμού των κονδυλιών για την έρευνα δεν έχουν βοηθήσει τη χώρα μας και σίγουρα αυτό πρέπει να αλλάξει».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση