ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δέσμευση Μαλά να προωθήσει την επαναπρόσληψη ωρομισθίων

Προειδοποίησε όμως ότι εάν έρθει δεύτερο μνημόνιο, τα πράγματα θα είναι τρις-χειρότερα

ΚΥΠΕ

Δέσμευση προς τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΔΕΟΚ εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ότι, εφόσον εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα του κράτους, θα προωθήσει ειδική νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επαναπρόσληψη χιλίων περίπου ωρομισθίων στη δημόσια υπηρεσία.

"Θέλω, όμως, με αυτή την ευκαιρία", δήλωσε ο κ. Μαλάς, μετά από συνάντηση μίας περίπου ώρας που είχε στο κεντρικό επιτελείο του στη Λευκωσία με αντιπροσωπεία ωρομισθίων, "να προειδοποιήσω για ακόμη μία φορά ότι παρ` όλο που υπάρχει η πρόθεση και από μέρους μου φυσικά να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα, εάν έρθει ένα δεύτερο μνημόνιο από την Τρόικα, τότε τα πράγματα θα είναι τρις-χειρότερα όχι μόνον για τους ωρομίσθιους αλλά και για τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους ημικρατικούς οργανισμούς και για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και για τους λογιστές και για τους δικηγόρους".

Θα είναι χειρότερα τότε τα πράγματα, όπως ανέφερε ο κ. Μαλάς, "διότι η Κύπρος δεν αντέχει να μπει σε μίαν περίοδο δημοσιονομικής αστάθειας, η οποία όχι μόνον θα πλήξει άμεσα όσους εξαρτώνται από το δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά θα πλήξει και άμεσα εκείνους που εξαρτώνται από ένα περιβάλλον δημοσιονομικής αστάθειας, όπως ο τομέας υπηρεσιών".

"Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν", είπε ο κ. Μαλάς, "που καθημερινώς προειδοποιώ τους συμπολίτες μας ότι μία εκλογή, δυστυχώς, του κ. Αναστασιάδη δεν θα σταματήσει τη χώρα μας σε ένα πρώτο μνημόνιο, αλλά θα έρθει και δεύτερο και τρίτο, διότι ακριβώς ασπάζεται τη φιλοσοφία της σκληρής λιτότητας και αυτήν τη φιλοσοφία θα επιβάλει μέσω μίας συνεννόησης με την Τρόικα".

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Μιχάλης Αρχοντίδης, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργατο-Υπαλλήλων Κυβερνητικών, Στρατιωτικών και Κοινωνικών Ιδρυμάτων (ΠΑΣΥΕΚ) ΠΕΟ, δήλωσε ότι η συντεχνία του και οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκπροσωπεί, θέλουν να ευχαριστήσουν τον κ. Μαλά για "την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα να δεχθεί την αντιπροσωπεία του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού".

"Δυστυχώς", είπε ο κ. Αρχοντίδης, "όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, 992 άτομα μένουν εκτός εργασίας".

"Κατά τη συνάντηση", πρόσθεσε, "ο κ. Μαλάς έδειξε απόλυτη κατανόηση και μας διαβεβαίωσε ότι, μετά τις εκλογές και μετά την εκλογή του, αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα χειρισθεί, ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να πάνε πίσω στην εργασία τους και να αποφύγουμε να αυξήσουμε, με αυτά τα χίλια περίπου άτομα, το συνολικό αριθμό των ανέργων".

Σε δηλώσεις του, επίσης, στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ), Διομήδης Διομήδους, ανέφερε ότι οι συντεχνίες άρχισαν "τον κύκλο επαφών του έκτακτου ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, που αντιμετωπίζει το φάσμα της απόλυσης, με τους τρεις υποψηφίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα με τον κ. Σταύρο Μαλά".

Όπως είπε ο κ. Διομήδους, στη συνάντηση, ο κ. Μαλάς "άκουσε πολύ προσεκτικά τα επιχειρήματα" των ωρομισθίων εργαζομένων οι οποίοι αισθάνονται ικανοποιημένοι.

"Στα πλείστα των επιχειρημάτων μας", δήλωσε ο κ. Διομήδους, "φαίνεται ότι συμφωνούμε και, από εκεί και πέρα, ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, σε περίπτωση κατά την οποία ο κ. Μαλάς θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ίσως προωθήσει στη Βουλή, ως μίαν από τις πρώτες ενέργειες της διακυβέρνησής του, το θέμα της επαναπρόσληψης των 900 τόσων ανθρώπων και έτσι, αντί να πάμε στο ανεργιακό, να πάμε πίσω στο μεροκάματό μας".

"Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το ωρομίσθιο προσωπικό", δήλωσε ο κ., Μαλάς, "είναι ένα τεράστιο, πρώτα από όλα, κοινωνικό πρόβλημα και αυτοί οι συμπολίτες μας είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι στη δημόσια υπηρεσία, παίρνουν μισθούς ίσους και με τον ιδιωτικό τομέα και, άρα, δεν προκύπτει θέμα άνισης μεταχείρισης, όπως είναι και η φιλοσοφία της Τρόικας".

"Έχω δώσει τη δέσμευσή μου προς τις συντεχνίες", συνέχισε ο κ. Μαλάς, "ότι, με την ανάληψη της προεδρίας του κράτους, θα κινηθώ προς τη Βουλή, έτσι ώστε να ρυθμίσουμε αυτό το θέμα και να επαναπροσληφθούν αυτά τα άτομα".

"Δεν πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι θα πρέπει να μπούμε σε μία λογική μαθηματικών αλχημειών με την Τρόικα, να αφαιρούμε χαμηλόμισθο προσωπικό και να το εξασφαλίζουμε με έναν άλλο τρόπο αγοράς υπηρεσιών".

"Αυτά τα πράγματα, δυστυχώς", συνέχισε ο κ. Μαλάς, "δεν θα ωφελήσουν τους συμπολίτες μας, διότι, πολλές φορές, με την αγορά υπηρεσιών, εργοδοτείται προσωπικό το οποίο προέρχεται από εκτός Κύπρου και θα επιτείνουμε με δημόσια δαπάνη την ανεργία Κυπρίων συμπολιτών μας".

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα λύσει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών
Kathimerini.com.cy
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ