ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δέσμευση Μαλά για πλήρη στήριξη στην ΚΡΕΤΥΚ

Η ΚΡΕΤΥΚ να μην αποτελεί πεδίο έκφρασης πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Δέσμευση ότι σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα παρέχει απόλυτη στήριξη στην ΚΡΕΤΥΚ, εξέφρασε την Πέμπτη ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, αναφέροντας παράλληλα - και με αφορμή δημοσιεύματα για το μέλλον της εταιρείας - ότι η ΚΡΕΤΥΚ δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο έκφρασης των οποιωνδήποτε πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο Σταύρος Μαλάς επισκέφτηκε το απόγευμα της Πέμπτης τα γραφεία της ΚΡΕΤΥΚ όπου είχε συνάντηση με την ηγεσία της Εταιρείας υπό τον Πρόεδρο της Χαράλαμπο Έλληνα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μαλάς δεσμεύτηκε πως αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα παρέχει απόλυτη στήριξη στην ΚΡΕΤΥΚ έτσι ώστε η Κύπρος να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό για τη διαχείριση του φυσικού της πλούτου.

Ο Σταύρος Μαλάς εξήγησε ότι δεν είναι μόνο τα κοιτάσματα στο τεμάχιο 12 αλλά και οι άλλες εξορύξεις, όπως είπε, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και οι οποίες καθιστούν απαραίτητη την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που να στοχεύει στη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Κύπρο έτσι ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω στρατηγικά η χώρα.

«Έχουμε την τύχη, όπως φαίνεται, να βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου τα ενεργειακά κοιτάσματα είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούσαμε σίγουρα να λειτουργήσουμε σαν ένας εναλλακτικός κόμβος παροχής υδρογονανθράκων προς ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο» είπε ο Σταύρος Μαλάς, αναφέροντας παράλληλα πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα και πως ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να περιπλέκονται οι οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες στη λειτουργία της ΚΡΕΤΥΚ.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΚΡΕΤΥΚ από τη σημερινή αντιπολίτευση σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, ο κ. Μαλάς επανέλαβε ότι η ΚΡΕΤΥΚ δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο έκφρασης των οποιωνδήποτε πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν πρόκειται να πολιτευτούμε μέσα σε αυτό το πνεύμα και όποιοι θεωρούν ότι η ΚΡΕΤΥΚ και η λειτουργία της πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από πλαίσιο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων νομίζω δεν παρέχουν καμία απολύτως υπηρεσία στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική θέση και η ΚΡΕΤΥΚ πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει πολύ γρήγορα, να αποδώσουν οι προσπάθειες της λειτουργίας της έτσι ώστε να έχουμε και μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση όσον αφορά και την Τρόικα».

Κληθείς επίσης να σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με την επιστολή που έστειλε η Royal Investment Bank LTD προς τον Υπουργό Εμπορίου και το χειρισμό του θέματος από την ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Μαλάς είπε ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτά τα θέματα» και πρόσθεσε ότι «έγινε μια σύντομη επιστολή για έκφραση ενδιαφέροντος, αυτό το ενδιαφέρον δεν ήταν καθόλου εμπεριστατωμένο στη λεπτομέρεια και η ΚΡΕΤΥΚ είναι ανοιχτή να συζητήσει με τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται όταν είμαστε έτοιμοι για την πώληση φυσικού αερίου».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «οποιοσδήποτε εξάγει βεβιασμένα συμπεράσματα για το πώς διαχειριστήκαμε το θέμα δεν παρέχει καλή υπηρεσία στη χώρα μας».

«Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να προπωλήσουμε φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιονδήποτε την όποια πρόταση έχει και να καταλήξουμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία», συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει το θέμα των υποδομών στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη αλλά και πως «δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη στη διερευνητική γεώτρηση για να ξέρουμε τελικά πόσο αέριο έχουμε και πόσο μπορούμε να πουλήσουμε», και πως ως εκ τούτου «όλα αυτά είναι προς συζήτηση διότι τα δεδομένα δεν είναι ενώπιον μας».

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας επανέλαβε ότι η ΚΡΕΤΥΚ δεν απέρριψε την επιστολή της Royal Investment Bank LTD. «Απλούστατα είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προπωλήσεις αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με επενδύσεις. Το είχαμε πει αυτό και στην εταιρεία αυτή πριν δυο βδομάδες» συμπλήρωσε.

«Αν θέλουν να μας πλησιάσουν να μιλήσουμε για επενδύσεις ή για κάτι άλλο στο μέλλον είμαστε πρόθυμοι, δεν κλείσαμε το δρόμο» πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτό που γράφτηκε στον Τύπο αφορούσε μόνο την πρώτη παράγραφο. «Τα άλλα ξεχάστηκα. Το υπόλοιπο μέρος της επιστολής προσκαλεί την εταιρεία εκείνη να έρθει να μας μιλήσει για επενδύσεις» είπε καταλήγοντας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση