ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιογραφικά σημειώματα του νέου κυβερνητικού σχήματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των νέων Υπουργών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου και των Επιτρόπων που απαρτίζουν τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958.

Είναι χειρούργος οδοντίατρος. ΄Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Αγγλία και Αμερική (JFK School of Government, Harvard University) στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το 1995 ίδρυσε με άλλους ενεργούς πολίτες την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

Κατά τις προεδρικές εκλογές του 1998 και 2003, υπήρξε ο εκπρόσωπος του υποψηφίου Προέδρου κ. Γλαύκου Κληρίδη.

Τον Μάρτιο του 1998 ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.  Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο και σε όλες τις κρίσιμες διαβουλεύσεις του κυπριακού προβλήματος και της ευρωπαϊκής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στις σημαντικές Συνόδους Κορυφής του Λονδίνου και της Βιέννης.

Το 1999 υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

Στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 2006, εκλέγεται Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην επαρχία Λευκωσίας, με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού και επανεκλέγεται το 2011

Διετέλεσε μέλος των ακόλουθων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Διετέλεσε Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗ.ΣΥ. (2006 - 2008). Επίσης, υπήρξε συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών του ΔΗ.ΣΥ. από το 2008-2011.

Διετέλεσε Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2012 και συντονιστής για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Εκπροσωπούσε την Κύπρο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Βουλής. Από τον Ιούλιο του 2012 εκλέγηκε στο προεδρείο του ΟΑΣΕ ως εισηγητής στη δεύτερη Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης και Περιβάλλοντος.

Συμμετέχει σε κοινοβουλευτικά φόρουμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP) εκπροσωπώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για θέματα όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα ευρωπαϊκά σύνορα και η λαθρομετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  Επίσης, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών από το 2006-2011.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Υπουργός Εξωτερικών
Ο Ιωάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1948 στη Λευκωσία.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία. Συμμετείχε στη φοιτητική εξέγερση του Μάη του ’68 και υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Οργάνωσης Κυπρίων Φοιτητών στη Γαλλία. Στη συνέχεια ειδικεύθηκε στη Γηριατρική στο Λονδίνο.

Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος. Το 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.

Με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη τον Μάρτιο του 1993, ανέλαβε καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι τον Απρίλιο του 1997. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών μέχρι την ολοκλήρωση της διακυβέρνησης Κληρίδη, τον Φεβρουάριο του 2003.

Ως Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κασουλίδης ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας που οδήγησε την Κύπρο στην έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2004 ο κ. Κασουλίδης εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτυγχάνοντας ρεκόρ ψήφων. Ορίστηκε πλήρες μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της adhoc Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα. Υπηρέτησε ως μέλος του προεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Ιωάννης Κασουλίδης διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εισήλθε  στον  δεύτερο   γύρο   μαζί   με   τον   τελικό   νικητή   Δημήτρη   Χριστόφια.  Ο κ. Κασουλίδης έλαβε ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 47% των ψήφων, έχοντας στήριξη μόνο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στις Ευρωεκλογές της 6ης Ιουνίου 2009 ο Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη για δεύτερη φορά Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας νέο ρεκόρ σταυρών προτίμησης. Εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Το 2012 επανεξελέγη στην ίδια θέση.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Κύπρος - ΕΕ. Η ένταξη όπως την έζησα».

Είναι νυμφευμένος με την ιατρό, αναισθησιολόγο Έμη Κασουλίδη και έχουν μία θυγατέρα, την Ιωάννα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΧΑΣΙΚΟΣ: Υπουργός Εσωτερικών  
Ο Σωκράτης Χάσικος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου 1956 και μεγάλωσε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας.  Έχει κάνει νομικές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.   Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗ.ΣΥ) στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1999, οπότε διορίστηκε Υπουργός Άμυνας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003. Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.  

Διετέλεσε αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ., εκ περιτροπής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επαφής Κυβέρνησης-Βουλής-ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.  

Από το 1999 ως το 2003, επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, διετέλεσε Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.   Υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Σήμερα είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.   Από το 2003 μέχρι σήμερα ήταν Πρόεδρος του Δ.Σ. της AlfaMediaGroup.   Είναι νυμφευμένος με την Έλλη Κουλέρμου και έχουν δύο γιους και μία κόρη.

ΧΑΡΗΣ ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ο Χάρης Χρ. Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία.

Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά ως Λοχίας Πυροβολικού.  Σπούδασε Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις (ΒΑ, 1992-95) και Ευρωπαϊκές Σπουδές (ΜΑ, 1995-96) στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας.

Υπήρξε μεταπτυχιακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Reading (1996-98).

Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και επιχειρηματικά στον τομέα του τουρισμού.  Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας της ΝΕΔΗΣΥ, ως Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ και ως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Την περίοδο 2009-2013 ο κ. Χάρης Γεωργιάδης υπηρέτησε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Υπήρξε  επίσης Αναπληρωτής Συντονιστής του Τομέα Οικονομικών και Ανάπτυξης του κόμματος. Τον Μάιο του 2011 εξελέγη  Βουλευτής Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Υπήρξε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Συγκοινωνιών και Έργων και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.

Είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Εύα Γιάγκου Γεωργιάδη και έχουν μια κόρη

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ: Υπουργός Άμυνας
Γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1960. Αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας το 1979. Αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ όπου απέκτησε τα διπλώματα BBA in Accounting και BBA in Marketing. Το 1992 έγινε μέλος του Institute of Financial Accountants και είναι μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Εργάστηκε σε διάφορους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους και στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του Εγκεκριμένου Λογιστή – Ελεγκτή και Συμβούλιου Επιχειρήσεων. Η προσφορά και δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε στον επαγγελματικό τομέα. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με πολλές και σημαντικές πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Εντάχθηκε στη νεολαία του ΔΗΚΟ από τα μαθητικά του χρόνια. Υπηρέτησε το ΔΗΚΟ από διάφορες θέσεις. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος από το 2008.

Ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων μεγάλων ημικρατικών οργανισμών είχε την ευκαιρία μιας σημαντικής διοικητικής εμπειρίας σε τομείς αιχμής για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τόπου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου την περίοδο 1993 – 1999 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού την περίοδο 2000 – 2003. Την 1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, θέση που κατείχε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008.

Συμμετείχε σε πολλά διεθνή σεμινάρια και επιτροπές εργασίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενέργεια, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, την στρατηγική διεθνών επιχειρήσεων και άλλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Δημοσίευσε πολλά άρθρα στον κυπριακό και διεθνή Τύπο.

Είναι επίσης μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και πολλών άλλων κοινωνικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών οργανώσεων. Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας σε Δ.Σ. της ΑΕΚ Λάρνακας.

Είναι νυμφευμένος με τη Μάρω Αρέστη με την οποία απέκτησε τρεις γιους, τον Κυπριανό, τον Γιώργο και τον Αλέξανδρο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΕΝΕΒΕΖΟΣ: Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
Ο Κυριάκος Κενεβέζος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1972. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Β’ και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε στέλεχος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕ.ΔΗ.Κ.), Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης του ΔΗΚΟ, «Αναγέννηση» Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθηνών, καθώς και Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ).

Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2005 εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος. Τον Μάρτιο του 2007 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Μάρτιο του 2009. Κατέχει επίσης τη θέση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης και Νομικών Υποθέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 2008 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες φοιτητικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά συνέδρια, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.

Είναι νυμφευμένος με την Χρυσαίμιλη Ψηλογένη από τη Λεμεσό.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΓΙΑΛΗΣ: Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
Ο Νίκος Κουγιάλης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1967 και κατάγεται από τη Δευτερά. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (NCSU), και κατέχει τον τίτλο Bsc στην Ηλεκτρολογία Μηχανική και τον Μεταπτυχιακό τίτλο Msc στις Τηλεπικοινωνίες.

Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET) του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2006, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (IET) του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2004 μέχρι το 2006.

Υπηρέτησε τον Συνδικαλισμό από τις τάξεις της Συντεχνίας του Επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ), κατέχοντας τη θέση του Βοηθού Γραμματέα.

Εργάστηκε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο NCSU/USA και στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας ΙΒΜ USA, στην Alkatel USA και στην SIEMENS Κύπρου.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ενώ διετέλεσε Γενικός Οργανωτικός μέχρι το 2011.

Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Υπουργός Υγείας
Γεννήθηκε στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στην Αγγειοχειρουργική.

Διετέλεσε Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας των Κυβερνητικών Ιατρών με ενεργό ανάμειξη στα κοινά και δη στα θέματα δημόσιας υγείας.

Είναι μέλος διεθνών ιατρικών σωμάτων με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και είναι Αντιπρόεδρος της Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας Κύπρου. Μέχρι πρόσφατα ασκούσε το επάγγελμα του αγγειοχειρούργου σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Είναι νυμφευμένος και πατέρας τριών παιδιών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Υφυπουργός παρά τω Προέδρω
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου του 1974. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο - Μάστερ στην Πολιτική Οικονομία (MSc Political Economy of Transition in Europe) από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics).

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2000 εργάστηκε σε θέματα εναρμόνισης στη Διεύθυνση Σχέσεων Κύπρου – ΕΕ στο Γραφείο Προγραμματισμού. Από το 2000 μέχρι το 2006 διετέλεσε Ανώτερος Λειτουργός στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και στην Εθνική Επιτροπή Προετοιμασίας για την Υιοθέτηση του Ευρώ.

Το 2006 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου και εργάστηκε ως οικονομολόγος στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετέλεσε διαπραγματευτής σε συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών ενώ εργάστηκε και σε θέματα δημόσιων ενισχύσεων στον τομέα των μεταφορών.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας
Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 στην Κώμη Κεπήρ της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Εξαιτίας της τουρκικής εισβολής μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου ολοκλήρωσε με υποτροφία τις γυμνασιακές του σπουδές στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο (1978 – 1980) και επανήλθε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.  Απεφοίτησε το 1984 από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στην Παιδαγωγική.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών, με βαθμό άριστα, από το ίδιο Πανεπιστήμιο, στον Τομέα της Ιστορίας της Εκπαίδευσης.

Από το 1984 μέχρι το 2007 εργάστηκε στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης ως Φιλόλογος, έχοντας ασκήσει καθήκοντα υποδιευθυντή και διευθυντή στο Λύκειο και διευθυντή στο Οικοτροφείο του Σχολείου.

Από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι σήμερα διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η κομματική – συνδικαλιστική του δράση αρχίζει από το 1980. Είναι ένα από τα εννέα ιδρυτικά μέλη της (ΦΠΚ) «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» Θεσσαλονίκης, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΚΘ. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ.  Διετέλεσε Μέλος και Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης καθώς και Πρόεδρος της ΚΟΕ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στη διάρκεια των σπουδών του, υπήρξε στέλεχος της φοιτητικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ – ΝΔΦΚ) και αργότερα στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών).

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βόρειας Ελλάδας.

ΚΑΙΤΗ ΚΛΗΡΙΔΗ: Επίτροποs Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων
Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Μαΐου 1949.  Μεγάλωσε και μορφώθηκε στην Κύπρο.  Μετά την αποφοίτησή της από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας μετέβη στο Λονδίνο για συνέχιση των σπουδών της. Αποκτά BSC (Hons) στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.  Συνέχισε τις σπουδές της στην Αμερική και έλαβε τον τίτλο «Master’s» στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Μετά από τις σπουδές της επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στον τομέα της κοινωνικής έρευνας. Μετά την τουρκική εισβολή εργάστηκε ως Λειτουργός στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών αναλαμβάνοντας την ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων για θέματα προσφύγων, καθώς και για το κυπριακό πρόβλημα.

Από το 1975-1977 εργάστηκε ως Λειτουργός στη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα σπούδασε Νομικά. Το 1978 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray’s Inn.

Το 1980 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε ως Νομικός Σύμβουλος στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα διαδραμάτισε ενεργό ρόλο ως μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενθάρρυνση γυναικών για μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο κόμμα και γενικά στην πολιτική ζωή της Κύπρου.  Ίδρυσε τη ΓΟΔΗΣΥ μαζί με άλλες δραστήριες γυναίκες του ΔΗΣΥ.

Το 1986 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας ως υποψήφια του Δημοκρατικού Συναγερμού και Βουλευτής της περιφέρειας Λευκωσίας από το 1991 μέχρι το 2001 και ως επιλαχούσα από το 2004-2006.  Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ από το 2003 μέχρι το 2007.  Συμμετέχει στο Εκτελεστικό και Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

Το 1999 ίδρυσε τη Γραμματεία Κοινοτικής Επαναπροσέγγισης και Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών του ΔΗΣΥ και παραμένει Επίτροπος Δικοινοτικών Σχέσεων με ευθύνη την προώθηση των επαφών με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Από το 2007 ανέλαβε πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση του δημόσιου διαλόγου και της έρευνας.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες συμφιλίωσης και επίλυσης διενέξεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είναι μέλος διαφόρων ομάδων και πρωτοβουλιών επαναπροσέγγισης.

Ταυτόχρονα, είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ευημερίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία που συντηρεί δύο κέντρα ημερήσιας φροντίδας στη Λευκωσία.  Μαζί με παθόντες από τροχαία δυστυχήματα έχει ιδρύσει Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια με στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τις τραγικές συνέπειες των οδικών δυστυχημάτων, η οποία εδώ και 17 χρόνια επισκέπτεται σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης σε όλη την Κύπρο.

Μιλά ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και μαθαίνει τούρκικα.

Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Σιαμμά από το 1997.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επίτροπος Περιβάλλοντος
Η Ιωάννα Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1962.

Είναι Βιολόγος – Οινοποιός, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Marketing από το Mediterranean Institute of Management (1979 – 1985). Δημιούργησε την εταιρεία Ι.Π. Γαία Οινοτεχνική Λτδ Αγίου Αμβροσίου Λεμεσού.

Βιοκαλλιεργεί τους αμπελώνες της από το 1986. Το πρώτο βιοκαλλιεργούμενο κτήμα της Κύπρου υπήρξε ο δικός της αμπελώνας από τα σταφύλια του οποίου παρήχθη το πρώτο βιολογικό κυπριακό κρασί.

Είναι μέλος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών-Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).

Είναι ενεργό μέλος περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων από τα φοιτητικά της χρόνια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, τον εναλλακτικό τουρισμό, την υγιεινή διατροφή και την παραγωγή και προώθηση βιολογικών και τοπικών προϊόντων.

Σημαντική δράση είχε και στην προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ήταν υποψήφια Βουλευτής Λεμεσού στις Βουλευτικές Εκλογές 1996, 2001, 2006 και 2011 και υποψήφια Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές 2004 και 2009. Τον Μάρτιο 2009 εκλέγηκε Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Έχει μια κόρη, τη Σαλώμη Γιάλλουρου – νομικό.



 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X