ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα

Αποχή ο ΔΗΣΥ - «Όχι» οι υπόλοιποι βουλευτές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε απόψε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκε το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το νομοσχέδιο προνοεί όπως «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%».

Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη, μετοχές πιστωτικού ιδρύματος στη Δημοκρατία υπό όρους που θα καθοριστούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Στη Βουλή σήμερα παρέστησαν και εκπρόσωποι των οίκων αξιολόγησης, με αίτημα να υπάρξει αγγλική μετάφραση, αίτημα που έγινε δεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι εκπρόσωποι ξένων τραπεζών σχολίασαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής πως θα κλείσουν τα καταστήματά τους στην Κύπρο όταν γίνει το κούρεμα.


ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ δεν υψώνει λευκή σημαία
Καρογιάν: «Ωμός εκβιασμός» η απόφαση του Eurogroup
Ομήρου: «Ληστρική» η απόφαση του Eurogroup
Κυπριανού: Να αποσυρθούμε από τον Μηχανισμό
Κουλίας: «Επαίσχυντη» η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων
Περδίκης: Η αλλαγή δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο
Συλλούρης: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η απόφαση του Eurogroup


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Δημητριάδης καλεί τη Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο
Την ανάγκη όπως ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί σήμερα από την Κυβέρνηση, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Διοικητής ανέφερε στους Βουλευτές ότι με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν προστατεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, αλλά μόνο οι μικροκαταθέτες μέχρι 20.000 ευρώ και με την προστασία των μικροκαταθετών ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε συντόμως την ανάκαμψη. Όπως ανέφερε ο Διοικητής, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφού γίνει τηλεδιάσκεψη μόλις ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθούν εγγυήσεις για όλο το τραπεζικό σύστημα και ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να επαναδραστηριοποιηθούν, ενώ προειδοποίησε τη Βουλή ότι εφόσον το ποσό που θα εισπραχθεί με τις νέες ρυθμίσεις  (χωρίς τέλος οι πρώτες 20.000 ευρώ) θα είναι χαμηλότερο των 5,8 δις. ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με το Eurogroup. Αν πάρουμε 5,5 δισ. περίπου, είπε, αυτό θα θεωρηθεί ότι είμαστε εκτός συμφωνίας για το Eurogroup και «ίσως να μην γίνει αποδεκτό». Γι αυτό, πρόσθεσε, επιθυμία του είναι να ενημερώσει το νομοθετικό σώμα για να μην πουν μετά ότι δεν ενημερώθηκαν.

Ο Πάνικος Δημητριάδης ερωτηθείς σχολίασε πως αναμένει έξοδο 7 δισ. ευρώ μόλις ανοίξουν οι τράπεζες.

Ομήρου: Σταθερή στην απόφαση για απόρριψη του νομοσχεδίου η ΕΔΕΚ
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα πως το κίνημα το παραμένει σταθερό στην απόφαση του να απορρίψει τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται σε βάρος της Κύπρου και του λαού τη, με την απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο κ. Ομήρου είπε πως «η αντίδραση του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο όχι τη βελτίωση της απόφασης, αλλά την κατάργηση της», για να προσθέσει πως σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση του ΚΣ ΕΔΕΚ.

«Το θεμελιώδες ερώτημα», είπε, «που τίθεται σήμερα ενώπιον μας είναι, αν ως Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθούμε να μετατραπούμε σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. Μετατρεπόμενοι σε μια χώρα ανύπαρκτης ή ήσσονος κυριαρχίας. Σε ένα κράτος υποτελές. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μία και μοναδική. Όχι στον ωμό εκβιασμό, όχι στα νεοαποικιακά δεσμά».

Όπως είπε το ΚΣ ΕΔΕΚ επιμένει σε Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και όχι των εκβιασμών, της κοινωνικής αναλγησίας, της μονόπλευρης λιτότητας, της μαζικής φτώχειας και του χάσματος μεταξύ Βορρά – Νότου.

Συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα αποστέλλουμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη δική μας θέση για απαίτηση επαναδιαπραγμάτευσης προς το Eurogroup. Επιπρόσθετα, καταθέτουμε απόψεις για εναλλακτικές λύσεις με απόρριψη του εκβιασμού του κουρέματος των καταθέσεων».

Εξέφρασε την ετοιμότητα για διαβούλευση και περαιτέρω επεξήγηση των προτάσεων του τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, σημειώνοντας πως «οι ώρες είναι κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό και η κρίση επιβάλλει διαχείριση με συλλογικότητα και εθνική ομοψυχία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τάσσεται υπέρ μια ενδεχόμενη αναβολής της σημερινής συνεδρίας της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε: «Θα διαβουλευθώ με τους αρχηγούς των κομμάτων στις 17:00 στο γραφείο μου και προτού διαβουλευθώ δεν επιθυμώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση γύρω από το θέμα. Εάν εξυπηρετείται το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος θα τοποθετηθεί εναντίον. Άλλωστε υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν στη σωστή προετοιμασία της Βουλής, δεδομένου ότι αυτό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

«Ανεπίσημα», ανέφερε, «αποστέλλεται στη Βουλή και η Επιτροπή Οικονομικών ασχολείται με το θέμα. Άρα τα χρονικά περιθώρια αντιλαμβάνεστε ότι θα δικαιολογούσαν μια αναβολή, αλλά δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση, για το αν θα υπάρξει ή όχι αναβολή προτού τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ισχυροποιείται η θέση της Κύπρου εάν ομόφωνα η Βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο, ο κ. Ομήρου είπε πως «ουσιαστικά προτρέπουμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού μας, να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, μια ομόφωνη απόρριψη από πλευράς Κοινοβουλίου αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup, για να δώσουμε το μήνυμα της διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ότι απορρίπτουμε ιταμά τελεσίγραφα, όπως έκανε πάντα ο ελληνισμός».

Επιπλέον, σημείωσε πως από την άλλη θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικών.

«Ότι υπήρξε ήδη μεγάλη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι γεγονός. Και λυπούμαι να πω ότι φαίνεται ο στόχος ορισμένων κύκλων να ήταν αυτός. Να καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Γιατί όλους αυτούς του μήνες θυμήθηκαν να μιλούν για το βρόμικο χρήμα, για τον φορολογικό παράδεισο; Όλα αυτά τα θυμήθηκαν τους τελευταίους μήνες, για να προετοιμάσουν το έδαφος, για να επιτεθούν εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και με άλλες στοχεύσεις, που λυπούμαι να πω ότι είναι προφανές ότι αφορούν και το φυσικό πλούτο της χώρας μας, ακόμα και το μεγάλο εθνικό μας θέμα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απώλειας συμμάχων, όπως είναι η Ρωσία, ο κ. Ομήρου είπε πως η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ότι «η Βουλή πρέπει να προχωρήσει σε τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, που να διαβεβαιώνει κατά τρόπο απόλυτο όσους ξένους καταθέτες, περιλαμβανομένου και των Ρώσων καταθετών ότι τα χρήματα που κατέθεσαν, καταθέτουν και θα καταθέτουν στην Κύπρο είναι απολύτως ασφαλή».

Περδίκης: Το νομοσχέδιο κρίνεται από τους Οικολόγους ως ανεπαρκές
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ως προσχέδιο σήμερα η Κυβέρνηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κρίνεται από τους Οικολόγους ως ανεπαρκές, είπε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

«Δεν παρέχει καμία εξασφάλιση για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και για την κυπριακή οικονομία και αν αναγκαστούμε να βρεθούμε ενώπιον του διλλήματος δηλώνουμε ενώπιον του κυπριακού λαού ότι δεν θα το ψηφίσουμε», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση «ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε σε όσες πιέσεις αναπτύσσονται αυτή την ώρα για λήψη απόφασης από το κυπριακό Κοινοβούλιο».

«Έχουμε πολύ τεκμηριωμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες ότι εξασκούνται ασφυκτικές πιέσεις μετά απειλών προς την κυπριακή Κυβέρνηση και το κυπριακό Κοινοβούλιο, όπως συνέβη και την περασμένη Κυριακή για να παρθεί η θετική απόφαση σήμερα. Η δική μας η εκτίμηση είναι ότι με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται δυναμικές στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Ρωσία, οι οποίες τείνουν να ανατρέψουν την απόφαση του ευρωσυστήματος, του Eurogroup. Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε το χρόνο, να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυναμικές και παράλληλα να αφιερώσουμε πραγματικά δυνάμεις για μεταξύ μας συνεννόηση για παραγωγή εναλλακτικών σεναρίων και προτάσεων», συμπλήρωσε.

Είναι ανάγκη, συνέχισε ο κ. Περδίκης, να εκπονηθεί και σχέδιο Β’ και σχέδιο Γ’ «για να μπορέσουμε με μία ευελιξία και διεκδικητικότητα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό και υπό τις συνθήκες αποτέλεσμα».

«Όπως και να έχει το πράμα, αυτό το νομοσχέδιο από τη δική μας την πλευρά και η απόφαση του Eurogroup δεν περνά. Είμαστε κάθετα εναντίον», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι έχουν πληροφορίες πολύ βάσιμες ότι υπάρχει και απειλή ότι αν συνεχίσουν την καθυστέρηση, ακόμα κι αν είναι θετική η απάντηση τους, δεν θα υπάρξει η αναζητούμενη ρευστότητα για τις κυπριακές τράπεζες.

«Απειλούμαστε ότι θα πληρώσουμε και την καθυστέρηση. Εμείς λέμε ότι αυτές είναι οι απειλές εκείνων που αφού πήραν μία πολύ κακή απόφαση, μια λανθασμένη απόφαση προσπαθούν να μας υποχρεώσουν να την ακολουθήσουμε για να μην πληρώσουν το τίμημα των δικών τους λαθών. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και με τόλμη και με διεκδικητικότητα να αναδείξουμε το λαθεμένο αυτής της απόφασης και να πείσουμε ότι πρέπει να ανατραπεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι θα είναι ανεύθυνο να αναφερθούν σε εναλλακτικές προτάσεις.

«Έχουμε ακούσει πολλές εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν είναι της ώρας, ούτε του τόπου να γίνουν αναφορές. Εξάλλου αναμένονται συσκέψεις και στην Βουλή, αλλά και στο Προεδρικό, της πολιτικής ηγεσίας για να παρθούν εκεί που πρέπει οι κατάλληλες αποφάσεις», κατέληξε.

Π. Παπαγεωργίου: Απεμπλοκή από τη διαδικασία με την Τρόικα προτείνει το ΑΚΕΛ
Τα τελευταία δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν τη λογική της Τρόικας, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου λέγοντας πως θέση του κόμματός του είναι η απεμπλοκή από τη διαδικασία με την Τρόικα.

Υπάρχει, είπε, η ψευδαίσθηση ότι εάν πούμε ναι σε αυτόν τον παραλογισμό που ετέθη μπροστά μας, η κατάσχεση των καταθέσεων θα είναι το τελευταίο μας βάσανο. «Η εμπειρία διδάσκει ότι δεν θα είναι. Είχαμε συμφωνήσει μαζί τους πριν το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά και θεωρούσαμε ότι είχαμε τελειώσει και απέμεινε ο προσδιορισμός του ύψους της δανειακής σύμβασης. Και ενώ ήμασταν με αυτή την εντύπωση εμφάνισαν από το πουθενά νεοφανείς ιδέες, όπως η κατάργηση των κοινωνικών ασφαλίσεων, ο έλεγχος του φυσικού αερίου και διάφορα άλλα».

«Τώρα εμφάνισαν πάνω μας εν είδη πειραματόζωου την νεοφανή ιδέα της κατάσχεσης των καταθέσεων», πρόσθεσε. Ήταν τραγικό και καταστροφικό λάθος, είπε, να δεχθούμε συζήτηση του κουρέματος των καταθέσεων «γιατί αυτό από μόνο του έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δυνατότητα της Κύπρου να λειτουργεί ως επιχειρηματικό κέντρο και αυτό από μόνο του θέτει εν αμφιβόλω την όποια ευρωστία θα μπορούσε να υπάρξει στο τραπεζικό σύστημα».

Κάνοντας λόγο για λάθος της κυβέρνησης ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι δεν είναι η δική μας πλευρά που έθεσε το θέμα του κουρέματος «για να είμαστε δίκαιοι». Διεθνή ΜΜΕ και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζουν τα γεγονότα ως να ήταν δική μας ιδέα και πως εκείνοι απλώς αποδέχθηκαν. Η θέση του ΑΚΕΛ για την κατάσταση, είπε, είναι πως πρέπει να απεμπλακούμε από τη διαδικασία με την Τρόικα διότι η ιστορία αυτή μας έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά και θα συνεχίζει να μας προκαλεί τεράστια ζημιά. Δεν υπάρχει λύση μέσα στην Τρόικα. Θα χρειαστούν θυσίες, τεράστιες θυσίες, θα υπάρξει αναστάτωση, τουλάχιστον αρχικά. Αλλά τουλάχιστον, θα είμαστε οι ιδιοκτήτες και αυτοί που θα καθορίζουν τη δική μας τύχη όσον αφορά της οικονομίας και της καθημερινότητας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο τέως Πρόεδρος λανθασμένα κάλεσε την Τρόικα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι από τη στιγμή που με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι τράπεζες παρουσίασαν έλλειμμα κεφαλαίων και αυτό δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, η καταφυγή στον μηχανισμό ήταν δεδομένη. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε εκείνη τη στιγμή, πρόσθεσε, ήταν πως αυτή η προσφυγή στον μηχανισμό, «που εμφανιζόταν ως μηχανισμός αλληλεγγύης, θα αποτελούσε το έναυσμα για να επιβληθούν πάνω μας κάθε λογής παράλογες ιδέες και μια προσπάθεια οικονομικής μας εξουθένωσης».

Σε παρατήρηση ότι και τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «οι εκλογές τελείωσαν και είναι καιρός να πούμε και καμιά αλήθεια». Ακούγαμε πολύ συχνά το παραμύθι, όπως είπε, πως το πρόβλημα ήταν ψυχολογικό ή διανοητικό και πως αυτοί που μας κυβερνούσαν δεν ήταν ικανοί. Σήμερα, υπό συνθήκες βαθύτατης ύφεσης, τα δημοσιονομικά μας είναι εξισορροπημένα ως προς το τι παίρνει και δίδει το κράτος και εμφανίζεται μια τεράστια τρύπα που υπήρχε και πριν στο τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε. Και στην Τρόικα, συνέχισε, γνωρίζουν ότι έχουμε σημαντικό πρόβλημα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όλη η συζήτηση γίνεται γι’ αυτό. Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να συζητά για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου, σημείωσε. Διότι, είπε, εάν αυτό ήταν το πρόβλημα η ίδια η Τρόικα το υπολογίζει 1,5 δις ευρώ στην τετραετία.

Ερωτηθείς σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες, ο Πάμπος Παπαγεωργίου είπε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα και σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Είναι ένα θέμα κατά πόσο η ΕΚΤ σε περίπτωση που καταψηφιστεί το νομοσχέδιο «θα μας τιμωρήσει αποκόπτοντας αυτή την έκτακτη ρευστότητα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα την αποκόψει. Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα εκδικητικό. Είναι γεγονός όμως ότι εάν δεν μπορέσουμε εμείς να κεφαλαιοποιήσουμε τις ανάγκες των τραπεζών θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις».

Σε ερώτηση πώς θα απεμπλακούμε από την Τρόικα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως αυτό αφορά το σχέδιο Β, λέγοντας ότι «αυτοί λένε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με δικά μας χρήματα. Μα αν πρέπει να γίνει με δικά μας χρήματα, γιατί να μην το κάνουμε μόνοι μας και να τους έχουμε να υπαγορεύουν ουσιαστικά την δική μας πολιτική;». Πρόσθεσε δε ότι το δεδομένο πως όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα υπάρξει φυγή καταθέσεων, που έθεσε δημοσιογράφος υπό τη μορφή παρατήρησης, υπάρχει. Τεχνικά όμως, συνέχισε, όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τον υπολογισμό των 10 δις από το Eurogroup, κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως το συνολικό ποσό των 17 περίπου δις ευρώ προέρχεται από τον υπολογισμό των αναγκών των τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, προσθέτουν τις δημοσιονομικές ανάγκες της τετραετίας και όλο το δημοσιονομικό χρέος που λήγει στην τετραετία. Οι ανάγκες των τραπεζών, είπε, είναι ανάλογα με το πώς το υπολογίζει ο καθένας. Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο, ανέφερε, χρειάζονταν 2,5 δις ευρώ, σήμερα ίσως περισσότερα. Το βασικό και το ακραίο σενάριο της Pimco, πρόσθεσε, αναφέρονται στο τι θα χρειαστούν οι τράπεζες με ορίζοντα τετραετίας, όχι σήμερα.

Απόρριψη και εναλλακτική πρόταση από την Αθηνά Κυριακίδου μέσω Τάιμς
Απαράδεκτη χαρακτήρισε οποιαδήποτε επιβολή φόρου στις καταθέσεις η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, σε δηλώσεις της στους Τάιμς.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η κα. Κυριακίδου βεβαιώνει ότι θα ψηφίσει ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο «επιδρομής» των τραπεζικών καταθέσεων, απειλώντας έτσι να «βυθίσει» ολόκληρο το πακέτο διάσωσης.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση φορολόγησης των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, «αντί να τιμωρηθούν όσοι κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα».

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC εξάλλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι έκαναν ακριβώς όσα έπρεπε να αποφύγουν στην περίπτωση της Κύπρου.

Γ. Προκοπίου: Μας χρησιμοποίησαν σαν πειραματόζωο
Μας χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου λέγοντας πως με την απόφαση του Eurogroup επλήγη όχι μόνο η αξιοπιστία της Κύπρου όσον αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, αλλά και όλων των χωρών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι αποδεικνύεται ότι το ποσό των 100.000 ευρώ που θεωρείτο «ιερό και ότι δεν μπορεί να πειραχθεί ούτε ένα σεντ από αυτό το ποσό», ούτε και αυτό μπορεί ν εξασφαλισθεί με την εν λόγω απόφαση. Ενώ προσπάθησαν να μας κάνουν τη ζημιά και μας την έκαναν, συνέχισε, «γύρισε και πάνω τους» γιατί - όπως εξήγησε - οποιοσδήποτε πολίτης της ΕΕ που έχει τις καταθέσεις του σε οποιαδήποτε χώρα της Ενωσης και θεωρούσε πως το ποσό των 100.000 ευρώ ήταν εγγυημένο, αυτό δεν ισχύει και «δεν θα έρθει και η δική του σειρά για κούρεμα».

Η αξιοπιστία πως αυτό το ποσό ήταν εγγυημένο χάθηκε, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου που θεωρεί ότι αυτό δείχνει το γεγονός ότι μετά την αναβολή της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή, η ίδια η ΕΕ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζητούν να μην αποκοπεί τώρα το ποσό των 100.000 ευρώ. Αν έκαναν λάθος σε αυτό, διερωτήθηκε, γιατί να μην έχουν κάνει λάθος και τα υπόλοιπα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως μέσω της Βουλής έχει καταθέσει επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ζητώντας να δοθεί κατάλογο ονομάτων όσων τις τελευταίες ημέρες απέσυραν από την Κύπρο κεφάλαια ύψους 3,5 δις ευρώ, στα οποία μπορεί - όπως είπε - να περιλαμβάνονται πολιτικοί, νομικοί, κ.ά. «Για να γνωρίζει ο λαός ποιοι έχουν βγάλει τα λεφτά έξω ή ποιοι μπορεί να γνώριζαν αυτή την πράξη που θα γινόταν», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ
Eurogroup: Να διασφαλιστούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ
Παπαδόπουλος: Εμείς τα κάναμε θάλασσα και θα πληρώσουν οι Ρώσοι

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση