ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή στα Κατεχόμενα

Η πετρελαιοκηλίδα επεκτάθηκε σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων προς την κατεχόμενη Βοκολίδα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Περίπου 100 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στις 02.30 τα ξημερώματα της Τρίτης στη θάλασσα της κατεχόμενης Καρπασίας, εξαιτίας ατυχήματος με δεξαμενόπλοιο της ιδιωτικής εταιρείας ΑΚΣΑ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η πετρελαιοκηλίδα επεκτάθηκε σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων προς την κατεχόμενη Βοκολίδα.

Το ατύχημα συνέβη όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ. Επηρεάστηκε και παρακείμενο ιχθυοτροφείο.

Οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του πετρελαίου συνεχίζονται και έχει ήδη συσταθεί ομάδα κρίσεων για να επιληφθεί της κατάστασης.

Αναφέρεται ότι ένα πλοίο που είναι ειδικό για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Μερσίνα της Τουρκίας.

Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το ψευδοκράτος δεν διαθέτει τα επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις.

Μίλησε ακόμη για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και διαβεβαίωσε ότι όσοι ευθύνονται για το ατύχημα θα τιμωρηθούν.

Ο επικεφαλής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μουράτ Καπτούγ δήλωσε ότι έρχεται βοήθεια από την Τουρκία και ότι το ατύχημα οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους.

Για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Τ/κ βιολόγων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χασάν Σαρπτέν είπε ότι όσα μέσα και αν επιστρατευθούν ένα 20% του πετρελαίου δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαριστεί από τη θάλασσα.


Βοήθεια από τα ΗΕ ζήτησε το ψευδοκράτος
Βοήθεια από τα ΗΕ και την Άγκυρα ζήτησε το ψευδοκράτος για αντιμετώπιση της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στην κατεχόμενη Καρπασία εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας, που επεκτείνεται σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Ο λεγόμενος υπέξ Κουτλάι Ερκ είπε ότι γίνονται ήδη διαβήματα προς την κατεύθυνση των ΗΕ και ότι ζητήθηκε και η συνδρομή της Άγκυρας για καθαρισμό της κηλίδας. (ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ)


Μεγάλη κρίση στα κατεχόμενα
Η μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή στα Γαστριά φέρνει τα Κατεχόμενα με μια μεγάλη κρίση. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια ιστορική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο την μεγάλη κρίση στα παράλια των Κατεχόμενων.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο τ/κ Σύλλογος Βιολόγων ανακοίνωσε ότι η ρύπανση στα νερά της Κύπρου, η οποία έχει προκληθεί εξαιτίας μιας βλάβης στο σύστημα τροφοδοσίας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τουρκικής εταιρίας «Άκσα», πλέον απειλεί τα βόρεια παράλια της νήσου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, η κοιλάδα πετρελαίου στην θάλασσα της Κύπρου κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα παράλια της Καρπασίας. Οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές τονίζουν ότι βρίσκεται υπό μεγάλη απειλή το οικοσύστημα στο βόρειο κομμάτι του νησιού, πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και φάρμες ψαριών.

Σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους βιολόγους, το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο. Κατά την άποψη τους, τα τεχνητά μέσα μπορούν να καθαρίσουν μόλις το 20% της μεγάλης ρύπανσης. Για την ολοκληρωτική αποκατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής ενδέχεται να χρειαστούν μια περίοδος πολλών δεκαετιών.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εταιρία «Άκσα», η οποία έχει ζητήσει βοήθεια από εταιρίες της Τουρκίας, επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η εταιρία κάνει λόγο για ένα «μικρό λάθος».

Η μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα τ/κ πολιτικό κόμματα κάνουν λόγο για μια ιστορική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ τονίζει ότι θα λάβει όλες τις απαιτούμενες πολιτικές και «νομικές» πρωτοβουλίες για την διαλεύκανση της όλης υπόθεσης. 

Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το ψευδοκράτος δεν διαθέτει τα επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις.

Μίλησε ακόμη για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και διαβεβαίωσε ότι όσοι ευθύνονται για το ατύχημα θα τιμωρηθούν.

Ο επικεφαλής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Μουράτ Καπτούγ δήλωσε ότι έρχεται βοήθεια από την Τουρκία και ότι το ατύχημα οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους.


Τροφοδοτούσε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με τους κύκλους της «κυβέρνησης», τα μεσάνυχτα, ένα πλοίο προσέγγισε τα Γαστριά και άρχισε να τροφοδοτεί με πετρέλαιο το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τουρκικής εταιρίας «Άκσα». Γύρω στις 02.30, παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης πετρελαίου με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να κατευθυνθεί στην παραλία και στην θάλασσα. Για δέκα ολόκληρα λεπτά, περίπου 100 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στην θάλασσα.

Τα ξημερώματα, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου έριξαν φως στην μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή της Κύπρου. Στα Γαστριά, μεγάλες εκτάσεις παραλίας έχουν βαφεί σε μαύρο χρώμα. Τα τουρκοκυπριακά μέσα αναφέρουν ότι η ρύπανση έχει φτάσει ήδη στις γειτονικές παραλίες.

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ, απευθύνθηκε σε μια τουρκική ιδιωτική εταιρία, η οποία έχει ως έδρα την Μεσρίνη και ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων του νέου συμβάντος. Οι αξιωματούχοι της «κυβέρνησης» δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι στην μεγάλη ρύπανση. Το πρωί της Τρίτης, οι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» ευχήθηκαν η ρύπανση να μην φτάσει στην Βοκολίδα, όπου έχουν αναπτυχθεί διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Οι αναλυτές στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής επισημάνουν ότι νέο περιστατικό ενδέχεται να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο την συζήτηση γύρω από την δραστηριοποίηση της τουρκικής εταιρίας Άκσα στο ενεργειακό πεδίο των Κατεχομένων. Πριν λίγο καιρό, η εν λόγω εταιρία βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας με αφορμή τις «ιδιωτικοποιήσεις» και το σχέδιο περί ανάπτυξης νέας εγκατάστασης για αποθήκευση πετρελαίου στα Κατεχόμενα.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση