ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιστορικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ και Ηνωμένου Βασιλείου

Ποιές είναι οι πολιτικές και οι οικονομικές προεκτάσεις της - Ικανοποίηση στην Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συμφωνία αποδέσμευσης γης που δημιουργεί δυνατότητα πολεοδομικής ανάπτυξης σε έκταση 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των βρετανικών βάσεων υπογράφηκε το πρωί της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Γουίλιαμ Χέιγκ στο Carlton House, επίσημη κατοικία του Βρετανού υπουργού, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη. Κατά την υπογραφή ο κ. Χέιγκ σχολίασε ότι η συμφωνία είναι προϊόν πολλής δουλειάς.

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία με την οποία ρυθμίζεται το πλαίσιο ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Νίκος Αναστασιάδης με γραπτή δήλωση του χαρακτήρισε την συμφωνία  μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.
 
Οι διαπραγματεύσεις αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.
 
Τι προνοεί η συμφωνία
- Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.
 
- Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των ΒΒ.  
 
- Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.
 
- Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων.
 
- Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.
 
- Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.
 
- Διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.
 
Στην δήλωσή του ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι η  συμφωνία φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχα εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις.

Η συμφωνία, που αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, θα παρουσιασθεί και θα αναλυθεί σε ευρεία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 10 και στη οποία θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι Υπουργοί Έπαρχοι εκπρόσωποι κοινοτήτων  που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, Πρόεδροι και Μέλη των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτές των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, καθώς και εκπρόσωποι  οργανωμένων συνόλων και φορέων. 

Ανταλλάγματα σε Βρετανία
Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία οι Βρετανοί αναμένουν από την πλευρά τους τη συμπόρευση της Κύπρου στην πολιτική του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προτίθεται να προωθήσει στο εσωτερικό της ΕΕ την επιστροφή στα κράτη μέλη ορισμένων από τις εξουσίες που εκχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΔΗΣΥ: Με μεθοδική δουλειά επιλύονται προβλήματα δεκαετιών
Η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου για αποδέσμευση γης που δημιουργεί δυνατότητα πολεοδομικής ανάπτυξης εντός των Βρετανικών Βάσεων αποδεικνύει ότι η παρούσα Κυβέρνηση χωρίς τυμπανοκρουσίες εργάζεται μεθοδικά και επιλύει σημαντικά προβλήματα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ ο κ. Χριστοφόρου χαιρέτισε και εξέφρασε την πλήρη ευαρέσκεια του κόμματος του που η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόρθωσαν με επίπονες προσπάθειες να επιλύσουν τα μείζονα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πέραν του μισού αιώνα οι κάτοικοι των Βρετανικών Βάσεων.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ έθεσε το θέμα επανειλημμένα στη Βουλή και επί σειρά ετών επέμενε και ανέμενε ανταπόκριση για επίλυση του προβλήματος. Τελικά, συνέχισε, αυτό που φάνταζε σαν γόρδιος δεσμός, τα συσσωρευμένα προβλήματα των Βρετανικών Βάσεων, έτυχαν δίκαιης αντιμετώπισης μετά τις επίμονες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως οι για δεκαετίες εγκλωβισμένες περιουσίες των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων απελευθερώνονται και οι κάτοικοι των Βάσεων μετά από 53 χρόνια θα αρχίσουν να νιώθουν ισότιμοι πολίτες.

«Εμείς, μαζί με την Κυβέρνηση, όπως για τόσα χρόνια κατανοούσαμε και αφουγκραζόμασταν τα πραγματικά προβλήματα που υπήρχαν με τις περιουσίες και τον εγκλωβισμό τους στις Βρετανικές Βάσεις, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και ζήλο να επιλύουμε τα όποια προβλήματα δημιουργούνται», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως τέτοιου είδους συμφωνίες καταδεικνύουν πως, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες, η παρούσα Κυβέρνηση αθόρυβα, συστηματικά και μεθοδικά επιλύει προβλήματα που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι και ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, θα βρίσκονται δίπλα στον Κύπριο πολίτη, δίπλα στην κοινωνία για να επιλύουν και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και τα μεγάλα, γιατί ήταν μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των Βρετανικών Βάσεων», κατέληξε.

Θετική εξέλιξη, λέει το ΔΗΚΟ
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα η κυπριακή Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει στις προσπάθειες αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας.


«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την επίτευξη και υπογραφή της συμφωνίας με τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε διάσκεψη Τύπου.

Πρόκειται, είπε, «για μια θετική εξέλιξη που απασχόλησε για πάρα πολλά χρόνια διάφορες κυβερνήσεις και φυσικά τους επηρεαζόμενους συμπολίτες μας».

Αυτή τη θετική εξέλιξη, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «πρέπει να τη χαιρετίσουμε ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου όλοι βρισκόμαστε κάτω από τη σκιά της οικονομικής κρίσης και επομένως αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει ευρύτερα στις προσπάθειες ανάπτυξης και αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας».

Ικανοποίηση ΕΔΕΚ για τη συμφωνία
Ως απόδειξη και εφαρμογή στην πράξη της κυριαρχίας που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου και δείχνει το δρόμο και για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα στις σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας πρέπει να ερμηνεύεται η συμφωνία η οποία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στο Λονδίνο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου για ανεμπόδιστη ανάπτυξη ακινήτων περιουσιών Κυπρίων πολιτών εντός των Βρετανικών βάσεων, δηλώνει η ΕΔΕΚ.

Ο Β’ Αντιπροέδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, σε δηλώσεις το πρωί στα γραφεία του κόμματος ανέφερε ότι τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα στις σχέσεις Κύπρου – Βρετανίας είναι η καταβολή από τους Βρετανούς των οφειλομένων από το 1965 ποσών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και η αποδοχή από τη Βρετανία της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Μίλησε ακόμη για οριστική κατάργηση του αποικιοκρατικού κατάλοιπου των λεγομένων κυρίαρχων Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο που τραυματίζουν , όπως ανέφερε, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στον τερματισμό "των αντικυπριακών συμπεριφορών της Βρετανίας και την ανάληψη των υποχρεώσεων της για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση Αναστασιάδη με Κάμερον σήμερα στο Λονδίνο 
Κερδισμένοι τρεις δήμοι και 16 κοινότητες από τη συμφωνία με Β.Β 
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση