ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεκδικητική στάση έναντι της Τρόικας ζητά η ΕΔΕΚ

Ν. Νικολαΐδης: Οι δανειστές μας δεν θα αλλάξουν στάση από μόνοι τους

ΚΥΠΕ

Το ΚΣ ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση «να κατανοήσει την αυτονόητη πραγματικότητα», ότι «δεν πρόκειται οι δανειστές μας, από μόνοι τους, να προχωρήσουν σε διαφοροποίηση της στάσης τους και να υιοθετήσουν μέτρα πραγματικής στήριξης της κυπριακής οικονομίας, ή έστω την απάμβλυνση καταστροφικών προνοιών του Μνημονίου».

«Ιδιαίτερα αν αυτό δεν το διεκδικήσουμε εμείς, ως οφείλαμε να κάνουμε εδώ και καιρό, αντί να παρακολουθούμε, ως απαθείς `καλοί μαθητές`, την κυπριακή οικονομία να παραμένει σε αδιέξοδα και τον κυπριακό λαό να υποφέρει», δήλωσε την Τετάρτη ο Νίκος Νικολαΐδης, Βουλευτής της ΕΔΕΚ".

«Επειδή γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά για το κατά πόσο η κυπριακή Κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων και έλαβε μέρος σε διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό πριν τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου 2013», είπε ο κ. Νικολαΐδης, "θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να διευκρινίσουμε", ότι "ο κ. Ντάιζελμπλουμ, "σε σχετική ερώτηση μας κατά τη συνάντηση του με την Επιτροπή Οικονομικών, απάντησε ότι το κούρεμα (η διαδικασία bail-in) είχε συζητηθεί πριν τις 15/3/2014 και ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και συμμετείχε στις συζητήσεις αυτές".

«Η απάντηση αυτή του κ. Ντάιζελμπλουμ τεκμηριώνεται αντικειμενικά και στα σχετικά απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της  συνεδρίας της Επιτροπής:
`Were they discussed and studied? Yes they were. Was the Cypriot Government informed? Of course, as it is clear that any program has to be accepted also by the country involved`", πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης.


"Πρέπει όμως να τονιστεί", συνέχισε, "ότι, πέρα από την πιο πάνω επιβεβαίωση από τον κ. Ντάιζελμπλουμ, δεν μπορούν να διαψεύδονται τα αυτονόητα".

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, "υπάρχουν και μια σειρά από άλλες αποδείξεις και ενδείξεις που  μαρτυρούν ότι το κούρεμα συζητείτο πολύ πριν την 15η Μαρτίου, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπήρχε έτοιμο κυβερνητικό νομοσχέδιο που καθόριζε τη διαδικασία κουρέματος, πριν την ημερομηνία αυτή".

"Όπως επίσης και υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες", είπε ο κ. Νικολαΐδης, "ότι κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 15ης Μαρτίου, ήδη από την επόμενη ημέρα, Σάββατο 16/3/2013".

"Όμως η πιο σημαντική διαπίστωση της συνάντησης της Επιτροπής Οικονομικών με τον Πρόεδρο του Eurogroup", είπε ο κ. Νικολαΐδης, "είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά σκέψη ή πρόθεση για τη λήψη των οποιωνδήποτε διορθωτικών μέτρων για την απόφαση του κουρέματος που ουσιαστικά διέλυσε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και κατέστρεψε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

"Το πιο ανησυχητικό όμως από τα λεχθέντα του κ. Ντάιζελμπλουμ", πρόσθεσε ο κ. Νικοαλαΐδης είναι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα από την κυπριακή Κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση ή επαναδιατύπωση όρων του Μνημονίου".

"Αυτό", όπως ανέφερε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, "αποδεικνύει και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση για διεκδίκηση βελτιώσεων στο Μνημόνιο, που είναι απαραίτητες για την επιβίωση της κυπριακής οικονομίας. Βελτιώσεων που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την περαιτέρω στήριξη των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προστασία της κοινωνικής συνοχής".

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση