ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι σημαίνει για την Κύπρο η νίκη του Ερντογάν

Ε/κ και Τ/κ ακαδημαϊκοί αναλύουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία

ΚΥΠΕ

Της Ραλλής Παπαγεωργίου 

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, κατά γενική ομολογία, ανέδειξαν την κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό. Σχεδόν σαν να μην τον άγγιξε η πολύμηνη επίθεση που δέχθηκε. Ο δρόμος πλέον να διεκδικήσει την Προεδρία της Τουρκίας είναι ανοικτός με τις προοπτικές ευοίωνα υπέρ του. Άλλωστε οι προεδρικές εκλογές του Αυγούστου δεν είναι μακριά.

Η επικράτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού αναμένεται να παίξει ρόλο τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό. Για πρώτη φορά στο ΚΥΠΕ Ε/κ και Τ/κ ακαδημαϊκοί σχολιάζουν ένα γεγονός που αφορά την Κύπρο άμεσα και δίνουν τις δικές τους διαστάσεις και αναλύσεις για την επιρροή του στην Τουρκία, αλλά και στην Κύπρο.
 
Κιζίλγιουρεκ: Ο Ερντογάν δίχασε τη χώρα και πήρε το μισό
Αν θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι σίγουρα ο νέος Πρόεδρος της νέας Τουρκίας - όπως την ονομάζει ο ίδιος - τον Αύγουστο, είναι ο απόλυτος νικητής των δημοτικών εκλογών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ο καθηγητής στο τμήμα τουρκικών και μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, εκτιμώντας πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός «πάει προς τα εκεί» και θα αφήσει το ΑΚΡ στους στενούς του συνεργάτες. Θεωρεί επίσης ότι το Ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα (CHP) μπαίνει σε βαθειά κρίση εσωκομματικής διαμάχης για αρκετό καιρό.

Τρίτον, σημειώνει, ο Ταγίπ Ερντογάν θα κυβερνήσει για πρώτη φορά χωρίς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δίδοντας τέλος στον αόρατο συνασπισμό και θα προβεί σε μια εκστρατεία εναντίον του Γκιουλέν, όπως φάνηκε και από την πρώτη ομιλία του το βράδυ της Κυριακής. «Είναι ο ισχυρός άνδρας και πιστεύω ότι από δω και πέρα θα προσπαθήσει να κάνει ανοίγματα για την εικόνα του προς το εξωτερικό». Θα προχωρήσει σε κάποιου είδους συνεργασία με το Ισραήλ, η συμφωνία για την οποία είναι κλειστή και ανέμενε τις εκλογές, όπως είπε. Η διαδικασία προς την ΕΕ θα είναι ανοικτή, σημείωσε ενώ έδωσε έμφαση στο κουρδικό ζήτημα παρατηρώντας ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως νίκησε η διαδικασία λύσης του Κουρδικού, αλλά και ο Αμπτντουλάχ Οτσαλάν του έδωσε στήριξη στη διαμάχη με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, χωρίς τον οποίο ο Ερντογάν - σύμφωνα πάντα με τον κ. Κιζίλγιουρεκ - μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα στο ζήτημα αυτό, αφού ο ισλαμιστής ηγέτης ήταν ανατρεπτικό στοιχείο.

Ερωτηθείς πώς επικράτησε μετά από αυτή την πολύμηνη εκστρατεία εναντίον του, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επεσήμανε ότι επί Ταγίπ Ερντογάν το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 11.000 δολάρια, η τουρκική οικονομία το 2013 σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 4%, ο πολίτης έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη και μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη. Ο Ερντογάν, συνέχισε, έδωσε υπόσταση, κύρος και ταυτότητα στην τεράστια συντηρητική μουσουλμανική πλειοψηφία της Τουρκίας που επί κεμαλισμού ήταν πάντοτε στην περιφέρεια, αλλά τώρα απέκτησε βαρύτητα. «Και δεν θα άφηναν τον ηγέτη τους λόγω της κριτικής περί διαπλοκής. Εκεί έπεσε έξω το CHP που έστησε τη δική του προεκλογική εκστρατεία στο θέμα της διαφθοράς και μόνο».

Οι πατριαρχικές, αυταρχικές τάσεις του Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε, δεν ενοχλούν τον απλό μουσουλμάνο συντηρητικό πολίτη, αφού υπάρχει μια αντίληψη στη συντηρητική κοσμοθεωρία ότι ο «πατέρας» είναι και τιμωρητικός. «Ο Ταγίπ Ερντογάν δίχασε την Τουρκία στα δύο και πήρε το μισό μαζί του». Εκτίμησε επίσης ότι οι επιθέσεις μέσω διαρροών ή άλλως πως, εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού από την κοινότητα Γκιουλέν θα σταματήσουν σιγά - σιγά και θα επαναλειτουργήσει το twitter και το youtube.

Οι εκλογές στην Τουρκία συνδέονται και με το Κυπριακό και αυτή την πραγματικότητα συμβολίζει το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε μια μέρα μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής και όχι πιο πριν, ανέφερε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σχολιάζοντας τον αντίκτυπο στην Κύπρο. Αλλιώς, είπε, θα ήταν ο Ντερβίς Έρογλου με έναν αδύναμο - λόγω του εκλογικού αποτελέσματος - Ερντογάν, και αλλιώς όταν έχεις ένα νικητή. Με τη δυνατή του πλέον παρουσία, σημείωσε, τίποτε δεν εμποδίζει τον Ταγίπ Ερντογάν, εάν θέλει να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού, να μην το κάνει.

Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που η κυβέρνηση Ερντογάν επιβάλλει στα κατεχόμενα και η πολιτισμική εκστρατεία για αλλοίωση της ταυτότητας των Τ/κ θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, λέγοντας ότι θα υπάρχει πάντοτε μια ένταση μεταξύ της τ/κ κοινότητας και της κυβέρνησης του ΑΚΡ, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς οι Τ/κ δεν έχουν τα μέσα να επηρεάσουν δραστικά τις πολιτικές του ΑΚΡ στην Κύπρο.

Μούδουρος: Οι Κούρδοι αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα 
Νικητής των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία είναι ο Ερντογάν και χαμένος ο Γκιουλέν διότι η προεκλογική εκστρατεία καθορίστηκε κυρίως από την κρίση της ενδοϊσλαμικής αντιπαράθεσης που κορυφώθηκε το Δεκέμβρη με το σκάνδαλο περί διαφθοράς που προέκυψε, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο τουρκολόγος, Νίκος Μούδουρος.
Οι επιπτώσεις στο κίνημα Γκιουλέν στην Τουρκία υπάρχουν ήδη, πρόσθεσε, όπου σημειώνονται ρήγματα. Η πρωτοφανής πόλωση φαίνεται και στους αριθμούς αφού η κυβέρνηση ΑΚΡ συγκέντρωσε 19 εκ. ψηφοφόρους και τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του φιλοκουρδικού BDP) 18 εκ., όπως είπε, σημειώνοντας ότι ναι μεν η κυβέρνηση νίκησε, αλλά αντιμετωπίζεται εχθρικά από το υπόλοιπο 50% της κοινωνίας.
 
Ο κ. Μούδουρος εκτίμησε ότι η πόλωση θα συνεχιστεί και ο πόλεμος Γκιουλέν - Ερντογάν δεν τέλειωσε. «Μάλλον θα κορυφωθεί τώρα μέχρι τον Αύγουστο γιατί το κίνημα Γκιουλέν δεν έπαψε να θεωρεί ότι η πολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει χωρίς την προσωπικότητα του Ερντογάν, ο οποίος θα προσπαθήσει να ξηλώσει από το κράτος ότι απέμεινε από αυτή την κοινότητα».

Τρίτο βασικό συμπέρασμα για τον Νίκο Μούδουρο είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης που όπως φάνηκε, όσο αντιπαρατίθεται με τον Ερντογάν στο πολιτισμικό επίπεδο των αξιών, βοηθά τον ισλαμικό χώρο, πέραν της κοινότητας Γκιουλέν, να συσπειρώνεται γύρω από το ΑΚΡ. Όσο η αντιπολίτευση δεν αναπτύσσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που να λύνει τα προβλήματα του κόσμου, κατά τον κ. Μούδουρο, θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός «επέζησε» των σκανδάλων, γιατί έχει δύο στοιχεία ηγεμονίας, συνέχισε, αφού, λόγω προέλευσης και πολιτικής, προκαλεί την ταύτιση ενός πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας στο πρόσωπό του και όχι στο κόμμα του και επίσης, μέσα από την πορεία της οικονομίας, κατάφερε μια σχετική διάχυση της ευημερίας προς την Ανατολία και τα πιο συντηρητικά και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, την κρατική φιλανθρωπία έναντι του κράτους πρόνοιας, φέροντας ως παράδειγμα το ότι οι συνταξιούχοι μεταφέρονται δωρεάν σε ιδιωτικά όμως νοσοκομεία, αφού δεν έχει στηρίξει τη δημόσια υγεία.

Όπως δε επισημαίνει, αυτή τη φορά οι Κούρδοι αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα ενόψει των προεδρικών εκλογών, αφού κράτησαν τα ποσοστά τους με ελαφρά άνοδο στις κουρδικές περιοχές, όπου παρουσία πλέον έχουν μόνο το κουρδικό κίνημα και το ΑΚΡ. Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, είπε, πρώτα θα διεκδικήσει συμμαχίες στη βάση επίλυσης του Κουρδικού, δηλαδή με τον Οτσαλάν και το BDP, δίδοντας αντάλλαγμα, ίσως και μια μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές αυτές της ΝΑ Τουρκίας.

Οι Κούρδοι παίζουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλο ρόλο στην εκλογή Προέδρου, εκτίμησε, επειδή από την περίοδο των γεγονότων του Γκεζί μέχρι σήμερα, προσπάθησαν να μείνουν μακριά από την αντιπαράθεση γιατί ξέρουν ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε σοβαρά το διάλογο με τον Οτσαλάν, ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με κάποια ανταλλάγματα.

Η διεκδίκηση της Προεδρίας της Τουρκίας από τον Ταγίπ Ερντογάν προϋποθέτει συμφωνία με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος θέλει να συνεχίσει, αλλά και λύση του θέματος της ηγεσίας του ΑΚΡ, ανέφερε ο κ. Μούδουρος. Το δεύτερο σενάριο που μελετά ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε, είναι μία ακόμη θητεία στην πρωθυπουργία την οποία έχει ενισχύει με διάφορες εξουσίες και από εκεί μπορεί ευκολότερα να συνεχίσει την μάχη εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν εντός του κρατικού μηχανισμού.

Αριθμητικά φαίνεται ότι ο Ερντογάν, εφόσον κατέλθει υποψήφιος Πρόεδρος, μπορεί να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο γύρο, με συνεργασίες ενδεχομένως με το κουρδικό κίνημα και αναλόγως των συνεργασιών του αντιπάλου του, μπορεί να το πετύχει, πρόσθεσε ο κ. Μούδουρος, επισημαίνοντας τις πληροφορίες περί αναβίωσης του παλιού, ηττημένου όμως πια, μετώπου του βαθέως κράτους με την επιλογή Ιλκέρ Μπασμπούγ (πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ που αποφυλακίστηκε στην υπόθεση Εργκενεκόν).
Ενδεχόμενο επίσης πρόβλημα, σημείωσε, είναι ένα νέο πολιτικό σχήμα από πρώην Βουλευτές του ΑΚΡ που έχουν αποσχιστεί και πρόσκεινται στην κοινότητα Γκιουλέν.

Για την επιρροή στο Κυπριακό, ο κ. Μούδουρος επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν επηρεάζει την παρούσα φάση των συνομιλιών και το στόχο της Τουρκίας για μια ολοκληρωμένη διαδικασία με αποτέλεσμα. Έδωσε δε έμφαση στις ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης ΑΚΡ και τ/κ ηγεσίας, με την πρώτη να είναι περισσότερο επικεντρωμένη και δεσμευμένη στο κοινό ανακοινωθέν παρά ο Ντερβίς Έρογλου που προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, εκτίμησε, θα είναι πιο αδιάλλακτη, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ως προς την αναδιάρθρωση των κατεχομένων σε πολιτισμικό επίπεδο και με αυστηρή εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου που σημαίνει ενδυνάμωση του τουρκικού κεφαλαίου σε περισσότερους τομείς και περαιτέρω περιθωριοποίηση των Τ/κ από κέντρα αποφάσεων στα κατεχόμενα.

Παρατήρησε δε ότι απέναντι στον Έρογλου δεν έχει σχηματισθεί ένα μέτωπο, όπως το 2004, που να τον πιέζει για λύση ενώ υπάρχει και η προοπτική επανένωσης της δεξιάς που θα του παρέχει άμυνα στις πιέσεις που θα δεχθεί στο Κυπριακό. Ο κ. Μούδουρος περιμένει ότι η Τουρκία δεν θα είναι απλός θεατής τους επόμενους 4 μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι αν τα προβλήματα στο πολιτικό σύστημα της χώρας λυθούν οριστικά με τις προεδρικές, τότε «η Τουρκία θα κάνει αμέσως μετά πολύ γρήγορα βήματα σε 3-4 θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ένα από τα οποία είναι το Κυπριακό που είναι συνυφασμένο με την τελική συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία θα περιλαμβάνει πολλά πράγματα, ίσως και θέματα ενέργειας, τα ζητήματα της ΕΕ, αλλά και την κατάσταση στη Συρία».

Βουράλ: Η στάση της κυβέρνησης στο Κυπριακό εξαρτάται και από την πολιτική σταθερότητα 
Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να στηρίζουν τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του ΑΚΡ, αλλά και ότι τα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς δεν ενδιαφέρουν και πολύ τους υποστηρικτές του ΑΚΡ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος του «τμήματος» διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου, Γιουτζέλ Βουράλ.

Την ίδια ώρα όμως, συμπλήρωσε, δεν σημαίνει πως λόγω της συνέχισης της στήριξης προς το ΑΚΡ, στην Τουρκία τίποτε δεν άλλαξε, παρατηρώντας ότι το γεγονός πως παρά τις κατηγορίες για σκάνδαλα διαφθοράς, το κυβερνών κόμμα απέσπασε τις μισές ψήφους δεν αρκεί για να εξαλείψει την ένταση μεταξύ ΑΚΡ και αντιπολίτευσης και το χάος που προκλήθηκε στην πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας. Με μια τέτοια σχέση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης δεν φαίνεται δυνατή η δημιουργία μια πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και η συνέχισή της, σημείωσε.

Ο κ. Βουράλ, εκτιμώντας ότι η βαθειά αβεβαιότητα μπορεί να συνεχιστεί στην Τουρκία, ανέφερε ότι μια αντιπολίτευση που μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης, σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα αναλάβει πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στο Κυπριακό μπορεί να δυσκολέψει τα βήματα με κατεύθυνση προς μια λύση. Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, η τ/κ πλευρά δεν φαίνεται ότι θα έχει μια ενεργό στάση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, συνέχισε, το ΑΚΡ και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες πρωτοβουλίες σε δύο σημαντικά θέματα, το Κυπριακό και το Κουρδικό. Πριν τις εκλογές η κυβέρνηση του ΑΚΡ δημιούργησε την εντύπωση ότι μπορεί να συμπεριφερθεί ενεργά στο Κυπριακό, είπε ο Τ/κ καθηγητής, και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογείται η στήριξη της Άγκυρας στο κοινό ανακοινωθέν. Επιπλέον, πρόσθεσε, εάν η Τουρκία θέλει να σημειώσει πρόοδο στο δρόμο προς την ΕΕ, πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να άρει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια μπροστά της που είναι το Κυπριακό.
Η εντύπωση που έχει προκαλέσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο παρελθόν, σημείωσε, είναι ότι μπορεί να πάρει ριζοσπαστικές αποφάσεις στο Κυπριακό, και εκτίμησε ότι οι απευθείας επαφές του Ε/κ διαπραγματευτή με την Άγκυρα έχουν δημιουργήσει πολύ διαφορετικές ευκαιρίες για το Κυπριακό. «Ξεκάθαρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός την πολιτική που ακολούθησε με την πρωτοβουλία στο Κουρδικό, είναι πιθανό να την ακολουθήσει και στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού». Όμως, κατέληξε, για να μπορέσει η Τουρκία να παίξει έναν εποικοδομητικό και σταθερό ρόλο στο Κυπριακό, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την εξάλειψη της χαοτικής κατάστασης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Τουζιουκάν: Το Κυπριακό σημαντικό κλειδί για την έξωθεν στήριξη του ΑΚΡ
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι οι δημοτικές εκλογές ήταν μια μεγάλη νίκη για το ΑΚΡ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο «αναπληρωτής πρόεδρος» της εφορίας του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολή, καθηγητής Μουράτ Τουζιουκάν, προσθέτοντας ότι το ποσοστό 46% μεταξύ αντιπαραθέσεων για διαφθορά, παράλληλο κράτος, ρουσφέτι και το διαχωρισμό κοσμικών - συντηρητικών, πρέπει να τύχει σοβαρής μελέτης, ειδικά από την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Οι εκλογές αυτές έδειξαν, συνέχισε, ότι μόνο οι κατηγορίες για διαφθορά και ρουσφέτι και η διαρροή ηχητικών συνομιλιών, δεν μπορούν να αποδυναμώσουν το ΑΚΡ. «Ακριβώς το αντίθετο, αυτές οι αντιπαραθέσεις καθιστούν το ΑΚΡ και ειδικά τον Ταγίπ Ερντογάν δυνατούς. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που μπορεί να χρησιμοποιήσει επιτυχώς προς όφελός του τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση».

Με αυτές τις εκλογές σε αντίθεση με τον άξονα της πόλωσης του διαχωρισμού κοσμικών - συντηρητικών, που υπήρχε προηγουμένως, δημιουργήθηκε η πόλωση των υποστηρικτών και μη του ΑΚΡ, οι ψηφοφόροι του οποίου το στήριξαν με μεγάλο ποσοστό, συνέχισε ο κ. Τουζιουκάν, παρατηρώντας ότι η διαρροή συνομιλιών τελευταίως δεν φάνηκε να επηρεάζει όπως θα αναμενόταν. «Ακριβώς το αντίθετο, φάνηκε ότι, όπως είχε πει και ο Ερντογάν υπάρχει ένα παράλληλο κράτος και αυτό ένωσε τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ περισσότερο υπέρ του κόμματος».

Ένας ακόμη παράγοντας που έπαιξε ρόλο ήταν η επιτυχία του ΑΚΡ στην οικονομία, επεσήμανε. Η αντιπολίτευση, υποστήριξε, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη αυτή την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι η προβολή θεμάτων που έχουν να κάνουν μόνο με τη διαφθορά και το ρουσφέτι είναι παρωχημένα στο ζητούμενη της αύξησης των ψήφων σου. Οι πολίτες, είπε, εξέλαβαν τους ισχυρισμούς για διαφθορά ως συνωμοσία και γι’ αυτό η αντιπολίτευση έπρεπε να θέσει στα άλλα θέματα όπως η οικονομία, με σοβαρότητα τις θέσεις, το όραμα και τις πολιτικές της. «Η αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβει καλύτερα τους ψηφοφόρους και τις προσδοκίες τους».

Η εκστρατεία του ΑΚΡ ότι στην αντιπαράθεση με την κοινότητα Γκιουλέν θα έπρεπε ο λαός να στηρίξει το κράτος ή να ενδώσει στο παράλληλο κράτος δημιούργησε την εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι πρέπει να στηρίξουν το κράτος και το κόμμα, συνέχισε ο Τ/κ καθηγητής. Στην τουρκική ιστορία, πρόσθεσε, όποιος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την προστασία του στρατού ή την κυριαρχία του κόμματος κέρδισε την εξουσία και σε αυτές τις εκλογές το ΑΚΡ επηρέασε τους ψηφοφόρους θέτοντας θέμα προστασίας του κόμματος.
Μετά τις εκλογές, συνέχισε, για να μειώσει την πόλωση που έζησε η κοινωνία, το ΑΚΡ πρέπει να κάνει γρήγορα τα απαραίτητα βήματα για την ελευθερία έκφρασης και του δικαιώματος στο συναθρίζεσθαι, την υπεροχή της δικαιοσύνης και τη δημιουργία της νέας Τουρκίας, όπως έχει ονομασθεί. Οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να ανασυσταθούν και να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο σύνταγμα ανέφερε, χαρακτηρίζοντας αυτά ως άμεσες προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλιώς, σημείωσε, η πόλωση θα αυξηθεί και η οικονομία θα επηρεαστεί πολύ πιο σοβαρά.

Όσον  αφορά την επιρροή στο Κυπριακό, ο κ., Τουζιουκάν δεν θεώρησε ότι θα υπάρξει άμεση συνέπεια, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον μέχρι το 2015 το ΑΚΡ θα κυβερνά, όπως φαίνεται, στην Τουρκία. Γι΄ αυτό, εκτίμησε ότι η πολιτική του ΑΚΡ στο Κυπριακό, όπως την έχει θέσει, θα συνεχισθεί και θα συνεχίσει να συμβάλλει θετικά για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Με τη στήριξη που είχε δώσει το ΑΚΡ στο σχέδιο Ανάν είχε καταφέρει τότε να επιτύχει τη νομιμοποίησή του αλλά και να έχει στήριξη και από το εξωτερικό, είπε υποστηρίζοντας ότι από την ημέρα δημιουργίας του περισσότερο σήμερα το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία έχει ανάγκη αυτής της εξωτερικής στήριξης για να επιτύχει τη νομιμοποίησή του. «Ορίστε, το Κυπριακό και οι προσπάθειες λύσης στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό κλειδί για να μπορέσει να έχει και πάλι αυτή την εξωτερική στήριξη». Γι’ αυτό και πιστεύει, κατέληξε, ότι το όραμα του ΑΚΡ στην Κύπρο θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση