ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα ελπίδας από τη βάση του κόσμου

Αλέξης Γαλανός: O Επιτάφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι ένα γεγονός που μας ξεπερνά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αμμοχώστου τη λειτουργία του Επιταφίου που θα τελεστεί την Παρασκευή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια. «Βρισκόμαστε μεταξύ της σταύρωσης και της ανάστασης», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Δήμαρχος Αλέξης Γαλανός, προσδίδοντας στο γεγονός, ένα μεγάλο συμβολισμό, μήνυμα ελπίδας και στήριξης της επίλυσης του Κυπριακού από τη βάση του κόσμου, ο οποίος αναμένεται να δώσει δυναμικά το παρών του, στην πόλη.
 
–Πώς γεννήθηκε η ιδέα της λειτουργίας της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου Εξορινού και ποια η σημασία της;
–Η ιδέα προγραμματιζόταν εδώ και περίπου δύο μήνες, αν και οι λειτουργίες στην εν λόγω εκκλησία, έχουν αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες αποτελώντας και μία πολύ θετική εξέλιξη, της συνεργασίας με τον Τ/κ δήμαρχο Οκτάι Καγιάλπ. Οι λειτουργίες βοήθησαν στο να εκδοθεί και η κοινή διακήρυξη με τον κ. Καγιάλπ, για την επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους. Στόχος μας συνεπώς ήταν να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο από τις κανονικές λειτουργίες, επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συμβολισμός, αφού είμαστε πλέον μεταξύ σταύρωσης και ανάστασης. Είναι ένα γεγονός πολύ μεγαλύτερο από εμάς, ένα γεγονός το οποίο δίνει και μηνύματα πίστης του λαού στη θρησκεία, στις παραδόσεις του νησιού αλλά και μηνύματα ειρήνης τόσο για το θέμα της Αμμοχώστου όσο και γενικότερα για το θέμα επίλυσης του Κυπριακού.

–Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ανακοινώθηκε δύο μέρες μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό από ομάδα του ΕΛΑΜ;
–Επισπεύσαμε τη διαδικασία –θα γινόταν ούτως ή άλλως– για να αποφύγουμε τα μαύρα σύννεφα, με κάτι το πολύ θετικό. Όταν έγιναν τα απαράδεκτα γεγονότα στη Λεμεσό, επικοινώνησα με τον Τ/κ δήμαρχο για να γίνει οριστικά. Θεωρήσαμε ότι όχι μόνο έπρεπε να γίνει μία αντιστροφή του κλίματος αλλά πρόοδος και ένα μήνυμα από τον λαό μας, ότι δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Αντίθετα, πρέπει ο κόσμος να δώσει τα θετικά μηνύματα. Αναμφίβολα, είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά αν θέλουμε να απλοποιήσουμε την κατάσταση μπορούμε να πούμε ότι στην αιώνια πάλη των δυνάμεων του καλού και κακού, κάπου επικρατεί και η δύναμη του καλού και όχι αποκλειστικά η δύναμη του κακού.

Η ασφάλεια

–Μπορεί να προκληθούν παρόμοια περιστατικά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας; Έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα;
–Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν. Ωστόσο αντιλαμβάνεστε πως εκεί μιλούμε για τον τ/κ τομέα, όπου ό,τι αφορά θέμα ασφάλειας θα γίνει σε συνεννόηση με τον Τ/κ δήμαρχο. Από τη δική μας πλευρά θα γίνει ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά. Μεγάλο μέρος της διοργάνωσης σε ό,τι αφορά την τάξη θα την αναλάβουν πρόσκοποι. Ήδη υπάρχει μία πολύ μεγάλη δυναμική σε θέμα έλευσης κόσμου, αφού αναμένουμε 3000 –4000 κόσμο. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την έλευση του κόσμου αλλά παράλληλα θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι εξίσου θετικό με τις ελπίδες και την προσμονή του λαού. Το γεγονός πλέον ξεπερνά τα πλαίσια της Κύπρου, αφού έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν πολλοί επώνυμοι και επίσημοι.

–Αποτελεί και καθαρό μήνυμα στήριξης της λύσης από τη βάση του κόσμου;
–Είναι τέτοια η απαξίωση του κόσμου για μας τους πολιτικούς που αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να οδηγήσει ο κόσμος το αμάξι. Προσωπικά χαίρομαι που σηκώνει τη σημαία η κοινωνία των πολιτών και μας οδηγεί μπροστά. Είναι η μόνη λύση και η μόνη απάντηση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία ψυχολογία κίνησης του Κυπριακού και την ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού. Υπάρχει μία καλή δυναμική για λύση από τον κόσμο. Μάλιστα, σε όλη αυτή την προσπάθεια, πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και σε δικοινοτικές ομάδες πολιτών, οι οποίοι εργάζονται για την επανένωση, όπως «Αμμόχωστος η Πόλη μας» και «Ομάδα Πρωτοβουλίας».

–Σε συνεργασία με τον Τ/κ δήμαρχο, Οκτάι Καγιάλπ, έχετε προχωρήσει σε μία σειρά δικοινοτικών εκδηλώσεων και κοινών διακηρύξεων. Μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού;
–Μπορούν να βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη πως το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα. Κατά συνέπεια μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να δημιουργήσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ μας. Ας μη ξεχνάμε πως η λύση θα φέρει παράλληλα και ευημερία. Θα δημιουργηθεί το κλίμα ούτως ώστε να φύγουμε από τη μιζέρια και παράλληλα οι κατάλληλες προοπτικές για τα παιδιά μας. Μία σοβαρή και δίκαιη λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τον τόπο μας.

Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας

–Βάσει και των διεθνών συγκυριών, είστε αισιόδοξος πως πλέον προχωρούμε όντως σε μία λύση του Κυπριακού;
–Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Σήμερα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συγκυρίες, το γεγονός δηλαδή, ότι η λύση του Κυπριακού συμφέρει τις ξένες δυνάμεις. Εκεί που υπάρχουν θετικές εξελίξεις και εάν αυτό υπαγορεύει, αυτό που ονομάζουμε εθνικό συμφέρον, πρέπει να πνεύσουμε με τον άνεμο. Αν γυρίζουμε συνεχώς στο παρελθόν, θα βρίσκουμε συνεχώς πράγματα που μας χωρίζουν. Αν κοιτάξουμε το μέλλον μπορούμε να βρούμε πολλά πράγματα που μας ενώνουν. Επομένως, πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον. Ωστόσο, δεν πρέπει να δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες στον κόσμο. Οι υπερβολικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη απογοήτευση εάν δεν προχωρήσουν τα πράγματα όπως θέλουμε. Κατά συνέπεια ελπίζουμε για το καλύτερο και είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση