ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κολλήσουν στο εδαφικό

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής έρχονται σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες αφορούν το μέλλον του Κυπριακού. Όλα δείχνουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δρομολογήσει μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική. Την ίδια στιγμή, καθώς κορυφώνονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, η τ/κ πλευρά αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την θέση της σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, στο εδαφικό.

Τα τελευταία μηνύματα, τα οποία φτάνουν από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής είναι τα εξής:
• Η τ/κ πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο της επιστροφής μεγάλων εκτάσεων γης στην ε/κ πλευρά. Στο ζήτημα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, η τ/κ πλευρά αγνοεί τα καλέσματα της ε/κ πλευράς. Την ίδια στιγμή, δια του στόματος του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος σύμφωνα με κάποιους πολιτικούς κύκλους της ε/κ πλευράς θεωρείται «διαλλακτικός» κλείνει την πόρτα στο Σχέδιο Αννάν και στέλνει στην ε/κ πλευρά το εξής σημαντικό μήνυμα: «Ξεχάστε τις επιστροφές εδαφών του Σχεδίου Αννάν».
• Για τα Βαρώσια, η τ/κ πλευρά φέρνει στο προσκήνιο την δική της πρόταση. Η τ/κ πλευρά ζητά από την ε/κ πλευρά μια «λίστα ανταλλαγμάτων». Η τ/κ πλευρά πιστεύει ότι τα Βαρώσια αποτελούν τον άσσο στο μανίκι της και για αυτό τον λόγο επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ε/κ ηγεσία.
• Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, τα Βαρώσια δεν εντάσσονται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η τ/κ πλευρά φέρνει στο προσκήνιο την δική της πρόταση σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα: απομάκρυνση ναρκών, συμφωνίες στα πεδία των τηλεπικοινωνιών, παιδείας, αθλητισμού κ.α.

Σε ποια συμπεράσματα μας οδηγούν, τα προαναφερόμενα μηνύματα της τ/κ πλευράς; Σε ποιο σημείο έχουμε οδηγηθεί, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των συνομιλιών; Τα δικά μας, πρώτα συμπεράσματα έχουν ως εξής:
1. Παρά την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των ξένων παραγόντων, ο Έρογλου και η ομάδα του «κρατά γερά» στο εδαφικό. Η τ/κ πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο της επιστροφής εδαφών τουλάχιστον μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» του 2015.
2. Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική της τ/κ πλευράς είναι αξιοσημείωτη και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί από την ε/κ πλευρά. Υπενθυμίζουμε αυτό το οποίο έχουμε υπογραμμίσει προηγουμένως: Η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται επειγόντως μια επικοινωνιακή στρατηγική.
3. Το εδαφικό τείνει να μετεξελιχθεί σε ένα είδους «ταφόπλακας» του Κυπριακού. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η μεγάλη τρικυμία στις συνομιλίες θα ξεσπάσει σε αυτό το πεδίο.
4. Το αδιέξοδο στο κεφάλαιο του εδαφικού θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε περίπτωση που οι δυο πλευρές σημείωναν πρόοδο στο πεδίο της κοινής διακυβέρνησης. Επεξηγούμε: Μετά το 1963 και κυρίως το 1974, οι δυο πλευρές συμμετέχουν στις συνομιλίες με δυο «ισχυρά χαρτιά». Η ε/κ πλευρά έχει στην διάθεση της έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα και ο οποίος συμμετάσχει στην Ε.Ε. Η τουρκική πλευρά έχει στην διάθεση της το 37% του νησιού. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να οδηγηθούν σε ένα σημείο που θα έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία πάρε – δώσε, η οποία θα έχει στο επίκεντρο της αυτά τα ισχυρά χαρτιά. Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να προβληματιστεί για έναν όρο, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Κουντρέτ Όζερσαϊ: «an economically and politically viable Turkish Cypriot state».

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: Το αδιέξοδο στο Κυπριακό παραμένει και το έργο της ε/κ πλευράς είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ