ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επί τάπητος το τερματικό με τη Deutche Bank

Λακκοτρύπης: Αναμένω να ακούσω τρόπους χρηματοδότησης του τερματικού LNG

ΚΥΠΕ

Τις απόψεις του γερμανικού κολοσσού Deutsche Bank για τους τρόπους χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε ότι αναμένει να ακούσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα, αναμένω να ακούσω από τους ίδιους περισσότερο πώς βλέπουν να προχωρά το έργο και ποια είναι τα ενδεχόμενα χρηματοδότησης», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης σε δηλώσεις στο περιθώριο γεύματος εργασίας με τους επικεφαλής τριών επενδυτικών ταμείων του Κουβέιτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης διέψευσε πληροφορίες ότι η γερμανική τράπεζα ζητεί τη διαχείριση του τερματικού. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ακόμα οι συζητήσεις είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, είχαμε συζητήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες οδήγησαν στη συνάντηση που θα έχουμε σήμερα. Ας αναμένουμε να γίνει η συνάντηση για να δούμε ακριβώς που βρίσκονται και οι ίδιοι», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως οι συζητήσεις με τη Deutsche Bank δεν σχετίζονται με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

“Σίγουρα η Deutsche Bank είναι ένας τραπεζικός κολοσσός, τον οποίο μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε για τα ενεργειακά έργα υποδομών που θα πρέπει να γίνουν στην Κύπρο. Απ` εκεί και πέρα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίσημο επίπεδο είναι κάτι διαφορετικό», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης χρηματοδότησης για το τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι το έργο αυτό χρειάζεται την εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου για να καταστεί βιώσιμο.

«Απ` εκεί και πέρα όμως», πρόσθεσε, «εμείς προσπαθούμε με παράλληλες κινήσεις να ετοιμάσουμε όλο το έδαφος και να είμαστε έτοιμοι και από πλευράς χρηματοδότησης όταν προκύψει ακριβώς η βιωσιμότητα του τερματικού».


Στην Κύπρο  για το τερματικό η Deutche Bank
  
Σήμερα έφτασε στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Deutche Bank σε υψηλό επίπεδο, η οποία θα συζητήσει με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη τις προοπτικές χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της Deutche Bank την Πέμπτη στο νησί, όσο και η αναμενόμενη επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου, εντάσσονται σε μια προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης να εμπλέξει τον ευρωπαϊκό παράγοντα στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου  με τη μορφή του χερσαίου τερματικού.

Αντιπροσωπεία του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού και της κυπριακής Κυβέρνησης θα εξετάσουν σε ένα πρώτο στάδιο τις προοπτικές που υπάρχουν για χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου στην Κύπρο, σε σχέση και με το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν, καθώς η Deutche Bank εμπλέκεται ήδη στη διαχείριση του κοιτάσματος. Πέραν από την επιλογή της άμεσης χρηματοδότησης, η Κυβέρνησης θα εξετάσει με Deutche Bank και ΕΤΕπ τη δυνατότητα εξεύρεσης επενδυτών για το φιλόδοξο αυτό έργο, που υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα €20 δισ.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την αυριανή συνάντηση, το θέμα είναι πιθανόν να ενταχθεί στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο στις 6-8 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γερμανικό ενδιαφέρον για το τερματικό

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση