ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ στο CNN: «Το ΦΑ μπορεί να βοηθήσει στη λύση»

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μίλησε στο αμερικανικό ειδησιογραφικό δίκτυο

ΚΥΠΕ

Τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου μπορούν να βοηθήσουν στην επανένωση του νησιού, δήλωσε στο CNN, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη στο δημοσιογράφο John Defterios, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “τα οφέλη από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου θα είναι προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

“Αυτό για το οποίο προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μας είναι ότι ο πλούτος ανήκει στο κράτος και τους κατοίκους της Κύπρου. Εσείς (οι Τουρκοκύπριοι) έχετε την κυπριακή ιθαγένεια, ας βρούμε μια λύση στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί και τότε θα έχετε ποσοστό συμμετοχής σε αυτό τον πλούτο”, είπε ο Πρόεδρος στο CNN.

Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία “παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ” τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και είπε ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσπάθειες επανένωσης της χώρας, δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί.

“Όλοι μας σήμερα αναγνωρίζουμε ότι έχει έρθει η ώρα να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το παρατεταμένο πρόβλημα. Γι` αυτό ανέφερα προηγουμένως ως κίνητρο την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το CNN, ο Πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εμπειρίες άλλων χωρών με μεγάλα ενεργειακά αποθέματα, παραπέμποντας στο νορβηγικό μοντέλο.

Ταυτόχρονα είπε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι η ενέργεια αφορά “τις μελλοντικές γενιές και όχι μόνο την παρούσα” και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ο λαός να μην προσδοκεί ότι η Κύπρος θα γίνει όπως το Αραβικά Εμιράτα του Κόλπου.

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση