ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα βαθιά οι διαπραγματευτές από τις 6 Μαΐου

«Ουσιαστική η επόμενη φάση» τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

ΚΥΠΕ

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, που αρχίζει στις 6 Μαΐου, είναι η πιο ουσιαστική και εκεί θα φανούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο London Greek Radio (LGR), σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι υποβοηθητικές.

Είπε, επίσης, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού, όμως νωρίτερα δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο.

Να δημιουργήσει εντυπώσεις προσπαθεί ο Έρογλου
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αναφορικά με τους έποικους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις, που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και όχι στην ενημέρωση του κόσμου, δεν δημιουργούν εκείνο το κλίμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις».

Όπως είπε, ο κ. Έρογλου είχε πει ότι το θέμα των εποίκων δεν πρόκειται να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά «κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων το θέμα των εποίκων συζητήθηκε δύο φορές μάλιστα στις συναντήσεις των διαπραγματευτών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο κ. Έρογλου μίλησε και για χρονοδιαγράμματα, ωστόσο «μέσα από το κοινό ανακοινωθέν είναι σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων», και ότι ο κ. Έρογλου έλεγε ότι βουνό χωρίζει τις δύο πλευρές αλλά την επόμενη ημέρα έλεγε ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είπε, επίσης, ότι στις 6 Μαΐου που ξεκινά η δεύτερη φάση των συνομιλιών θα φανεί "πιο συγκεκριμένα ποιες προοπτικές υπάρχουν, αν μπορούν πραγματικά να προχωρήσουν οι συνομιλίες, αν υπάρχουν συγκλίσεις σε κάποια θέματα τα οποία θα επιτρέψουν μια πιο αισιόδοξη νότα όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών".

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις αναφορικά με τη δυνατότητα προσφυγής των Τουρκοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "σίγουρα είναι μια αρνητική εξέλιξη" και σημείωσε ότι "δημιουργούν περαιτέρω δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού".

"Γνωρίζαμε, οφείλω να πω, από προηγουμένως ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι που αποτείνονται στην επιτροπή και μεταβιβάζουν την περιουσία τους στην Τουρκία, η Τουρκία ακολούθως προσέγγιζε Τουρκοκύπριους στους οποίους προσέφερε την περιουσία των Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές με αντάλλαγμα να μεταβιβασθεί στην Τουρκία η περιουσία τους στις ελεύθερες περιοχές. Είναι μια αρνητική εξέλιξη, είναι κάτι που μας προβληματίζει σοβαρά και σίγουρα και θα τεθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τώρα θα φανούν οι προθέσεις των δύο πλευρών
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού και ότι "το τί κατατίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς και οι κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις παρακολουθούνται και από άλλους, από άλλους που έχουν έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, για την επίλυση του Κυπριακού, και αναμένουμε και από όλους αυτούς να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για μια επιτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις".

"Κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό από εμάς, από εμάς που είμαστε τα θύματα της εισβολής και της κατοχής, και για αυτό προβαίνουμε σε όλες τις σχετικές ενέργειες ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, διασφαλίζοντας όμως την ίδια στιγμή αρχές και αξίες που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θυσιαστούν στο βωμό της επιθυμίας μας για επίτευξη λύσης του Κυπριακού", είπε.

Σε ερώτηση για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι "η δεύτερη φάση είναι και η πιο ουσιαστική, και εκεί θα φανούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς".

"Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι. Ο καθένας κρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκεί θα φανεί η πραγματική διάθεση της τουρκικής πλευράς", πρόσθεσε.

Ο Κόνιγκ κάνει το καθήκον του
Ερωτηθείς για την εμμονή του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ για συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αεριού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Κόνιγκ προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του.

"Ο κ. Κόνιγκ κάνει το δικό το καθήκον και πρέπει να κάνουμε και εμείς τη δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον. Δεν θέλω να πω περισσότερα για το συγκεκριμένο. Μετά τη λύση του Κυπριακού, πολύ ευχαρίστως να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Όπως αντιλαμβάνεστε, χωρίς λύση του Κυπριακού δεν τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπαίνουν στα βαθιά για ένα εξάμηνο

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση