ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέθανε ο Ανατόλι Ντομπρίνιν, προσωπικότητα- σύμβολο της σοβιετικής διπλωματίας

Ο Ανατόλι Ντομπρίνιν, εμβληματική προσωπικότητα της σοβιετικής διπλωματίας, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής της πρώην ΕΣΣΔ στην Ουάσινγκτον επί 25 χρόνια - συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα - πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο Ντομπρίνιν ξεκίνησε την καριέρα του το 1946, υπηρέτησε υπό τους υπουργούς Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μολότοφ και Αντρέι Γκρομίκο ενώ τη δεκαετία του 1990 ήταν σύμβουλος του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Από το 1962 και για 25 χρόνια ήταν πρεσβευτής της ΕΣΣΔ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομερσάντ, που δημοσιεύει μια φωτογραφία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, ο Ντομπρίνιν πέθανε την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Ντομπρίνιν. «Δεν είναι δυνατόν να υποτιμήσουμε την προσωπική συμβολή του Ανατόλι Φιοντόροβιτς στην επίλυση της κρίσης της Καραϊβικής και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης» σημειώνει ο Μεντβέντεφ στο τηλεγράφημά του.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Κρόουλι, εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «τεράστια απώλεια» σημειώνοντας ότι ο Ανατόλι Ντομπρίνιν «βοήθησε επί δεκαετίας να σταθεροποιηθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση