ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αν. Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ: Κομβικός ο ρόλος της Κύπρου για ενέργεια

«Μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας»

ΚΥΠΕ

Oι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Amos Hochstein σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος  σημείωσε ότι «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί, και πρέπει, να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, στην Ευρώπη και πέραν αυτής», προσθέτοντας ότι “μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες για την περιοχή αυτή". Ο κ.  Hochstein εκφράζει επίσης την ετοιμότητα των ΗΠΑ να προσφέρουν τη βοήθεια τους “όπου και όταν χρειάζεται”.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική σχέση της Ουάσιγκτον με τη Λευκωσία, ο Αμερικανός Αξιωματούχος επανάλαβε τις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, σύμφωνα με τις οποίες, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Αναφέρει ακόμη ότι “η ανακάλυψη των νέων υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι το παιχνίδι αλλάζει για πολλές χώρες της περιοχής και έχει τη δυνατότητα, εάν γίνει σωστά, να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας”.

Ο Αναπληρωτής Αμερικανός ΥΦΕΞ εκφράζει τη θέση των ΗΠΑ ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στις υπεράκτιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της, προσθέτοντας ότι «έχουμε εξίσου δηλώσει με σαφήνεια την άποψή μας ότι τα έσοδα από την ανάπτυξη αυτών των πόρων θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς σε όλους τους Κυπρίους στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα».

“Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στα υπεράκτια ύδατα της Κύπρου υπογραμμίζει την ανάγκη για μια διευθέτηση (του Κυπριακού) και δεν θα πρέπει να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Πιστεύουμε επίσης ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της έντασης”, σημείωσε.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι “οι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού, με δεδομένα τα δυνητικά οικονομικά οφέλη που θα φέρει στις δύο κοινότητες, καθώς και στους γείτονές της, η ανάπτυξη των πόρων αυτών. Οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της ευημερίας και της σταθερότητας για όλους στην περιοχή”, κατέληξε.

Λακκοτρύπης: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο Υπουργός είχε κληθεί να σχολιάσει συνέντευξη του Amos Hochstein, αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την ενεργειακή διπλωματία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στις υπεράκτιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ακριβώς για να καταστεί ενεργειακός κόμβος και να καταστεί γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχή. Η εμπλοκή των Αμερικανών διεφάνη ξεκάθαρα και με την παρουσία στην Κύπρο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αλλά και την συνεχή εμπλοκή που έχουν, όπως αποτυπώνεται και σήμερα στην συνέντευξη του κ. Hochstein».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια πάρα πολύ συνεργασία με την αμερικανική διπλωματία όπως και με την ευρωπαϊκή αλλά και με τις γύρω χώρες. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το αναδείξουμε και να προάγουμε την Κύπρο ως ενεργειακό κόμβο για την περιοχή».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως οι Αμερικανοί ασκούν τις αναγκαίες πιέσεις προς την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, ο Υπουργός παρέπεμψε τόσο στη συνέντευξη του κ. Hochstein όσο και στις δηλώσεις του αμερικανού Αντιπροέδρου, ότι δηλαδή «υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και θα αφεθεί η χώρα να κάνει τις επιλογές της όπως αυτές είναι οι πιο εμπορικά και στρατηγικά συμφέρουσες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση