ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον Σεπτέμβρη στο Ευρωκοινοβούλιο οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου οι υποχρεώσεις των Γερμανών προς την Ελλάδα

ΚΥΠΕ

Από το Σεπτέμβριο το θέμα των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα θα τεθεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει και ο 92χρονος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Γλέζος, πρόκειται να θέσει το ζήτημα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο μετά το καλοκαίρι. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η διεκδίκηση δεν περιορίζεται σε στενό «ελληνικό» πολιτικό πλαίσιο, επισημαίνει ο Μανόλης Γλέζος.

«Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της ‘όλης Αριστεράςʼ που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δηλώνει ο Ελληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «οφειλές» και όχι για «αποζημιώσεις». Υποστηρίζει ότι ο όρος «αποζημιώσεις» είναι αδόκιμος, γιατί δίνει την εντύπωση ότι η διεκδίκηση αφορά απλώς τη στιγμή της ένοπλης σύγκρουσης, ενώ στην πραγματικότητα επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια της κατοχής.

Έτσι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «οφειλές» προς ιδιώτες, καθώς και για τρία διαφορετικά είδη «οφειλών» προς το ελληνικό κράτος, τις οποίες συνοψίζει ως εξής: «Μία οφειλή: η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης. Τελευταία έμαθα ότι άρχισε η επιστροφή. Δεν ξέρω τί είδους επιστροφή είναι αυτή, δεν το γνωρίζω ακόμα, αλλά λέω ότι είναι μία καλή αρχή. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που καταλόγισε η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Για την Ελλάδα καταλόγισαν ένα ποσόν 7 δις 100 εκατ. δολαρίων χωρίς τους τόκους. Αυτό σήμερα με στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 108 δις χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Επίσης, το τρίτο προς το Δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο».

Η επίσημη γερμανική πλευρά αντιτείνει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν». Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ μία όχι πολύ διαφορετική διατύπωση είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Μανόλης Γλέζος επιμένει ότι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών δεν «κλείνει» το θέμα. «Λέει ο Σόιμπλε δύο πράγματα. Το πρώτο: το θέμα θεωρείται λήξαν. Άρα ομολογεί ότι υπήρχε κι έχει λήξει και μένει να μας πει πώς έληξε και πότε έληξε. Το δεύτερο θέμα που θέτει είναι: ας αφήσουμε το παρελθόν και ας δούμε το μέλλον. Απάντηση: Πριν από τρία χρόνια πέτυχαν οι Γερμανοί και η Τσεχία αποζημίωσε όλους τους Σουδήτες Γερμανούς της Σουδητίας που τους είχε κατασχέσει τις περιουσίες. Είναι παρελθόν ή παρόν αυτό;».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ