ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Δεν άλλαξε τίποτα στο τραπεζικό σύστημα

Βολές Νεοφύτου για αδιαλλαξία όσων διοικούν το τραπεζικό σύστημα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Για πολιτική «business as usual» κατηγορεί όσους διοικούν και εργάζονται στο τραπεζικό σύστημα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως σε ότι αφορά τις εκποιήσεις, θα πρέπει να δοθεί το εργαλείο στις τράπεζες να κυνηγήσουν τους κακούς δανειολήπτες  αλλά παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί με ασυδοσία έτσι ώστε η κοινωνία η οποία έχασε τις καταθέσεις της να μη μείνει και άκληρη.

Νοσεί το τραπεζικό σύστημα
Δηλώσεις για τις εκποιήσεις και το επίμαχο νομοσχέδιο των εκποιήσεων έκανε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου κατέκρινε την συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες εκφράζοντας την άποψη πως το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο τη δεδομένη περίοδο δεν λειτουργεί αναφέροντας πως δεν λειτουργούν ως τράπεζες αλλά ως οργανισμοί ύπαρξης δανείων, χωρίς να έχουν τις υπόλοιπες ιδιότητες που διαμορφώνουν ένα τραπεζικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι τα ψηλά επιτόκια σκοτώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και «βυθίζουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εξηγώντας πως έτσι «επαυξάνουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και οδηγούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό».  «Την ίδια στιγμή που η κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες» διερωτάται ο κ. Νεοφύτου «ειλικρινά τι μέτρα λήφθηκαν στον τραπεζικό τομέα για μείωση των κόστων». «Κάτσαμε στα γραφεία μας, στα συμβούλια στις αίθουσες ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα» καταγγέλλει ο Αβέρωφ Νεοφύτου «ωσάν να μην πήραμε τις καταθέσεις του κόσμου».


Διαχωρισμός κακών δανειοληπτών από βιώσιμους
Σε συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως το κράτος θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο εργαλείο στις τράπεζες για να κυνηγήσει τους κακούς δανειολήπτες αλλά την ίδια ώρα να διασφαλιστεί πως δεν θα λειτουργήσει αυθαίρετα και ασύδοτα με αποτέλεσμα να οδηγήσει στον δρόμο πολίτες μας. «Για να προλαμβάνω οποιεσδήποτε παρερμηνείες» υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου «θέλω ένα τραπεζικό σύστημα αδίστακτο στον κακό δανειολήπτη, αυτόν που εκμεταλλεύτηκε και εξαπάτησε γιατί τα λεφτά αυτά ανήκουν στους καταθέτες». «Όμως» εξήγησε «δεν μπορώ να βάζω στο ίδιο τσουβάλι, αυτή την κατηγορία με τους βιώσιμους δανειολήπτες που δεν ευθύνονται κατά κύριο λόγο που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους».

Στήριξη στην κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν παρέλειψε να επισημάνει την στήριξή του προς την κυβέρνηση σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις που κάνει επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με την Τρόικα. «Η κυβέρνηση δίνει μάχη επιχειρημάτων με την Τρόικα για να διασφαλίσουμε την κοινωνία και την οικονομία και όχι για να προστατεύσουμε λίγους κακούς δανειολήπτες» υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου. «Δίνει τη μάχη» συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου, «από τη μια να προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις την ίδια ώρα να έχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να μη χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο ασύδοτα και να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικών αναταραχών και οικονομικών περισσοτέρων προβλημάτων».

 Παράλληλα εξήγησε «στην προσπάθειά μας να οπλίσουμε τις τράπεζες να χειριστούν τους κακούς δανειολήπτες να μη δώσουμε ανεξέλεγκτα εργαλείο που θα την πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημείωσε την ανάγκη να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας ούτως ώστε να βγούμε εγκαίρως από το μνημόνιο. «Αυτό ωστόσο» σημείωσε «δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιουσδήποτε όρους σε νομοσχέδια που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή αλλά και το οικονομικό μέλλον του τόπου». 

Ουσιώδης ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σε ότι αφορά την συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες. «Η Κεντρική Τράπεζα έχει εξεδώσει έναν κώδικα για την αναδιάρθρωση των δανείων και έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες αν οι τράπεζες εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα, αν τηρούν τον κώδικα ή αν τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου εκφράζοντας την άποψη ότι οι τράπεζες «ουδέν έπραξαν».


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση