ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ι. Κασουλίδης: Απειλή για όλη την περιοχή το Ισλαμικό Κράτος

«Θεωρούμε την Κύπρο ως τη γραμμή μετώπου της ΕΕ σε αυτό το μέρος του κόσμου»

ΚΥΠΕ

Την πρόθεση της Κύπρου να μην σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη απόφαση της Βρετανίας να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τη βάση του Ακρωτηρίου, εξέφρασε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Η Βρετανία χρησιμοποιεί τη βάση για την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εκτοπισμένους του βορείου Ιράκ που διώκονται από τους τζιχαντιστές αντάρτες. Στο Ακρωτήρι έχουν αποσταλεί αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου τύπου C-130 Hercules, μαχητικά Tornado τα οποία για την ώρα πραγματοποιούν μόνο υποστηρικτικές αναγνωριστικές πτήσεις χωρίς οπλισμό και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού τύπου Chinook.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η βρετανική κυβέρνηση θα όφειλε πριν από οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράκ με χρήση της βάσης του Ακρωτηρίου να τον ενημερώσει. Ωστόσο, δήλωσε βέβαιος ότι η Κύπρος «δεν θα έχει ενστάσεις στη χρήση των βρετανικών βάσεων για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως η συγκεκριμένη, η οποία είναι το χειρότερο είδος που έχουμε δει».

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως η προώθηση των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους έχει θορυβήσει όλη την ευρύτερη περιοχή. «Νομίζω ότι είναι πολύ πραγματική απειλή, κάτι που έχει ήδη φανεί. Όλες οι γείτονες χώρες τελούν υπό ρίσκο και έχοντας υπόψη κάποιες από τις επιχειρήσεις τους κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αν και μακρινές, νομίζω ότι θεωρούμε και τους εαυτούς μας υπό κίνδυνο. Θεωρούμε την Κύπρο ως τη γραμμή μετώπου της ΕΕ σε αυτό το μέρος του κόσμου,” ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει αποκλείσει την ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών στο ιρακινό έδαφος και την εμπλοκή της χώρας του σε έναν ακόμα πόλεμο στο Ιράκ, αν και έχει πει ότι θα γίνει χρήση της βρετανικής στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπιστούν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση