ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Δευτέρα στην Βουλή τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις

Οι προτάσεις των κομμάτων ενώπιον της Τρόικας για να δοθεί το πράσινο φως

ΚΥΠΕ

 Με τροποποιήσεις στο τρίτο νομοσχέδιο αυτό που αφορά την προσφυγή στην δικαιοσύνη  για την διαδικασία αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 μμ η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το  Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

Την ίδια στιγμή το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε εκτενώς τα θέματα που ηγέρθησαν και προέκυψαν από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρχηγούς ή/και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ταυτόχρονα όπως αναφέρεται  στην γραπτή δήλωση συνεχίζεται η διαβούλευση με την Τρόικα, με στόχο την ολοκλήρωση των σχετικών νομοσχεδίων και την υποβολή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα στην συνεδρία των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τεθούν ενώπιον της Τρόικας και εφόσον εγκριθούν θα ενσωματωθούν στα νομοσχέδια την Δευτέρα πριν αυτά αποσταλούν στην Βουλή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με γραπτή δήλωση του προέδρου του κόμματος, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρει πως «οι εκποιήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο για την είσπραξη των δανείων των κακών μεγαλοοφειλετων», οι οποίες όμως «θα πρέπει να συνοδεύονται και με μέτρα προστασίας των συνετών και συνεργάσιμων νοικοκυριών και μικρομεσαίων».

Χαιρετίζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες όπως είπε «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε πως «για αυτό η εφαρμογή του κώδικα για αναδιαρθρώσεις της κεντρικής τράπεζας από τις τράπεζες είναι επιβαλλόμενη, όπως και η νομοθετική ρύθμιση των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, όπως και η μονομερή αύξηση επιτοκίου, αναγκαία. Επίσης το πλαίσιο αφερεγγυότητας να είναι διασφαλισμένο». Καταλήγοντας, στην δήλωσή του, ο ΔΗΣΥ, επανέλαβε πως «επιβάλλεται σύνεση, συνεννόηση και υπευθυνότητα για διασφάλιση των σωστών ισορροπιών» και πως «η πορεία σταθεροποίησης της χώρας πρέπει να διαφυλαχθεί».

Το ΑΚΕΛ με βάση τα όσα δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, που χαρακτήρισε χρησιμη τη συνάντηση, θεωρεί βασικό στοιχείο την τροποποίηση του αρχικού νόμου για τις εκποιήσεις και πως το κόμμα κατέθεσε προτάσεις για προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Η ΕΔΕΚ αν και χαρακτηρησε χρήσιμη τη συνάντηση, τόνισε πως αυτή θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από καιρό. Πρότεινε, πρώτον, την αποφυγή μαζικών εκποιήσεων, δεύτερον, να τη λήψη μέτρων για να μην καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων, και τρίτον, την προστασία των μικροοφειλετών που έχουν πληγεί από την κρίση. Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα, στις 28 Αυγούστου θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τα νομοσχέδια.

Το ΔΗΚΟ από τη θέση του οποίου θα εξαρτηθεί η έγκριση ή η απόρριψη του ν/σ, δεν απορρίπτει αλλά και δεν αποδέχεται επί του παρόντος τα νομοσχέδια. Την ερχόμενη Τρίτη όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Χρίστος Πατσαλίδης, θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Με αρνητική διάθεση τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα επί του ν/σ, τα οποία ωστόσο συνέστησαν υπομονή μέχρι η Κυβέρνηση να τους επιδώσει το τελικό σχέδιο των νομοσχεδίων που θα πάνε στη Βουλή.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση έκανε λόγο για χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων τροποποιήσεων επί των τελευταίων ν/σ που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στο Τρόοδος, ενώ δεν ξεκαθάρισε το κατά πόσο το Υπουργικό στην αποψινή του συνεδρία θα προσωρήσει και σε αλλαγές επί του αρχικού ν/σ για τις εκποιήσεις, συστήνοντας απλά υπομονή μέχρι το πέρας της συνεδρίας του.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παίζει το χαρτί των κομμάτων ο ΠτΔ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση