ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομήρου: «Επικίνδυνα μέτρα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο»

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα και τους δανειολήπτες

ΚΥΠΕ

Πέραν από το νομοσχέδιο των εκποιήσεων στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που απαιτούνται σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα και τους δανειολήπτες, τα οποία κρίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Η τυχόν ισοπεδωτική υιοθέτησή τους, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγήσει - όπως είπε- σε πλήρη κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Στο νέο μνημόνιο τίθενται χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα πακετοποίησης και πώλησης δανείων σε τρίτους, οι οποίοι θα έχουν πλέον το δικαίωμα βάσει της προτεινόμενης νομοθεσίας να προχωρούν σε εκποιήσεις, είπε, προσθέτοντας πως επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η προώθηση της δυνατότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων να εξασφαλίζουν διάταγμα κατάσχεσης και ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών καθώς και πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των προβληματικών χρεωστών.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, μιλώντας στην Πάφο, πως στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το πλαίσιο της προσωπικής πτώχευσης θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί από τα πιστωτικά ιδρύματα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, εφόσον θα αξιολογείται το ποσό που χρειάζεται η οικογένεια για τη διαβίωση της και τα υπόλοιπα πιθανά εισοδήματα θα δεσμεύονται για σκοπούς εξυπηρέτησης δανείων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, από το κείμενο του μνημονίου γίνεται κατανοητό ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ακόμη ένας προϋπολογισμός λιτότητας με μηδαμινές δαπάνες ανάπτυξης ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά πέραν από το ποσό που υπήρχε φέτος.

Αυτό προκαλεί – όπως είπε- την απορία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το πώς «θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει τα προγράμματα του ΚΟΑΓ, τα οποία ανακοίνωσε ως μέτρα προστασίας της κύριας κατοικίας και θα περάσουν μέσα από τις αποφάσεις της Βουλής».

Επιπλέον, υπενθύμισε, «μέχρι τέλος του χρόνου θα ετοιμαστεί το πλήρες σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών ενώ μέχρι το Νοέμβριο θα διοριστούν σύμβουλοι για τη διαδικασία πώληση κρατικής γης».

Με τα δάνεια να πακετοποιούνται και να πωλούνται, τους ημικρατικούς να ιδιωτικοποιούνται και να προωθείται αποξένωση κρατικής γης, σε μία περίοδο που οι τιμές ακολουθούν πτωτική πορεία, δίνεται η εικόνα ότι όλα είναι προς πώληση σε τιμές ευκαιρίας, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

Όσον αφορά τις εκποιήσεις, συνέχισε, από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι από τη μια στο υπάρχον σύστημα υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, αλλά από την άλλη θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Ξεκαθάρισε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, στρατηγικά εκμεταλλευόμενοι το υπάρχον πλαίσιο, να αποφεύγουν να το κάνουν.

Ως ΕΔΕΚ, ανέφερε «θέσαμε τους  άξονες οι οποίοι θα μας επέτρεπαν υπό προϋποθέσεις να στηρίξουμε το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, εφόσον αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της μη ψήφισής τους», προσθέτοντας πως η ΕΔΕΚ τόνισε «ότι πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφεύγονται μαζικές εκποιήσεις, να μην καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο ύφεσης και κεφαλαιακών αναγκών για τα τραπεζικά ιδρύματα και να διαφυλάσσονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες».

Αυτές είναι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και σ’ αυτές τις προϋποθέσεις το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα επιμείνει, είπε.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε τις προτάσεις του στη χθεσινή σύσκεψη και αναμένει την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα από τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ.

 

 


  
 

 

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση