ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με αυτά υπέρψηφίζει τις εκποιήσεις το ΔΗΚΟ

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του Δημοκρατικού Κόμματος;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να προωθήσουν τις τροποποιήσεις τους, επί των νομοσχεδιών για τις εκποιήσεις.

Μετά και το χθεσινό «πράσινο φως» του Προέδρου Αναστασιάδη στα κόμματα για τροποποιήσεις επί του προτεινομένου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου, το ΔΗΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα τις τροποποιήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ΔΗΚΟ 
Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός Νόμος) 2014

 1. Η νέα προτεινόμενη διαδικασία εκποίησης ισχύει μόνο:

 (α) για νέα δάνεια που θα συναφθούν μετά τη ψήφιση της Νομοθεσίας.
 (β) Για δάνεια που θα αναδιαρθρωθούν μετά τη ψήφιση της Νομοθεσίας σε συμφωνία με το δανειολήπτη.
 (γ) Για δάνεια για τα οποία θα τυγχάνει εφαρμογής το πλαίσιο Αφερεγγυότητας και Πτωχεύσεως.
 (δ) Για δάνεια που ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας θα εισηγείται δεσμευτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης δυνάμει των προνοιών του Σχεδίου Αφερεγγυότητας.

Νοείται πως σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις η σχετική συμφωνία δύναται να περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση:

• Την απαλλαγή των εγγυητών πριν ή και μετά την εκποίηση.
• Τη μείωση του κεφαλαίου
• Τη μείωση του επιτοκίου
• Τη μείωση της δόσης
• Την επιμήκυνση του χρόνου απολπηρωμής του δανείου

Εναλλακτικά:
Να προστεθεί ειδικό άρθρο που να προνοεί πως, σε περίπτωση πιστωτικής διευκόλυνσης με εξασφάλιση υποθήκη οικίας, όπου θα ολοκληρώνεται ο πλειστηριασμός και θα εισπράττεται το αντάλλαγμα θα απαλλάσσονται οι πιθανοί εγγυητές της πιστωτικής διευκόλυνσης.

Εναλλακτική Εισήγηση 2:
Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός Νόμος) 2014 δεν θα τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνο εάν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και Πτωχεύσεων το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις Νομοθεσίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό Παράρτημα .... του Νόμου

Εναλλακτική Εισήγηση 3:
Την άμεση και ταυτόχρονη ψήφιση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και πτωχεύσεων μαζί με τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός Νόμος) 2014.


Άρθρο 44ΙΑ (επιφυλασσόμενη τιμή)
Να αφαιρεθούν τα όρια γιατί ενδεχομένως να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Εναλλακτικά:
Το όριο του 50% της αγοραίας αξίας του ακινήτου να αυξηθεί στο 70%.

Άρθρα 44Γ και 44ΙΕ
Σε περίπτωση δανείου που έχουν εξασφαλιστεί με υποθήκη οικίας, να προστεθεί υποχρέωση του ενυπόθηκου οφειλέτη ειδοποίησης όλων των ενδιαφερομένων προσώπων, περιλαμβανομένων των εγγυητών και των κατόχων της ακίνητης ιδιοκτησίας που δεν είναι ιδιοκτήτες αλλά απλά διαμένουν στην οικία μέσω δημοσίευσης.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις να περιληφθεί υποχρέωση ειδοποίησης δια επιστολής όλων των ενδιαφερόμενων προσώπων, περιλαμβανομένων και των εγγυητών και των κατόχων της ακίνητης ιδιοκτησίας στην περίπτωση όπου το τραπεζικό ίδρυμα γνωρίζει πως διαμένουν στο συγκεκριμένο υποστατικό και άλλα πρόσωπα.  Η ειδοποιήση θα αποστέλλεται στη διεύθυνση του υποστατικού και στην περίπτωση των εγγυητών στην τελευταία τους γνωστή διευθυνση εάν είναι διαφορετική.

Άρθρο 44Β(2)(β)
Θα πρέπει να αλλάξει η σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις για να συνάδουν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα με τα χρονοδιαγράμμα του Νομοσχεδίου των εκποιήσεων. (τα χρονοδιαγράμματα της οδηγίας είναι μικρότερα)

Άρθρο 44Θ
Να διαγραφεί η υποχρέωση της συγκατάθεσης των προγενέστερων κατόχων εμπράγματων βαρών.

Άρθρα 44Ι και 44ΙΒ
Να διευκρινιστεί πως κάτοχοι που θα συνεχίσουν να διαμένουν στην περιουσία που θα αποτελέσει αντικείμενο του πλειστηριασμού και που θα έχει μεταβιβαστεί στον νέο αγοραστή, δεν θα είναι ένοχοι του Ποινικού Αδικήματος της Παράνομης Επέμβασης επί της περιουσίας, εκτός και εάν πρώτα λάβουν εύλογη ειδοποίηση από τον Αγοραστή για να παραδώσουν την κατοχή του ακινήτου στον αγοραστή.

Να ξεκαθαριστεί πως σε περίπτωση που οποισδήποτε δικαιούχος ή και κάτοχος αρνείται να εγκαταλείψει την περιουσία ο αγοραστής θα μπορεί να τον μετακινήσει από το υποστατικό μόνο με Δικαστικό Διάταγμα.

Άρθρο 44Ζ
Ο δημοπράτης να μην επιλέγεται από το τραπεζικό ίδρυμα αλλά να υπάρχει ειδικός κατάλογος που θα διατηρείται στο κτηματολόγιο και οι δημοπράτες να επιλέγονται με τη σειρά του καταλόγου.

Επιπρόσθετες εισηγήσεις

1. Να υπάρχει μια συνεχιζόμενη υποχρέωση να κατηγοριοποιούνται τα δάνεια ανάλογα με το είδος τους και η Κεντρική Τράπεζα να εποπτεύει και να έχει το δικαίωμα ρύθμισης του ρυθμού των εκποιήσεων ειδικής κατηγορίας ακινήτων ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

2. Υποχρέωση να κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανά τριμινία ειδική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα καταγράφει ποσοτικά τον αριθμό αναδιαρθρώσεων ανά τραπεζικό ίδρυμα και ανάλογα με το είδος του δανείου (π.χ. εταιρικό, μικρομεσαίας επιχείρησης, καταναλωτικό, στεγαστικό κ.α.)

3. Να μην εφαρμόζεται ο Νόμος στις περιπτώσεις όπου πιστωτικό ίδρυμα έχει πωλήσει δάνεια σε τρίτο πρόσωπο που δεν είναι πιστωτικό ιδρύμα.


Ο Περί ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων (τροποποιητικός) Νόμος του 2014

Άρθρο 2Β(α)
Να διαγραφεί η αναφορά στο εδάφιο 2Β(α).

Άρθρο 3(1)(στ)
Να προστεθεί ένα νέο εδάφιο ως ακολούθως:
«Νοείται πως στις περιπτώσεις όπου έχει χρεωθεί, πριν από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ ο Παρών Νόμος, επιτόκιο υπερημερίας το οποίο ξεπερνά τις δυο εκατοστιαίες μονάδες από το συμφωνηθέν επιτόκιο δυνάμει σύμβασης πιστωτικής διευκόλυνσης, θα αποτελεί μαχητό τεκμήριο πως η σχετική πρόνοια της σύμβασης δυνάμει της οποίας έχει χρεωθεί το εν λόγω επιτόκιο υπερημερίας, αποτελεί ποινική ρήτρα (penalty clause) και ως συνεπακόλουθο η χρέωση είναι παράνομη και άκυρη, εκτός εάν το πιστωτικό ίδρυμα αποδείξει πως το επιτόκιο καλύπτει το πραγματικό κόστος της τράπεζας.»


Ο περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων (τροποποιητικός) Νόμος του 2014

Άρθρο 44
Το σχετικό εδάφιο να αλλάξει ως ακολούθως: «οποιοσδήποτε πελάτης» να αντικατασταθεί με «οποιοδήποτε πρόσωπο» να διαγραφεί η φράση «επί κυρίας κατοικίας»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση