ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: «Ομοσπονδία αλλά με δυο κράτη»

Διαψεύδει ότι έλαβε επιστολή από τον Αναστασιάδη ο Τούρκος Πρόεδρος.

του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου. Στην συνέντευξη τύπου ξεχώρισαν σημαντικά μηνύματα, τα οποία ενδιαφέρουν την Λευκωσία και αφορούν το μέλλον του Κυπριακού.

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδια, τα οποία δεν είναι δίκαια»
Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας, η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών. Αυτό είναι το μήνυμα του νέου Πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προς την Λευκωσία.

Σε ότι αφορά την επιστολή που έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης στον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει λάβει καμία επιστολή.

Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του ο κ. Έρογλου, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδια, τα οποία δεν είναι δίκαια», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

«Η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄αόριστον. Η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς για μια λύση, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της διζωνικότητας, της πολιτική ισότητας, των δυο ιδρυτικών κρατών και των παραμέτρων του ΟΗΕ», επεσήμανε ο κ. Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τ/κ κοινότητας  στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα», υπήρξε το μήνυμα του κ. Ερντογάν προς την Λευκωσία.

Σε ότι αφορά την άποψη της ε/κ πλευράς ότι το κλειδί της λύσης είναι στο χέρι της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ρόλο «θεατή» στο Κυπριακό.

Ο νέος Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από την Ελλάδα και την Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της περιόδου του Σχεδίου Αννάν. «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έπραξε το καθήκον της. Αποδέχθηκε το Σχέδιο Αννάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αχρήστευσε τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο Burgenstock. Τότε, η Ε.Ε. είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα βρισκόταν στο πλευρό της τ/κ κοινότητα. Το ίδιο έπραξε και ο ΟΗΕ. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε: «Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στην μετεξέλιξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας».
Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει θετική απάντηση στις θυσίες της στο Κυπριακό.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Κύπρο. Κατά την άποψη του το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο ή τρίων μηνών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μελετά σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στο νησί. «Τα συγκεκριμένη σχέδια αφορούν ολόκληρο το νησί. Αυτή είναι η ελπίδα μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. 

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο περίφημο οικονομικό πακέτο, το οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση του στην τ/κ πλευρά. Κατά την άποψη του, στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η αναβάθμιση της τ/κ οικονομίας.

Σε ότι αφορά το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνηση του θέτει δυο όρους: Πρώτον, την ανοικοδόμηση οθωμανικών τεμενών στην Αθήνα. Δεύτερον, την διευθέτηση του ζητήματος των μουφτίδων στην Δυτική Θράκη.

Έρογλου: «Οι συνομιλίες δεν πάνε καλά»
Ο Ντερβίς Έρογλου ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα. «Πραγματοποίησατε το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό στην ΤΔΒΚ. Αυτή είναι μια ιστορική εξέλιξη», τόνισε ο κ. Έρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η «ιστορική επίσκεψη» του κ. Ερντογάν αποτελεί «απάντηση» σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό υπήρξε το μήνυμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα και των Τουρκοκυπρίων εδώ και 450 χρόνια», τόνισε ο κ. Έρογλου.

Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει ανταποκριθεί ανταποκρίθηκε θετικά στα καλέσματα και στις προσδοκίες του ίδιου.

«Η πορεία των συνομιλιών δεν είναι καλή. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δέχεται πιέσεις από την κοινότητα του. Αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό. Έτσι, προσεγγίζει μαξιμαλιστικά τις συνομιλίες», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Όμως, όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πλέον έχει εξαντληθεί η υπομονή του λαού μου», επισήμανε ο κ. Έρογλου.

Στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο κ. Έρογλου φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι «ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή ΤΔΒΚ».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι καμία δύναμη δεν είναι ικανή να βλάψει τις καλές σχέσεις της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία.

Ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία της Κύπρου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι το νησί είναι «ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο δεν βυθίζεται».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την βοήθεια και την υποστήριξη, την οποία παρέχει στην κοινότητα του. Επίσης, ευχαρίστησε τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας για το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Τουρκία. Κατά την άποψη του κ. Έρογλου, πρόκειται για ένα «σχέδιο ειρήνης».

Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν, ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κοινότητας του για την διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για σχέση μητέρας - βρέφους μιλά ο Ερντογάν

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση