ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΠΟΕΛ: Impossible is nothing!

Γιον Άρν Ρίισε, ένας πρωταθλητής Ευρώπης στον ΑΠΟΕΛ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πηγή: 24sports.com.cy

Του Σάββα Λαζανιά

Η έλευση του Γιον Άρν Ρίισε στον ΑΠΟΕΛ μπορεί να επισκιάσει ακόμη και τη μεταγραφή του Ραφίκ Τζιμπούρ. Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η μεταγραφή του καλοκαιριού.

Μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια (κλείνει τα 34 στις 24 Σεπτεμβρίου) όμως οι ικανότητες του Νορβηγού είναι δεδομένες και με την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει τον ΑΠΟΕΛ στους δύσκολους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «ξοφλημένος» ποδοσφαιρικά ο Ρίισε παρόλο το προχωρημένο της ηλικίας του και αυτό καλείται να το αποδείξει ο ίδιος μέσα στο γήπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 16 χρόνια ο Νορβηγός αγωνιζόταν σε ψηλό επίπεδο έχοντας γεμάτες χρονιές με πολλές συμμετοχές. Ο Ρίισε έχει να επιδείξει πλούσιες παραστάσεις σε δυο από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου (αγγλικό και ιταλικό). Κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ ή του Καμπιονάτο αφού είχε κι άλλες προτάσεις όμως ο ίδιος επέλεξε τον ΑΠΟΕΛ λόγω του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Νορβηγού στον ΑΠΟΕΛ θυμόμαστε τον καλύτερο τελικό στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Μίλαν και της Λίβερπουλ το 2005.

Ως φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ εκείνο το βράδυ πανηγύρισα με τη ψυχή μου την ανέλπιστη όπως εξελίχθηκε κατάκτηση της κούπας. Ήταν ο 5ος τίτλος του Τσάμπιονς Λιγκ στη ένδοξη ιστορία της αγγλικής ομάδας.

Μάλιστα αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός έξι χρόνων από την Ευρώπη λόγω της τραγωδίας του Χέιζελ (1985) η Λίβερπουλ θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει κι άλλες κούπες του Τσάμπιονς Λιγκ αφού είχε μια πανίσχυρη ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μετά Χέιζελ εποχή η Λίβερπουλ κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1985-86, 1987-88, 1989-90) όμως δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο κύπελλο πρωταθλητριών.

Πάμε τώρα στο τελικό της 25ης Μαιου του 2005. Ο Γιον Άρν Ρίισε ήταν τότε 25 χρονών. Αγωνίστηκε και στα 120 λεπτά της αναμέτρησης.  Είναι απ’ τα ματς που δεν ξεχνιούνται, ακόμα και αν περάσουν 50 χρόνια. Το τρόπαιο φαινόταν πως είχε μπει ήδη στις... ιταλικές αποσκευές, όταν οι «ροσονέρι» προηγούνταν στο ημίχρονο με τρία γκολ, χάρη στα τέρματα των Μαλντίνι (1’) και Κρέσπο (39’, 44’).

Οι Άγγλοι όμως κράταγαν το καλό για το τέλος! Με μια συγκλονιστική αντεπίθεση και μέσα σε μόλις έξι λεπτά, Τζέραρντ (54’), Σμίτσερ (56’) και Τσάμπι Αλόνσο (60’) μετέτρεψαν τον εφιάλτη σε... όνειρο (3-3)! Έστω κι αν δεν έκαναν την ολική ανατροπή στην κανονική διάρκεια, τα πέναλτι... βάφτηκαν κόκκινα. Οι Σερτζίνιο, Πίρλο και Σεφτσένκο δεν μπόρεσαν να σκοράρουν απ’ την άσπρη βούλα, οι παίκτες της Λίβερπουλ ήταν πιο ψύχραιμοι και τελικά (3-2 στη διαδικασία) σήκωσαν την κούπα σε ένα μαγικό βράδυ!

Ο Ρίισε μπορεί να μην κατάφερε να νικήσει το Ντίντα στη διαδικασία των πέναλτι όμως στο τέλος πανηγύρισε με τη ψυχή του την κατάκτηση της κούπας. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν για το Νορβηγό το επιστέγασμα της τεράστιας του καριέρας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση