ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ομογενείς ΗΒ καταδικάζουν τις συναντήσεις Ναμί στο Λονδίνο

Συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με πολιτικούς στην Βουλή των Κοινοτήτων

ΚΥΠΕ

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζει απόλυτα την κίνηση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών να καταδικάσει τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο ο Οζντίλ Ναμί με πολιτικούς και των τριών μεγάλων βρετανικών κομμάτων.

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους συναντήθηκε με τους Υφυπουργό Ευρώπης και μέλος των συντηρητικών Ντέιβιντ Λίντιγκτον, Γκάρεθ Τόμας των Εργατικών και Σάιμον Χιουζ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Εκ μέρους της Γραμματείας της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρός της Πήτερ Δρουσιώτης ανέφερε πως οι συναντήσεις αυτές προκαλούν σοβαρή ανησυχία στους Κύπριους της Βρετανίας και στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μοναδική νόμιμη αρχή στο νησί.

«Δημιουργούν τον κίνδυνο απόδοσης αξιοπιστίας στο παράνομο, διεθνώς μη αναγνωρισμένο ψευδοκαθεστώς στη βόρεια Κύπρο, η οποία τελεί υπό παράνομη κατοχή από τον τουρκικό στρατό μετά την εισβολή του το 1974. Τέτοιες συναντήσεις παραβιάζουν ευθέως τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το να επιτρέπεται η πραγματοποίησή τους είναι απλά μια απαράδεκτη συμπεριφορά από τους επίσημους εκπροσώπους της παρούσας κυβέρνησης και μιας δυνητικά μελλοντικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας εγγυήτριας δύναμης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε επίσης ότι αν και το Φόρεϊν Όφις διαβεβαίωσε πως η συνάντηση του Υπουργού Ευρώπης με τον κ. Ναμί δεν συνεπάγεται αναγνώριση του ψευδοκράτους, «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις», ιδίως μόνο οκτώ μήνες πριν από τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές. «Οι Κύπριοι της Βρετανίας πρέπει να ξέρουν ακριβώς ποιά είναι η στάση των βρετανικών πολιτικών κομμάτων και αυτές οι συναντήσεις αντίκεινται εντελώς στις διακηρυγμένες πολιτικές τους περί στήριξης της ακεραιότητας του νησιού και των προσπαθειών υπό τα Ηνωμένα Έθνη προς επανένωση της Κύπρου ως ένα κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια», είπε ο Πήτερ Δρουσιώτης.

Πρόσθεσε ότι έχει προβεί σε έντονες παραστάσεις προς τους κύριους Λίντινγκτον, Τόμας και Χιουζ εκ μέρους της παροικίας, ζητώντας άμεσες εξηγήσεις.  «Η κυπριακή κοινότητα του Η.Β. δε θα ικανοποιηθεί με κοινοτοπίες – θέλουμε τις αρμόζουσες διαβεβαιώσεις ότι τέτοιες συναντήσεις δεν θα επιτραπούν στο μέλλον και ότι η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, όπως κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο, θα διαφυλαχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση», επεσήμανε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση