ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η Άγκυρα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Αυτή την εβδομάδα, θα παραμερίσουμε στην άκρη τον νεκροθάφτη του Λούκυ Λουκ και τον Αστερίξ και θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ένα σημαντικό «παράπονο» της Άγκυρας. Ο συγκεκριμένος προβληματισμός αφορά την στάση που τηρεί η Αθήνα στο Κυπριακό Ζήτημα.

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση της Νεάς Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν λαμβάνει τις ευθύνες, οι οποίες τις αναλογούν στις συνομιλίες για την τελική λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

 
«Κατανοούμε την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στο Κυπριακό η λύση είναι εφικτή. Αρκεί η Ελλάδα να αναλογιστεί τις ευθύνες της». Αυτό τονίζει στην «Κ» μια καλά πληροφορούμενη πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κύκλο του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι τα πρόσφατα μηνύματα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι τυχαία. Η τουρκική πλευρά προβληματίζεται για την «απραξία» της Αθήνας στο Κυπριακό Ζήτημα.


Από την σκοπιά της Άγκυρας, η Αθήνα δεν αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό. Μετατοπίζει όλες τις ευθύνες στους ώμους του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξαρτάται από τις λεπτές ισορροπίες στο ελληνοκυπριακό πολιτικό πεδίο. Με αυτό τον τρόπο, η λύση του Κυπριακού οδηγείται σε αδιέξοδο.


Σε περίπτωση που η Αθήνα έκανε αισθητή την παρουσία της στο Κυπριακό, οι «εθνικιστικές» πολιτικές δυνάμεις της ε/κ πλευράς δεν θα είχαν την πολυτέλεια να φέρουν σοβαρές ενστάσεις για τις συνομιλίες και την ομοσπονδιακή λύση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κριτική πλέον ακούγεται στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας.


Οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές πηγές της εφημερίδας μας αποδίδουν στην σημασία στο χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου. «Ο Νταβούτογλου είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Λάρνακα», προσθέτει χαρακτηριστικά μια τ/κ δημοσιογραφική πηγή. Σύμφωνα με την πηγή μας, η Άγκυρα αναμένει την συνεργασία της Αθήνας για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των συναντήσεων των εμπλεκόμενων πλευρών στο Κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά προτείνει την εντατικοποίηση των επαφών των δυο κοινοτήτων με την Άγκυρα και την Αθήνα. «Για ποιο λόγο οι ηγέτης των δυο κοινοτήτων να μην επισκεφτούν την τουρκικη και την ελληνική πρωτεύουσα;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά μια τουρκοκυπριακή πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της τ/κ ηγεσίας στο τραπέζι των συνομιλιών.


Η πρόταση του κ. Νταβούτογλου, η οποία περιέχει μια συνάντηση με ένα τσάι με τον Έλληνα ομόλογο του στην Λάρνακα, έρχεται στον απόηχο της κριτικής που άσκησε ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας στην ελληνική κυβέρνηση. Στις 1 Σεπτεμβρίου, από το βήμα του «προεδρικού μεγάρου» του Ντερβίς Έρογλου, ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξωτερίκευσε τον προαναφερόμενο προβληματισμό της Άγκυρας σχετικά με την στάση της Αθήνας στο Κυπριακό. 
«Η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα να πιέσει την Λευκωσία:;» Το συγκεκριμένο ερώτημα μας δεν βρίσκει μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Οι πηγές μας αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «πίεση». Κατά την άποψη τους, αυτό που φέρει μεγάλη σημασία είναι η «εμπλοκή» όλων των παραγόντων στο Κυπριακό για την άμεση λύση του προβλήματος.
 
Με ποιο τρόπο θα πρέπει να «αποκωδικοποιήσουμε» τον προβληματισμό της Άγκυρας; Πρόκειται για έναν διπλωματικό ελιγμό ή μια νέα εκστρατεία δημόσιων σχέσεων; Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς εμπεριέχει αυτά τα δυο στοιχεία. Σε μια περίοδο που οι συνομιλίες στο Κυπριακό έχουν οδηγηθεί στην «κατάψυξη», η Άγκυρα επιχειρεί να εμπλέξει στο «παιχνίδι» νέους παράγοντες για να εντατικοποιήσει την πίεση, την οποία ασκεί στην Λευκωσία.  Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να αποσιωπήσει τις δικές της «αδυναμίες» στο Κυπριακό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι οι κ. Ερντογάν και κ. Νταβούτογλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ρόλο της Αθήνας στις συνομιλίες, δεν «άγγιξαν» καμία ουσιαστική πτυχή του Κυπριακού (λ.χ. το Βαρώσι, την αποστρατικοποίηση). Απλώς αρκέστηκαν να τονίσουν ότι η ουσία των συνομιλιών βρίσκεται στην επόμενη φάση του «πάρε-δώσε» των συνομιλιών.


 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ