ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσωπική εμπλοκή στο Κυπριακό υποσχέθηκε ο Μπαν

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Μπαν - ΠτΔ

ΚΥΠΕ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το πρίσμα της προσπάθειας που ξεκίνησε μετά το διορισμό του νέου ειδικού αντιπροσώπου, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, συζητήθηκαν χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την ολοκλήρωσή της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση, όχι μόνο γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις και την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εργαστεί για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού, αλλά και γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να ακούσει και από το Γενικό Γραμματέα για τη δική του αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να συμβάλει και να βοηθήσει, αρχικά μέσω του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του, αλλά και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ιδία προσωπική εμπλοκή.

«Έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι λέγοντας εμπλεκόμενους δεν εννοεί μόνο τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την ίδια την Τουρκία.

Η συζήτηση κάλυψε επίσης κι άλλα διεθνή θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, «όπως είναι η επιδημία του Εμπολα, οι κλιματικές αλλαγές, όπως επίσης και το Ισλαμικό Κράτος που μέσα από τον εξτρεμισμό προκαλεί ένα πραγματικό δέος στην ανθρωπότητα».

Στη συνάντηση επίσης παρέστησαν από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμλίου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου.

Μπαν: «Συζητήθηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ανέφερε για τη συνάντηση πως «συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Συζήτησαν επίσης της κλιματική αλλαγή, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την απειλεί που δημιουργεί ο ISIL και την επιδημία του Εμπολα».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο ΓΓ αναγνώρισε το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και συνάντησε αμέσως μετά.

Όπως αναφέρει δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, συζητήθηκε «η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως κι ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας¨.

Άκουσαν τις θέσεις του ΠτΔ τα μέλη του Σ.Α.
Νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι οι συνεργάτες του παρέθεσαν γεύμα εργασίας στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τον άκουσαν με πολλή προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο που έγινε, δόθηκαν διευκρινήσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η πραγματική αλήθεια όσον αφορά τα γεγονότα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου.

«Ανέπτυξα εν εκτάσει, τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητα μας να εργαστούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη λύση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, τα 5 μόνιμα μέλη συμφώνησαν ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και ευκαιρία για λύση θα πρέπει κι οι δύο πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες ως προς την επιδιωκόμενη λύση του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Κυπριακό συζήτησαν ΓΓ ΟΗΕ- Ερντογάν

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση