ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στηρίζουν προσπάθειες λύσης κυπριακού οι Βρετανοί Συντηρητικοί

Δεσμεύεται η κυβέρνηση των Βρετανών για στήριξη στην επανένωση της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Στελέχη των Βρετανών Συντηρητικών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος στην επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σε εκδήλωση στο Μπέρμιγχαμ το βράδυ της Δευτέρας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος από τους Συντηρητικούς για την Κύπρο, τον ΔΗ.ΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου και την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, καθώς και από τον πρώην βουλευτή των Τόρις και επί χρόνια φίλο της Κύπρου Ίαν Τουίν.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Υπουργός Ευρώπης της κυβέρνησης Κάμερον, Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Στο σύντομο χαιρετισμό του αρχικά αναγνώρισε τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παροχή βοήθειας στις τρέχουσες επιχειρήσεις της Βρετανίας κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ, μέσω ανθρωπιστικών και στρατιωτικών αποστολών από τη βάση στο Ακρωτήρι. Για τη βοήθεια αυτή ευχαρίστησε δημοσίως τόσο τον Κύπριο Ύπατο Αρμοστή όσο και την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Βρετανός υπουργός εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται η καλύτερη ευκαιρία από την κατάρρευση του σχεδίου Ανάν για μία διαρκή λύση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως μετά από κάθε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη  και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μαυρογιάννη φεύγει «με ξεκάθαρη την αίσθηση δέσμευσης τους στην επίτευξη λύσης».

Στη συνέχεια ο κ. Λίντινγκτον τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. «Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, αλλά δε θα είναι εύκολο να επιτευχθεί λύση. Αλλά το έπαθλο είναι τεράστιο: το έπαθλο της μεγαλύτερης ασφάλειας και ευημερίας και της αίσθησης δικαιοσύνης. (…) Εμείς στη βρετανική κυβέρνηση μπορούμε να συνεχίσουμε κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες υπό τους Κυπρίους για μια λύση. Είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης», είπε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης.

Η Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας και βουλευτής σε περιφέρεια του βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων, καθώς επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας Κων/νος Μπίκας.

Η κα Βίλιερς είπε πως οι Συντηρητικοί είναι «αποφασισμένοι να παλέψουν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο». Όπως σχολίασε, «είναι μία τεράστια τραγωδία το γεγονός ότι τέσσερις δεκαετίες μετά η Κύπρος είναι ακόμα διαιρεμένη».

Η πολιτικός των Τόρις επικαλέστηκε ιδιαίτερα την Αμμόχωστο ως συγκεκριμένο παράδειγμα των αδικιών που κρατούν το νησί διαιρεμένο. «Οι άδειοι δρόμοι και τα αποσυντιθέμενα κτίρια της Αμμοχώστου απεικονίζουν γλαφυρά πόσο επιτακτική είναι μία δίκαιη και διαρκής λύση».

Την κα Βίλιερς στο βήμα ακολούθησε ο επί σειρά ετών ευρωβουλευτής των Τόρις Δρ Τσαρλς Τάνοκ, που μίλησε για την ανάγκη να υπερκεραστεί η «απολύτως ισχυρογνώμων, αδιάλλακτη στάση της τουρκικής δύναμης υπό την κατοχή της οποίας τελεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου». Ο Δρ Τάνοκ δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της υποστήριξης του στον δίκαιο σκοπό της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο νησί «τραγωδία» και «αδικία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Η.Β. και Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης επίσης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Αντώνη Γερολέμου, χορηγό της εκδήλωσης.

«Αυτό που αναζητούμε από την Τουρκία είναι να σταματήσει τις ρητορικές θεωρητικές δηλώσεις και να συμβάλλει εποικοδομητικά και με ουσία στην εύρεση λύσης. Προσβλέπουμε στη βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση επί της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για μια λύση», είπε ο κ. Παπαευριπίδης. Πρόσθεσε ότι σε καιρούς ανάγκης και κακουχιών μαθαίνει κανείς ποιοι είναι οι φίλοι του. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι ήταν η μοναδική χώρα που στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου κατά την οικονομική κρίση του 2013, προσφέροντας άμεσα βοήθεια.

Ο βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Νικ ντε Μπουά εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση «να καταλάβουν ότι το χρωστάμε στους πολίτες που υπέφεραν από την εισβολή του 1974 να επιτευχθεί μια λύση όσο είναι εν ζωή». Όσο για τον ίδιο, υποσχέθηκε πως όσο βρίσκεται στα έδρανα του κοινοβουλίου, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει αυτόν τον σκοπό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αλλά και του συνεδρίου ευρύτερα τόσο ο Ύπατος Αρμοστής όσο και στελέχη της παροικίας που πρόσκεινται στο Συντηρητικό Κόμμα είχαν επαφές με βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων, ευρωβουλευτές, δημοτικούς συμβούλους και στελέχη των Τόρις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση