ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιρανός πρέσβης: «Συλλογική προσπάθεια κατά του εξτρεμισμού»

Έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον ΠτΔ

ΚΥΠΕ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή επαναλαμβάνουν την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Ιρανού Προέδρου σε σχέση με την καταπολέμηση της βίας και του εξτρεμισμού, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Reza Zabib, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υπογράμμισαν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και από αυτή την άποψη πρόθεσή του είναι να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Ιρανός Πρέσβης αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και τον οδικό χάρτη για ενδυνάμωσή τους, και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν ως κοινό στόχο την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, συνεχάρη την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη της Κοινής Διακήρυξης του Φεβρουαρίου 2014 και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για επίλυση του προβλήματος μέσα από διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Ο κ. Zabib έκανε στη συνέχεια αναφορά στην πρόταση του Ιρανού Προέδρου σε σχέση με την καταπολέμηση της βίας και του εξτρεμισμού, την οποία παρουσίασε πέρυσι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η οποία χαιρετίστηκε, όπως είπε, ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή επαναλαμβάνουν την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την υλοποίηση αυτής της διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτοβουλίας ως ενός κοινού και αναπόφευκτου στόχου", είπε και επεσήμανε την ετοιμότητα της ιρανικής κυβέρνησης να συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μοιραστεί τις εμπειρίες της με φίλες χώρες, όπως η Κύπρος.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής "υπογράμμισαν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και, από αυτή την άποψη, σας διαβεβαιώνω ότι πρόθεσή μου είναι να αναπτύξω περαιτέρω τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα", προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τον ερχόμενο μήνα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου για εξερεύνηση και  εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου έχουν ανοίξει νέες ευκαιρίες και ενισχύουν τον στρατηγικό ρόλο που η Κύπρος θέλει να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, ως κέντρο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, σε μια χρονική στιγμή που η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι το Ιράν αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και ανέφερε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, στηρίζει πλήρως τη διπλωματική προσπάθεια μεταξύ των εταίρων Ε3+3 και του Ιράν για εξεύρεση ειρηνικής, συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Σε μια στιγμή που η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται υπό την απειλή τρομοκρατικών δυνάμεων, ένα πλήρως εναρμονισμένο Ιράν μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στο να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή και να συμβάλει προς την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μία εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση