ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΕΕ ορίζει επικεφαλής για τον Εμπολα

Ως το τέλος της εβδομάδας

ΑΜΠΕ

 ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα να καταβάλουν «αυξημένες προσπάθειες» για «την εξάλειψη» της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Στις σημερινές συνομιλές η ΕΕ αυξάνει τη δέσμευσή της για παροχή βοήθειας και ενισχύει τις «εγγυήσεις» για άμεσο επαναπατρισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη, σε περίπτωση προσβολής από τον ιό.

«Μια ενωμένη, συντονισμένη και αυξημένη προσπάθεια είναι απαραίτητη για να εξαλειφθεί η επιδημία και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια στις πληγείσες χώρες», επεσήμαναν οι ευρωπαίοι υπουργοί μετά το πέρας της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ αναμένεται να διορίσει ως το τέλος της εβδομάδας έναν ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ «συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ιδέα ενός ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα είναι καλή», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους. Η απόφαση ελήφθη κατ’ αρχήν από τους 28 υπουργού, ενώ «το όνομα θα επιλεχθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το όνομα του προσώπου που επιλέχθηκε για τη θέση του συντονιστή, ο οποίος θα έχει τη βάση του στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με περισσότερους από 4.500 νεκρούς, η επιδημία αποτελεί την «πιο επιτακτική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ δεσμεύθηκε να προσφέρει «τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ» για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, ενώ οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συντονιστούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες, εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ανεπαρκής προσπάθεια, κατά τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ζητεί η βοήθεια να αυξηθεί στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ολλανδία και η Γερμανία ζητούν επίσης μεγαλύτερη στήριξη στις διεθνείς προσπάθειες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζονται 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για την ιατρική περίθαλψη ασθενών με Εμπολα στην Αφρική.

«Για να εξασφαλιστεί η διαχείριση αυτών των 10.000 κλινών, χρειάζεται πολύ μεγάλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στα μέλη του προσωπικού αυτού ότι θα υπάρχει σύστημα που θα εξασφαλίζει την άμεση διακομιδή τους σε περίπτωση που ασθενήσουν. Είναι μια μείζονα πρόκληση για να εξαλειφθεί η εξέλιξη της νόσου επί του πεδίου», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Νεκρός υπάλληλος του ΟΗΕ
Ένας εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών στη Σιέρα Λεόνε πέθανε από τον Έμπολα. Ο άνδρας εργαζόταν ως οδηγός και είναι το τρίτο μέλος του οργανισμού που χάνει τη ζωή του από τον περασμένο Μάρτιο. Την ίδια ώρα, η σύζυγός του που νοσεί και αυτή από τον ιό, βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. 

Τα νέα είναι καλύτερα από τη Νορβηγίδα που είχε μολυνθεί από Έμπολα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της σε αποστολή στη Σιέρα Λεόνε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου του Όσλο, έχει αναρρώσει. Όπως δήλωσε η Σίλιε Λένε Μίχαλσεν, «σήμερα η υγεία μου βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δε μεταδίδω πλέον την ασθένεια σε άλλους». «Νιώθω πολύ τυχερή και δεν έχω πια την αίσθηση ότι έχω τον ιό Έμπολα» τόνισε χαμογελώντας.

   Η Μίχαλσεν που είχε μολυνθεί από τον Έμπολα στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Μπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σιέρα Λεόνε, εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια εμφάνισή της προκειμένου να ασκήσει κριτική στη βραδύτητα της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στην εξάπλωση του ιού. «Για 3 μήνες βρισκόμουν στο Μπο και έβλεπα πως ο Έμπολα προσέγγιζε την πόλη μου, το νοσοκομείο μου και πως (ο ιός) εξαπλωνόταν στην υπόλοιπη χώρα» επισήμανε η 30χρονη Νορβηγίδα που φόραγε ένα ριγέ μπλουζάκι και τζιν παντελόνι. «Οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Πρέπει να ενεργήσουμε και πρέπει να ενεργήσουμε τώρα» σημείωσε.

Ενισχυμένοι έλεγχοι σε αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Στους ενισχυμένους ελέγχους που αρχίζουν από σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναφέρεται εκτενώς ο βελγικός Τύπος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Βέλγιο και η Γαλλία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που διατηρούν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με χώρες της δυτικής Αφρικής.

Περί τους 1.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα φθάνουν από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, με το 80% αυτών να συνεχίζει προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga. Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα εξετάζονται αν έχουν πυρετό, ένα πρώιμο σύμπτωμα του Εμπολα. Όσοι έχουν θερμοκρασία κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου, θα συναντώνται με τις ιατρικές αρχές για να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Η θερμομέτρηση των ταξιδιωτών θα ενισχύσει την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και για τους επιβάτες», ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία του αερολιμένα Brussels Airport Company. «To μέτρο αυτό θα καθησυχάσει σίγουρα το προσωπικό», δήλωσε ο Τιερί Βισελέν, του συνδικάτου CGSLB των εργαζομένων στον διεθνή αερολιμένα.

Στην εφημερίδα "Λε Σουάρ" σημειώνεται πως μόνο τρία νοσοκομεία στο Βέλγιο, είναι εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση του ιού και 8 στους 10 ιατρούς δηλώνουν «κακά πληροφορημένοι για την ασθένεια».

Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

Τέλος της επιδημίας του Εμπολα στη Νιγηρία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σήμερα το επίσημο τέλος της επιδημίας του ιού Εμπολα στη Νιγηρία, ύστερα από 42 ημέρες -δηλαδή δύο περιόδους επώασης του ιού, καθώς καθεμιά διαρκεί 21 ημέρες- από τότε που είχε επιβεβαιωθεί το τελευταίο κρούσμα.

«Η Νιγηρία έχει πλέον απαλλαγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα. Πρόκειται για θεαματική επιτυχία που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η επιδημία του Εμπολα μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ρούι Γκάμα Βας σε συνέντευξη Τύπου στην Αμπούζα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση