ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβολή συζήτησης του θέματος Γιωρκάτζη στην Επ. Θεσμών

O Γενικός Εισαγγελέας δεν κρίνει πως το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητές του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η συνειδητή επιλογή του Γενικού Εισαγγελέα να απουσιάσει από την Επιτροπή Θεσμών, κατά τη συζήτηση για το θέμα τάξεως και σύγκρουσης συμφερόντων σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση Βγενόπουλος- MIG από τον γραφείο στο οποίο εργάζεται η θυγατέρα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, οδήγησε στην αναβολή του εν λόγω θέματος. 

Υπενθυμίζεται πως κατά την συνεδρία της Τρίτης, θα συζητείτο το θέμα: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα αίτια που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη σημερινή κατάσταση εξαιτίας της σχέσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με νομικούς συμβούλους που ανέλαβαν την εκπροσώπηση προσώπων που πιθανό να εμπλέκονται στις υπό αναφορά έρευνες. Στη συνεδρία καλέστηκαν τόσο η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Δεν τον αφορά
Σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέας, ενημέρωσε πως δεν θα παραστεί, αφού δεν κρίνει αναγκαία την παρουσία του στο συγκεκριμένο θέμα. Στην επιστολή αναφέρεται πως: «Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας  είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών. […]Το υπό συζήτηση θέμα, το οποίο αφορά στην οποιαδήποτε σχέση ή διασύνδεση ενός κρατικού αξιωματούχου με ιδιώτη δικηγόρο και/ή τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ως θέμα σύγκρουσης συμφερόντων δεν είναι θέμα το οποίο στην απουσία οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα ή εγείρει καθήκον του Γενικού Εισαγγελέα να εκφέρει άποψη ή γνώμη ή να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση».

Αντιδράσεις Βουλευτών
Η επιστολή αλλά και η στάση που ακολουθεί ο Γενικός Εισαγγελέας απέναντι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκάλεσε τον εκνευρισμό των μελών της Επιτροπής Θεσμών. Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης αλλά και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού σημείωσαν την ανάγκη να συζητηθεί στη σύσκεψη αρχηγών, γενικότερα η σχέση της Γενικής Εισαγγελίας με την Βουλή και συγκεκριμένα η επιλογή μη συμμετοχής της Νομικής Υπηρεσίας σε σοβαρά θέματα της Βουλής. Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού εξέφρασε τη διαφωνία του με το περιεχόμενο της επιστολής του Κώστα Κληρίδη. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ενάγεται από τον εν λόγω κύριο (Βγενόπουλος) και υπάρχουν εθνικά ζητήματα που διακυβεύονται» σημείωσε ο κ. Δαμιανού επισημαίνοντας πως λανθασμένα ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Την ίδια στιγμή ο Άριστος Δαμιανού υποστήριξε πως ως νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης έχει ρόλο, και από τη στιγμή που τοποθετήθηκε δύο φορές επί του ζητήματος, αναιρείται το επιχείρημα ότι δεν έχει ρόλο στη συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως  ο ίδιος έθεσε θέμα για εγγραφή την δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα σημειώνοντας πως η απάντησή του για το γεγονός ότι δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, επειδή είμαστε μικρή χώρα, δημιουργεί από μόνη της θεσμικό θέμα.

Η αντίδραση των μελών της Επιτροπής Θεσμών οδήγησε στην συζήτηση σε κεκλεισμένων των θυρών κατά την οποία αποφασίστηκε και η αναβολή της συζήτησης του εν λόγω θέματος.Απόφαση της Επιτροπής Θεσμών είναι να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παρουσιάζεται σε θέματα της Βουλής, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το συντομότερο, είτε με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα είτε χωρίς.


Με το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Γενικού Εισαγγελέα, στο επίμαχο ζήτημα. «Ο Γενικός Εισαγγελέας επειδή ακριβώς τοποθετήθηκε δημοσίως επί του θέματος, επιβάλλεται η παρουσία του» σημειώνει ο κ. Περδίκης. Μάλιστα, δεν δίστασε να επικρίνει τις τοποθετήσεις του σε ο,τι αφορά τα συγκρουόμενα συμφέροντα που ενδεχομένως να προκύπτουν από το ζήτημα. «Είναι αδιανόητο να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη το θέμα του οικογενειακού ασυμβίβαστου με το μέγεθος μιας χώρας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση